Program Interreg V-A - Česká republika - Polsko

25.03.2015 Tisknout

Program Interreg V-A - Česká republika - Polsko, který je pokračováním Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská Republika 2007-2013, je v současné době ve fázi vypořádání připomínek Evropské komise. Předložení nové přepracované verze programu Evropské komisi proběhne v březnu 2015. Současně probíhá zpracování prováděcí dokumentace programu. Nový program obsahuje řadu novinek ve srovnání s dobíhajícím programem. Podpora v rámci nového programu
bude tematický zaměřená především na následující oblasti:
- Prevence rizik s důrazem na zvyšování kompatibility systému reagování v krizových situacích přes hranici,
- Rozvoj a využití potenciálu přírodního a kulturního dědictví společného území,
- Rozvoj kvalifikací se zvláštním důrazem na jazykovou vybavenost budoucích absolventů vstupujících na společný trh práce,
- Spolupráce institucí a změna vzájemného vnímání lokálních společnosti přes hranici.

V rámci programu bude rovněž nadále pokračovat Fond mikroprojektů, který bude spravován 6 euroregiony podél celé polsko-české hranice.
Důležitou změnou pro žadatele bude povinnost podat na Společný sekretariát (JS) projektový záměr, na základě kterého žadatel obdrží stanovisko JS. Stanovisko JS bude mít doporučující charakter a má pomoci žadatelům v přípravě kvalitních projektových žádosti.
Další důležitou novinku představuje povinnost naplňování 3 ze 4 kritérií přeshraniční spolupráce pro každý předkládaný projekt, což zvýší požadavky vyplývající z přeshraničního charakteru programu.
Vyhlášení výzvy pro individuální projekty se předpokládá na konci 3. kvartálu tohoto roku a vyhodnocení přijatých žádostí poté na jaře roku 2016.

Zpět na seznam zpráv