EUREX Památky v Görlitz

10.12.2015 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX-Památkyse konalo dne 24.11.2015 v Görlitz v prostorách Gästehaus der Deutschen Stiftung Denkmalschutz, Karpfengrund 1, 02826 Görlitz Jednatel görlitzkého vzdělávacího centra pan Andreas Vogel zahájil společně s předsedou EUREX-Památky Jackem Jakubiecem jednání.

Pan Vogel, jednatel görlitzkého vzdělávacího centra pro řemesla a památkovou péči informoval o tom, že správní rada německé Nadace památkové ochrany, jakož i Výkonná rada se rozhodly podpořit řemeslné vzdělávání v roce 2016. Tím je tedy pro asociaci, jakož i pro Sdružení pro budoucí využití nemovitostí zpochybněno vzdělávání a školení/kvalifikace řemeslníků. Přítomní přislíbili podporu na záchranu instituce a chtějí se proto v každé ze zemí obrátit na své prezidenty, aby na politické úrovni poukázali na to, jak důležité je toto vzdělávání/kvalifikace pro záchranu kulturního dědictví.

Konzervátor vojvodství Jelenia Góra oznámil, že byla zahájena digitalizace památek v Dolnym Šląsku (Dolní Slezsko). To se týká především stavebních památek. Česká strana informovala o tom, že v navrhovaném projektu na téma "Restaurování a digitalizace", se jedná především o kulturní movité věci. Polská strana vyjádřila své obavy, že takové práce a s tím spojené publikování se mohou stát až trestným činem. Česká strana a německá strana uznávají, že mohou vzniknout určité problémy a uvedly, že při digitalizaci mobilních inventářů může dojít i k problémům s autorskými právy. Výsledné adresáře/seznamy by měly vzniknout, ale nikdy být zveřejněny. Přístup k datům může být pouze personifikován.

 Peter Mitsching, vedoucí Památkové péče města Görlitz, že Landkreis Görlitz v budoucnu převezme úkoly památkové péče o město Görlitz. Proto je nutné počítat se zhoršením situace v památkové péči v Görlitz, jelikož dosavadních 5 pracovníků bude zredukováno na 1,5 pracovníků. Česká strana se dotázala na dary pro Görlitz a pan Peter Mitsching potvrdil, že tento rok byl na záchranu starého města darován 1 milion DM/cca 500.000 EUR. Česká strana požádala členy pracovní skupiny EUREX-Památky, aby podpořili spolupráci a záchranu řemeslného vzdělávání v Görlitz.  

Pan Peter Mitsching v rámci prohlídky görlitzké synagogy, kterou 2 světová válka nepoškodila, představil její probíhající sanaci a restaurování.

Zpět na seznam zpráv