EUREX Zdravotnické záchranné služby

25.03.2014 Tisknout

Jednání členů EUREX Zdravotnické záchranné služby se konalo ve čtvrtek dne 20.03.2014 v 10 hod.v kanceláři Euroregionu Nysa, ul. 1 Maja 57, 58-500 Jelenia Góra

Program:

1. Uvítání účastníků

2. Schválení zápisu z minulého jednání

3. Informace z jednání o dohodě CZ-DE

4. Práce na přípravě dohody PL-DE

5. Informace o přípravě společného projektu přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb (např. výstavba výcvikového střediska v Hrádku n. Nisou)

6. Různé

7. Shrnutí schůzky, závěr
Prezenční listina je součástí protokolu
Účastníky jednání přivítal Maciej Galewski, který také připravil pro účastníky velmi chutné občerstvení. Dr. Wachsmuth a dr. Branda přijeli s akademickou čtvrthodinou, způsobenou technickými problémy. Řádně se omluvili.
Poté se řízení schůze ujal dr. Wachsmuth, nechal schválit program s tím, že navrhl do bodu 6 volbu nového předsedy skupiny. Program byl schválen.
Byl probrán zápis z posledního jednání, k bodu nebyly žádné připomínky a zápis byl schválen.
Body 3 a 4 byly během jednání spojeny, protože se jedná o společnou problematiku spolupráce ZZS na hranicích, jsou schváleny Rámcové dohody mezi BRD a ČR a mezi BRD a PL. Sporné otázky jsou společné pro všechny strany. Zástupci jednotlivých zemí, zapojených v rámci Euroregionu Nisa mají stejné názory a jsou ve svých závěrech bez jakýchkoliv problémů.
G. Noack představil nového zástupce německé strany z okresu Görlitz a to pana Jense Schiffnera, který má v rámci ZZS Görltz na starost medicinskou stránku věci, jedná se o lékaře. Na německé straně zatím neexistuje návrh konkretizační úmluvy, bude se jednat 2.4.. Vznesl dotaz, zda již existuje návrh z české strany, zde mu dr. Wachsmuth odpověděl, že předložil návrh Úmluvy na jednání krajů, kteří se k tomu vyjádřili, bohužel tento návrh nereflektuje problémy, které jsou v oblasti financování a pojištění odpovědnosti.
Dr. Wachsmuth přiznal své faux-pas, kdy nepředstavil nového ředitele ZZS LK dr. Vladimíra Hadače. Omluvil se jemu i ostatním účastníkům a přednesl krátký životopis. Dr. Hadač má velký zájem o euroregionální spolupráci a v další diskuzi se aktivně zapojoval.
V další debatě se postupně střídali zástupci všech tří stran.
S německou stranou jsme se dohodli, že ještě před plánovanou Akademií, která by měla být v Plzni se sejdeme a sjednotíme postup. D. Klos požádal o přeposlání poslední verze Úmluvy(zatím neoficiální) mezi BRD a CZ
D. Klos sdělil, že poslední setkání k Úmluvě mezi BRD a PL bylo v Görlitz v roce 2013, Úmluvy připravují vojvodství. V Dolnoslezském vojvodství došlo k výměně vojvody i maršálka - ten je z Boleslawce - mohlo by být výhodou pro naše jednání. Ministerstvo zdravotnictví PL se neangažuje. Smlouva - Rámcová dohoda byla v PL ratifikována v červenci 2013.. Klos vidí jako největší problém otázku pojištění ze zodpovědnosti, kdy je nutno vycházet z cenových relací platných v BRD.
Chystá se reorganizace ZZS v Dolním Slezsku, místo stávajících 12 operačních regionů mají vzniknout 4. Jedním z nich by měla být Jelení Hora, včetně operačního střediska. Plánovaný start 1.7.2015. Proběhnou výběrová řízení na zajištění regionu.
Noack - nic se za poslední rok nedělo, vyjma našich zasedání. Probíhají a proběhnou výběrová řízení na provozovatele ZZS, mohou přijít i privátní provozovatelé!!
Dále se probíralo teritorium možných zásahů, do jaké hloubi může druhá strana operovat. Došli jsme k konsensu, že hranice musí být ohraničena lůžkovými zdravotnickými zařízeními, která jsou schopna poskytnout definitivní péči a výjezdovými stanovišti, která tento region zajišťují.
Dr. Branda informoval, že na ose 5 v rámci CZ-PL projektů je 12,2 mil. Euro, a mají zájem hasiči. Nutno rychle připravit náš projekt. Na stejné ose BRD-CZ je 15 mil. Euro, je rozděleno na kraje. Chystá se podpora i třístranných projektů a možná budou zachovány i malé projekty.
Dále jsme se věnovali projektům.
Na základě konsultace s Mgr. Broulíkem ZZS LK se pokusí obnovit projekt Hrádek - Horská služba Johnsdorf na německé straně. Veškerá dokumentace je připravena, mezi členy hodnotící skupiny při posledním projednávání byl tento projekt hodnocen jako velmi perspektivní. Je nutno znovu oslovit ing. Hübnerovou a spolu s ní provést aktualizaci.
Na česko-polské straně je v nabídce projekt Jelení Hora - Zhořelec - Boleslawiec - Liberec. Největší investiční záměr je na straně Jelení Hory, která chce postavit novou základnu a proto je ideální lead partnerem. Ostatní ZZS mají zájem na koupi sanitních vozů. Samozřejmě, že celý projekt musí být podpořen i tzv. měkkou aktivitou, která by mohla kopírovat již předchozí úspěšný projekt.
Dalším projektem budou oslavy 40. výročí ZZS LK a 10. výročí EUREX - přeshraniční krizová spolupráce a EUREX ZZS. Lze financovat z malých projektů
V rámci různé byla projednána otázka nového vedoucího skupiny. Na základě kuloárních jednání Kawka - Klos byl navržen dr. Wachsmuth, který funkci přijal

Závěry a úkoly:
- Schůzka CZ -PL k projektu - svolá dr. Kawka
- Schůzka BRD - CZ před Akademií - svolá dr. Wachsmuth
- Předání materiálů Úmluvy pro PL pro D. Klose - zajistí dr. Wachsmuth
- Konference k výročí - zajistí ZZS LK

Zapsal: Wachsmuth

 

 

Zpět na seznam zpráv