Tisková zpráva k projektu EUREGIO PL - CZ

28.11.2013 Tisknout

Tisková zpráva


AEBR Výroční konference, Liège (BE) / Maastricht (NL) (Euregio Meuse-Rýn), 7-9. 11. 2013

V rámci projektu EUREGIO PL-CZ, PL.3.22/3.1.00/11.02546 se zůčastnilo 10 osob akce Výroční conference Asociace evropských hraničních regionů (AEBR) konané v Liège (BE) a Maastrichtu (NL) ve dnech 7.- 8. listopadu 2013.
Jedním z organizátorů akce byl Euregio Maas -Rhein, který již 37 let úspěšně působí jako průkopník přeshraniční spolupráce v trojmezí mezi Belgií, Nizozemskem a Německem.
Hlavním tématem výroční konference bylo "Přeshraniční městské a venkovské integrované oblasti - výzvy a šance".

Pro účastníky byly zajímavé presentace jiných příhraničních území a jejich zkušenosti s přeshraničními projekty.

Seznam účastníků:
Skokan Petr ERN
Trégr Jaroslav ERN
Otta Michael Liberecký kraj
Poláček Josef ERN
Řeháček Marek Jablonec
Procházka Martin KHK Liberec
Mužíček Oskar KHK Liberec
Hanzlová Kateřina Liberecký kraj
Zámečník Jaroslav ERN
Kumpfe Petr tlumočník


Vzhledem k časovému prostorů 1:den cesty (6.11.2013) po příletu na letiště a odjezdu vlaku do Liege (cca 3 hodiny) se skupina osob také zůčastnila v budově Evropského parlamentu workshopu „Aktuální stav ESÚS v Evropě - výhody a nevýhody ESÚS" vč. vystoupení místopředsedy EP p. Oldřicha Vlasáka, zástupce EGTC platformy Výboru regionů. Tato zastávka byla v délce cca 90 minut a velmi vhodně doplnila očekávaný cíl cesty - tj. Získávání zkušeností. Přítomní zde diskutovali s europoslanci Oldřichem Vlasákem a Edvardem Kožušníkem o evropské integraci, regionální politice EU, přípravě budoucího plánovacího období a možnostech zakládání sdružení územní spolupráce (ESUS).

Příjezd do Liege (Lutychu) byl v pozních večerních hodinách 6.11.2013.
Výroční zasedání Asociace evropských příhraničních regionů (AEBR) ve dnech 7. - 8. listopadu v belgickém Lutychu a zúčastnilo se ho přibližně 260 zástupců euroregionů a jejich partnerů. 
AEBR byla založena v roce 1971 na podporu přeshraniční spolupráce a měla tehdy 10 zakládajících členů. Nyní má na 150 členů a zastupuje více než 200 přeshraničních regionů. 
Čtvrtek 8.11.2013 začal v Lutychu výročním zasedáním, které řídil Karl-Heinz Lambertz, preident AEBR a předseda Euregia Maas-Rhine. V této části vystoupil také místopředseda Euroregionu Nisa pan Dan Ramzer s presentací k přeshraniční spolupráci v Euroregionu Nisa. V odpolední části konference se k tématu přeshraniční spolupráce v integrovaných městských a venkovských sídlech vyslovilo několik dalších řečníků, mimo jiné i bývalá komisařka EK Danuta Hübner, v současnosti předsedkyně Komise regionálního rozvoje Evropského parlamentu. Z četných příspěvků vyplynula nutnost rozšířit podporu přeshraniční spolupráce.
V pátek 8.11.2013 se účastníci konference vydali lodí po řece Maas do Maastrichtu. Zástupci Euroregionu Nisa se během plavby lodí dozvěděli od jednatele Euroregionu Maas-Rhein pana Rudolfa Godesara o činnosti jejich euroregionu, přeshraničních projektech a záměrech do budoucna. V Maastrichtu po přijetí starostou využili všichni možnost prohlédnout radnici a centrum toto města, které se zapsalo do dějin Maastrichtským smlouvami ze 7. února 1992.
Na výročním zasedání AEBR byla také slavnostně udělena každoroční cena Cross Border Award Sail of Papenburg za rok 2013, kterou obdržel úspěšný projekt Bratislavy, spočívající ve vytvoření trianglu rozvojového území Slovenska, Rakouska a Maďarska.
Osobní cenu, která se neuděluje každoročně, získala za podporu přeshraniční spolupráce v euroregionech Danuta Hübner.
Pro náš euroregion bylo příjemné setkání s bývalým jednatelem AGEGu Jensem Gabbem, který Euroregionu Nisa začátcích velmi pomohl.
V novém období bude pro práci AEBR i euroregionů jednou z důležitých priorit přeshraničně provázaný rozvoj městských a venkovských oblastí ve všech směrech v rámci strategie Evropa 2020. Příští jednání se uskuteční v roce 2014 v Polsku.

Jaroslav Zámečník
ER Nisa

V rámci projektu EUREGIO PL-CZ, PL.3.22/3.1.00/11.02546

- - - 

Zpět na seznam zpráv