konference na téma „Strategie rozvoje Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014 - 2020

23.04.2014 Tisknout

V pátek 18. 4. 2014 se v budově Libereckého kraje k příležitosti konání valné hormady členů ERN konala konference na téma „Strategie rozvoje Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014 - 2020". 

Jednání zahájil p. Martin Půta, předseda ERN a hejtman Libereckého kraje. Přivítal pana primátora města Boleslawiec Piotra Romana z polské části Euroregionu Nisa, RNDr. Jiřího Horáčka z ministerstva pro místní rozvoj, poslance pana Jana Farského, pana Petra Skokana a všechny přítomné členy české části Euroregionu Nisa a zaměstnance kanceláře ERN.

Představení anylytické části Strategie - statistiky a rozbory
V roce 2013 pracovaly na analytické části Strategie pracovní skupiny Euroregionu Nisa v systému EUREX. Tematické zaměření pracovních skupin: Silniční doprava, Železniční doprava, Hospodářství, Cestovní ruch, Cykloturistika, Voda - Čistá Nisa, Lesy, Veřejné zdraví, Krizové řízení, Záchranná zdravotní služba, Památky, Kultura, Knihovny, Statistika, Historie, Školství a Rovná Šance. 

Záměry jednotlivých stran v projektech v novém projektovém období EU na roky 2014-2020 (CZ, PL, SRN) presentoval pan Branda. 

Strategie rozvoje Euroregionu Nisa a Strategie integrované spolupráce CZ-PL
V rámci tohoto projektu spolupracují na české straně: kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký spolu s českou částí euroregionů Nisa a Glacensis. Na polské straně pak Dolnoslezské vojvodství a polská část euroregionů Nisa a Glacensis. Jeho cílem definovat strategické oblasti přeshraniční spolupráce, identifikovat bariéry jejich rozvoje, navrhnout řešení a konkrétní akční plán k jejich naplňování. Hlavním záměrem pak je založení velkého česko-polského ESÚS.

Projekt Rozhledny a vyhlídky Euroregionu Nisa - informoval pan Koreň, který v tomto projektu oslovuje obce a města, která mají zájem.

Aktuální informace o programech pro 2007-2013 a budoucnost do roku 2020 přednesl. RNDr. Horáček

Představení priorotních os pro Strategii rozvoje ERN a představení harmonogramu zpracování Strategie a Akčního plánu ERN přednesl pan Branda. 

Zpracování textu Strategie rozvoje ERN bude představeno v červenci na konferenci konané ve Frýdlantě.

Akce se konala v rámci projektu  „Zintenzivnění přeshraniční spolupráce v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa“ spolufinancovaného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF): „Investice do vaší budoucnosti“ v rámci programu Cíl 3 / Ziel 3.

 

Zpět na seznam zpráv