EUREX Knihovny v Bautzen

28.11.2015 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX – Knihovny se uskutečnilo dne 26.11.2015 v Dětské a mládežnické knihovně / Kinder-u. Jugendbibliothek der městské knihovny / Stadtbibliothek v Bautzen.  Úvodem proběhla prohlídka Knihovny v Bautzen – provázela knihovnice Sabine Kempel.  Dále účastníci vyhodnotili semináře expertů dne 28.08.2015 v souvislosti s uměleckou soutěží konané v Polsku. Polští kolegové rozdali účastníkům kalendář vítězů soutěže. Vítězům byla ocenění předána 10.10.2015 v Jelení Góře a akce se setkala s dobrým ohlasem. Putovní výstava se nachází: Prosinec 2015 v Liberci - únor 2016 v Turnově - únor/březen v České Lípě – pak v knihovnách/Bibo v Zittau - Wittichenau - Bibo Bautzen/Sorbische Bibo - září zpět do v PL

Dále se účastníci zabývali uspořádáním Kongresu knihoven 2016 - CZ. Knihovna v Liberci předložila žádost do FMP a ta byla zaregistrována.

Datum kongres je 27./28.05.2016, místo konání je město Semily. Téma “Senioři v knihovně“. V druhé polovině března obdržíme schválení projektu od ERN. Jedná se o společný projekt Knihovny v Liberci a KuWeit v Löbau.

Na německé straně ERN se bude v roce 2016 konat v Görlitz Literární putování na téma „Sagenhaftes /Bajky-mýty“. Termín 07.10.2016. Za každou zemi se počítá s 10 účastníky. 

 

Plán práce pro rok 2016 je následující: 

- Putovní výstava Rübezahl/Krabat zorganizují - CZ/DE/PL

- Kongres knihoven v Semilech - CZ

- Literární putování na téma „Sagenhaftes/Bajky-mýty“ jako další vzdělávání pro knihovníky a

   zájemce o literaturu v ERN - DE

- Příprava umělecké soutěže 2017 - PL

Další informace:

Polští účastníci EUREX poděkovali české straně za prezentaci Dětské a mládežnické knihovny během 3 denní konference „Niederschlesische Bibliothekstage/Dnů Dolnoslezské knihovny“

Uskutečnila se exkurze účastníků do Liberce, kde se podívali na práci s dětmi a mládeží v nemocnici. Prohlídka knihoven je poučná, umožní výměnu zkušeností a také je zprostředkuje. Pro knihovníky je to velmi důležité.

České strana EUREX informovala o vydání 4. dílu řady „Jeschkenblume, Isarblume,Blausteinblume“

 

Zpět na seznam zpráv