EUREX Statistika

25.11.2016 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX „Statistika” Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa" se uskutečnilo v Kamenzi dne 22. 11. 2016.

Setkání zahájila p. Scheibe přivítáním účastníků v Kamenz.

V prvním bodě jednání byly zrekapitulovány práce na materiálu Ženy a muži v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Česká a německá část publikaci na svých internetových stránkách zveřejnila, polští kolegové doplní překlad některých ukazatelů a poté materiál zveřejní na stránkách euroregionu.

V další části jednání byl zhodnocen stav prací na každoročně zpracovávaných materiálech, tj. materiálu Ceny a příjmy v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa a datové sadě „Euroregion Neisse-Nisa-Nysa – základní informace“. Veškerá data v případě první publikace jsou již zpracovaná a materiál je na všech stranách uskupení zveřejněn. Všechny strany se shodly na tom, že výměna dat a spolupráce byla rychlá a bezproblémová. Údaje do datové sady zachycující základní údaje za euroregion mají jednotlivé strany již připraveny. V nejbližší době dojde k jejich vzájemnému předání a následnému zveřejnění na internetových stránkách jednotlivých úřadů, a to zhruba koncem listopadu 2016. Kartogramy si německá strana připraví sama, pro polskou část je tradičně zpracují kolegové z Liberce. Ty budou zveřejněny později, pravděpodobně začátkem roku 2017.

Klíčovým předmětem jednání byla připravovaná brožura s pracovním názvem „Euroregion Neisse-Nisa-Nysa v číslech – 2015“, která byla navržena a zpracována německou stranou. Ta zajistí i její tisk v jednotlivých jazykových mutacích. V současné době byla již většina dat německé straně předána.

Brožura bude tvořena 17 tabulkami s údaji např. z oblasti demografie, zdravotní a sociální péče, cestovního ruchu, organizační statistiky nebo nezaměstnanosti a vybrané údaje budou prezentovány také v podobě grafů.

V rámci setkání byly všechny tabulky včetně metodických poznámek podrobně prokonzultovány. Termín pro opravy, popř. doplnění dat a zaslání německé straně byl stanoven na 29. listopad 2016. Německá strana materiál k závěrečným korekturám zašle do 14. prosince 2016. Poslední úpravy musí být zapracovány do 20. prosince 2016, tisk brožury je plánován v termínu od 23. do 27. ledna 2017.

Na závěr byl domluven termín příštího jednání, a to předběžně na 26. duben 2017, místem konání bude kancelář Krajské správy ČSÚ v Liberci.

Zpět na seznam zpráv