EUREX Památky na Sychrově

14.12.2016 Tisknout

Setkání památkářů české, polské a německé strany Euroregionu Nisa se uskutečnilo v rámci jednání pracovní skupiny EUREX-Památky-Denkmäler-Zabytki dne 13.prosince 2016 na zámku Sychrov. Odborníci se věnovali diskusi nad možným využitím prezentace památek v rámci roku 2018 – jakožto společným výročím konce 1. světové války. Polká strana přesdtavila svoji koncepci vzniku euroregionalního Centra pro ochranu a péči o památky. Pan Sven Rüdiger informoval a aktuálním dění v oblasti ochrany podstávkových domů, o které se stará na německé straně Stiftung Umgebindehaus. Přítomní se rovněž radili a vyměňovali si zkušenosti z oblasti péče o historickou zeleň v historických městech a oceňování za příkladné počiny v památkové péči. Účastníkům byla rovněž provedena prezentace nové expozice na zámku ve Svijanech. 

Podrobnější informace jsou zde:

Rok 2018 – výročí konce 1. světové války

Miloš Krčmář z NPÚ podrobně informoval o významu ukončení první světové války. Následně informoval o projektu výstavy, o které uvažuje liberecká pobočka NPÚ a která by se měla uskutečnit v roce 2018. Výstavě by měl předcházet průzkum. M. Krčmář přítomné vyzval, aby mu posílalli infomrace o zajímavých pomnících upomínajících na konec první světové války, protože výstava by mohla být rozšířena na celé území ERN.

Pan Badalec informoval o seznamu památných míst na válečné konflikty, který existuje v ČR. Seznam spravuje ministerstvo obrany a o také poskytuje příspěvky na obnovu památných míst.

Nocuń informoval, že v polských archivech jsou dochované plány památníků na první světovou válku.

Následovala krátká diskuse na dané téma.

 Euroregionální centrum obnovy památek

pan Dvořák z firmy D.I.E.C, host jednání, informoval o aktivitách jejich společnosti (existuje od roku 2004) a neziskové organizace. Pořádají školení, mistrovství Evropy řemeslníků ad. Firma sídlí v Josefově dole, kde plánuje rekonstrukci bývalé školy na dílny a školící centrum. Měla by tam vzniknout Mistrovská škola řemesel a umění. Vyzvedl význam dobrého řemesla pro obnovu památek.

Pan Jakubiec připomněl myšlenku centra pro školení řemeslníků, které by fungovalo v rámci ERN. Připravuje projekt, který by měl být připravený v květnu 2017. Pozval pana Dvořáka do Jelení hory.

Závěr: nabízí se možnost spolupráce obou center. Jednání dále budou probíhat bilaterálně.

 Aktuální info k podstávkovým domům

Pan Rüdiger informoval o činnosti Stiftung Umbegindehaus. Nadace podala v roce 2012 návrh na zápis krajiny podstávkových domů na indikativní (tentativní) seznam UNESCO, ale nebyla úspěšná. Nadaci bylo doporučeno návrh zmenšit, např. na tři významné oblasti; od té doby se ale zápis nepřipravuje.

Peniznik uvedl, že v polské části ERN je asi 600 podstávkových domů. Jejich centrum přesunulo podstávkový dům z Wigantic a například vyhlásilo architektonickou soutěž o moderní podstávkový dům. Rád by navázal spolupráci se Stiftung Umbegindehaus; za tímto účelem došlo k výměně kontaktů a další jednání budou probíhat bilaterálně.

 Péče o historickou zeleň v historických městech

Pánové Krčmář a Badalec podali informace o systému péče o zeleň v památkových územích. Následn krátká diskuse prokázala, že všechny tři strany řeší v tomto případě podobné úkoly a problémy. Krčmář navrhl výměnu kontaktů na zodpovědné pracovníky. Úkol: Zaslat kontakty na zaměstnance památkových ústavů nebo úřadů, kteří se zabývají problematikou zeleně v památkově chráněných územích. Seznam se stane přílohou tohoto zápisu.

 Informace o cenách za památkovou péči, které jsou udělovány na národních úrovních

Pan Krčmář podal informace o národních a regionálních cenách za obnovu kulturních památek. + německá + polská strana). Nejvýznamnější je cena Patrimonium pro Futuro, kterou uděluje Národní památkový ústav ve čtyřech kategoriích: záchrana nemovité památky, objev, prezentace hodnot a restaurování. Zvláštní kategorií této ceny je kategorie, kde hlasuje veřejnost. Cena je bez finančního ohodnocení pro vítěze; vítěz získá diplom a možnost volných vstupů na památkové objekty (hrady a zámky)

Pan Kapałczyński uvedl, že v polsku je to podobné – existují národní a regionální ceny. Národní cena se uděluje v kategoriích nemovité a movité památky. Vítěz získá. Diplom, cedulku, která se umísťuje na nemovitost. Regionální obdobou národní ceny je Památkářský Laur.

Pan Rüdiger nezná podrobnosti o národní ceně udělované Nadací péče o památky. Ale jejich Stiftung Umbegindeshaus uděluje každé dva roky cenu za nejlépe opravený podstávkový dům. Cena je spojena s finanční odměnou 7 000 Euro, kterou dávají okres Bautzen a Görlitz a Sparkasse. Cena může být udělena také osobě za vynikající přínos. Cena není vázaná na Německo, může být udělena také českému nebo polskému vítězi. O ceně rozhoduje malá nadační rada.

 Nová expozice na zámku ve Svijanech

Pan Křížek promluvil o opraveném zámku Svijany, který patří Pivovaru Sviany. Peníze na rekonstrukci poskytly tzv. Norské fondy. Dnes je v původně renesančním zámku muzeální expozice. Přítomní se shodli, že by bylo vhodné některé další jednání uspořádat na Zámku Svijany.

 Různé

Pan Jakubiec informoval o archeologické metodě, která pomocí laserového měření (LIDAR) zjišťuje neinvazivní metodou archeologické památky. Česká strana uvedla, že podobné metody se využívají také v ČR. Pan Nocuń touto cestou žádá o kontakty na nevládní organizace, které se věnují archeologii, resp. budují archeologické expozice z místních archeologických nálezů. Přítomní se shodli, že téma archeologie zařadí na další jednání jako samostatný bod a přizvou na jednání archeology. Pan Krčmář navrhl výměnu kontaktů. Úkol: Zaslat kontakty na archeology. Seznam se stane přílohou tohoto zápisu.

 Další jednání se uskuteční v úterý 7. března 2017 od 10 hodin na německé straně (místo bude upřesněno).

 

Zpět na seznam zpráv