Evropské peníze přispějí na 11 projektů z Libereckého kraje

18.09.2016 Tisknout

Celkem jedenáct projektů z Libereckého kraje schválil v polovině září 2016  monitorovací výbor přeshraničního Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020. Evropské peníze pomohou třeba s obnovou zámku v Doksech nebo vzniku nové expozice o horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově. Všech jedenáct úspěšných žadatelů si mezi sebe rozdělí schválenou evropskou dotaci ve výši 10,8 mil. Eur.

„Schválení jedenácti projektů z Libereckého kraje, které žadatelé připravují společně se svými partnery ze Saska, je obrovským úspěchem. Nejvíce přeshraničních projektů, celkem sedm, bylo schváleno v oblasti, která je zaměřena na zachování, ochranu, propagaci a rozvoj přírodního a kulturního dědictví,“ uvádí Vít Příkaský, radní Libereckého kraje pověřený řízením resortu regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova. „Je to ukázka dobré spolupráce žadatelů. Všechny projekty mají jasný přeshraniční dopad. Věřím, že se díky nim jednak lidé z Česka a Saska ještě více sblíží a jednak investice do turistické a kulturní infrastruktury podpoří přeshraniční cestovní ruch,“ dodává radní, který v tomto monitorovacím výboru zastupuje Liberecký kraj.

V Česko-saském přeshraničním programu je možné předkládat projekty do čtyř prioritních os. V té první, která je zaměřena na podporu přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik, bylo od vyhlášení programu schváleno 12 projektů. Vzhledem k vyčerpání alokace jsou schvalovány projekty jako náhradní. To se týká i projektu s názvem Zvýšení bezpečnosti obyvatel a vzájemná pomoc obcí Cunewalde a Křižany. Díky němu budou vybudovány povodňové sklady a dojde k rychlejším zásahům na území obou obcí. Rovněž budou více spolupracovat obce a hasičské sbory.

V prioritní ose 2 - Zachování a ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů bylo schváleno celkem sedm projektů z Libereckého kraje s dotací 8,4 mil. Eur. Žadatelé je realizují se svými přeshraničními partnery. Konkrétně se jedná o společné projekty s názvem:

Od Valdštejna k Pücklerovi - knížecí kvalita služeb pro naše hosty (žadatelé: Město Doksy a Bad Muskau Touristik GmbH). Dva památkově chráněné objekty se tak otevřou návštěvníkům, nabídnou prohlídkové okruhy a rovněž vzniknou nová turistická informační centra.

Projekt Pro horolezce neexistují hranice (žadatelé: Liberecký kraj, Muzeum českého ráje v Turnově a Stadtverwaltung Bad Schandau) přinese nové výstavy, které představí společnou tradici horolezectví. S přípravou expozic jsou spojené stavební práce. V Turnově vznikne jedinečná variabilní výstava s interaktivními prvky horolezectví a multimediální prezentací o historii a současnosti horolezectví.

Dalšími úspěšnými projektu v Prioritní ose 2 jsou: Mezinárodní spolupráce divadel J-O-Ś v Trojzemí Německo-Polsko-Česká republika (žadatelé: Gerhart-Hauptmann-Theater, Görlitz-Zittau GmbH a Divadlo F. X. Šaldy Liberec), Skřítci z přírody i hory přenesou (žadatelé: Stadtverwaltung Reichenbach/O.L., Touristische Gebietsgemeinschaft Neisseland e. V. a Obec Svor), Paměť v krajině Trojzemí (žadatelé: Společnost pro kulturní krajinu z.s. Hrádek nad Nisou, Město Hrádek nad Nisou, Římsko-katolická farnost Hrádek nad Nisou, Město Frýdlant, Stadtverwaltung Zittau a Gemeindeverwaltung Kurort Oybin), Antonius cum Johannis (žadavatelé: Ev. Luth. Kirchgemeinde St. Johannis Zittau a Římskokatolická farnost arciděkanství Liberec) a Slow tourismus v Euroregionu Nisa – spojení kultury s přírodou (žadatelé: Stadtverwaltung Zittau a Obec Pěnčín).

V prioritní ose 3 pro Investice do vzdělávání, odborné přípravy a odborného výcviku byly žadatelům z Libereckého kraje a jejich kooperačním partnerům ze Saska schváleny dva projekty.

O jeden s názvem Homo et regio zažádala Společnost pro Jizerské hory, o. p. s. společně s Förderverein für die Natur der Oberlausitzer Heide und Teichlandschaft e.V., druhým úspěšným projektem je pak Prostor učení – Knihovnická informační platforma  (žadatelé: Technische Universität Chemnitz, Hochschule Zittau/Görlitz Hochschulbibliothek, Západočeská univerzita v Plzni, Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace a Technická univerzita v Liberci).

Prioritní osa 4 je určena na posilování institucionální kapacity veřejných orgánů a zúčastněných stran a přispívá k účinné veřejné správě. V ní byl schválen projekt Rozvoj jízdenek Euro – Nisa – Ticket – ENT future 2020.Žadatelé Verkehrsverbund Oberlausitz-Niederschlesien GmbH (VON) a na české straně KORID LK, spol. s. r. o. budou společně řešit další rozvoj tarifního systému, rozvoj odbavovacích/prodejních struktur a další otázky, které cestujícímu v pohraničí usnadní cestování.

V rámci přeshraničního Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020 schválil monitorovací výbor celkem 25 přeshraničních projektů, které budou podpořeny ve výši 27,6 miliony eur z prostředků Evropské unie.

 

Zpět na seznam zpráv