Tisková zpráva - Hejtman Půta bude dnes obhajovat pozici předsedy Euroregionu na další 2 roky

24.04.2015 Tisknout

9.30 hod, 24.4.2015

LIBEREC - Funkci předsedy české části Euroregionu Nisa (ERN) na další 2 roky se pokusí dnes na setkání členů Euroregionu Nisa obhájit hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Předsedou Euroregionu Nisa se stal již v roce 2011, kdy tuto funkci převzal po předchozím exhejtmanovi Petru Skokanovi. Valná hromada členů Euroregionu Nisa bude také volit další členy Rady Euroregionu Nisa, bude se zabývat hospodařením a rozpočtem Euroregionu na rok 2015.

„Hospodaření české části Euroregionu roku 2014 vykázalo přebytek 150 tisíc korun. Příjmy činily necelých 12,8 milionů Kč a výdaje 12,6 milionů Kč", uvedl Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa. Z rozpočtu Euroregion Nisa hradí zejména realizaci různých přeshraničních projektů, setkávání odborných pracovních skupin na nejrůznější témata a zajišťuje i zastupování Libereckého kraje v Bruselu nebo pobočku celoevropské sítě informačních kanceláří EUROPE Direct.

„Pro rok 2015 plánujeme rozpočet Euroregionu přibližně okolo 8 milionů korun, jestli se ale podaří získat další evropské dotace, tak překročíme určitě opět desetimilionovou hranici", konstatoval Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa. „Kromě toho proteče přes účty Euroregionu dalších 20 milionů korun z Fondu malých projektů, které doputují jako podpora městům, obcím a dalším zájemcům na realizaci přeshraničních projektů", doplnil Martin Půta.

V průběhu letošního roku by měly být spuštěny nové programy Evropské unie na podporu přeshraniční spolupráce. „V současné době jsou v Evropské komisi ke schválení dva programy pro celou česko-polskou a česko-německou hranici, ve kterých bude k dispozici přibližně 10 miliard korun na 7 let", uvedl po Martin Půta. „Chtěli bychom získat na projekty v české části Euroregionu Nisa alespoň 1 miliardu korun" dodal. Již v současnosti Liberecký kraj podal žádost o 500 mil.Kč na rekonstrukci silnic II.a III.třídy spojující frýdlantský zámek a polský zámek Czocha ležící necelých 10 kilometrů od českých hranic.

Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa

 

Zpět na seznam zpráv