Tisková zpráva: Spolupráce českých a polských regionů bude pokračovat

15.12.2014 Tisknout

Začátkem tohoto týdne se v Hradci Králové uskutečnila závěrečná konference k projektu Strategie integrované spolupráce česko – polského příhraničí, jejíž součástí byl i slavnostní podpis Smlouvy o spolupráci, která řeší zajištění projektu v následujících letech. Za Euroregion Nisa se konference zúčastnil jednatel ERNIng. Jaroslav Zámečník, CSc..

„Strategie je důležitým podpůrným nástrojem k přípravě Evropského seskupení pro územní spolupráci nesoucího název NOVUM. Vznik tohoto evropského seskupení představuje novou dimenzi pro rozvoj přeshraniční česko-polské spolupráce a rovněž bude nástrojem pro efektivnější využívání unijních fondů,“ uvedl radní Pardubického kraje p. Křišťál.

Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) umožňuje vznik seskupení regionálních a místních orgánů z různých států Evropské unie, aniž by předtím bylo třeba podepsat mezinárodní dohodu. Členské státy dávají pouze svůj souhlas s účastí členů ze svého území. ESÚS tak umožňuje spolupráci veřejných institucí na různých úrovních, od partnerských měst až k celým regionům. Samotná úmluva, na jejímž základě oficiálně vznikne Evropského seskupení pro územní spolupráci NOVUM s.r.o., bude podepsána v by měla být podepsána v příštím roce. Sídlo celku bude ve městě Jelenia Góra v Polsku.

 

- - -

Projekt "Strategie integrované spolupráce česko-polského příhraničí" je spolufinancován z ERDF (Evropského fondu regionálního rozvoje Cíl 3 OPPS ČR-Polsko 2007-2013)

Zpět na seznam zpráv