EUREX Knihovny v Jelení Hoře

30.10.2014 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX-Knihovny se uskutečnilo v Książnicy Karkonoskiej v Jelení Górze dne 24.10.2014. Jednání se zúčastnili: Dana Petrýdesová, Hanuš Karpíšek, Zbyněk Duda, Katarzyna Maczel, Karina Kurková (tłumaczka), Franc Šěn, Karolina Larek-Drewniak (tumočnice), Bärbel Wienrich, Puchýř Jaroslav, Alicja Raczek.

P. Wienrich vyhodnotila literární výlety po stopách Christiana Weise 23.05.2014 jako úspěšnou přeshraniční akci. Účastníci zájezdu p. Raczek a p. Karpíšek poděkovali organizátorům za dobrou přípravu a požádali o předání poděkování průvodci p. Uwe Khalowi z CEN. Bylo dohodnuto, že další literární výlety uspořádá polská strana. Byla navržena dvě témata: Stanisław Lem nebo literární postava Reinmar z Bielawy. Rozhodnutí o tématu výletů se rozhodne na příštím setkání.
P. Petrýdesová potvrdila dosavadní návrh pro pořádání kongresu knihovníků. Kongres se bude konat v nové budově knihovny v Semilech v roce 2016 a bude věnován spolupráci juniorů a seniorů v knihovnách. Zachována zůstane i forma, tzn. že každá strana zajistí jednoho odborníka a bude prezentovat vybrané příklady dobré praxe ze své oblasti. Účastníci navrhovali stanovit přesné datum - ve čtvrtek a v pátek na konci května 2016. Konečné rozhodnutí bylo odloženo na příští jednání.
P. Raczek představila návrh harmonogramu ročníku mezinárodní soutěže "Rzepiór, Krabat - znáte je?". Po diskuzi byl schválen následující harmonogram: vyhlášení soutěže v lednu 2015, časový limit pro sběr prací - do 30. června 2015, jednání poroty na konci srpna 2015, předání cen - 10. října 2014. Dohodnuto bylo také, že při jednání poroty se uskuteční seminář expertů s cílem řádné přípravy komise pro posouzení prací. Odborníci budou vybráni na příštím setkání.
P. Petrýdesová podrobně prezentovala aktivity projektu "Česko-saská síť knihoven - informace bez hranic", realizovaného univerzitami v Zittau/Görlitz a Chemnitz, financovaného ze zdrojů Evropské unie v rámci česko-saské spolupráce Cíl 3. P. Petrýdesová rovněž předala materiály propagující projekt.
P. Wienrich i p. Kurková hovořily o stavu příprav pro realizaci evropských programů v novém programovém období. Vyhlášení výzvy lze očekávat v září 2015.

 

Zpět na seznam zpráv