EUREX-Památky v Görlitz

04.01.2015 Tisknout

Setkání členů pracovní skupiny EUREX-Památky proběhlo 20.listopadu 2014 v Görlitz, Fortbildungszentrum Waidhaus. Členové diskutovali k tématu putovní výstava památek v ERN, organizaci trilaterální konference na téma „Ochrana kulturního dědictví", kdy předběžný termín je podzim 2015 a místem konání Liberec. 

Dalším tématem bylo zřízení Euroregionálního centra památkové péče. Lead partnerem projektu by mohlo být Görlitzké vzdělávací centrum s jeho vzdělávacími zařízeními pro renovaci a údržbu památek. Görlitzké vzdělávací centrum však není při financování EU v dotačním období 2014-2020 schopné zajistit předfinancování. Na české a polské straně Euroregionu existují dobré kontakty na řemeslnické komory. Tak jako již dříve jsou na polské a české straně hledáni vhodní partneři projektu (mající vztah k oboru a pokud možno finančně silní). Pan Jakubiec by rád oslovil a získal kontakty na restaurátory v Rakousku a také je stimuloval k výměně zkušeností (snaha o výměnu zkušeností se v Německu doposud setkala s negativním přístupem).

Dalším tématem k projednání bylo pokračování projektu "Krajina podstávkových domů" - Kulturní dědictví UNESCO Kulturerbe. Podle sdělení německé strany se od požadavku „Krajina podstávkových domů" jako součást světového kulturního dědictví UNESCO ustoupilo. 

 

 

 

Zpět na seznam zpráv