Workshop knihovníků ERN v Liberci

02.02.2014 Tisknout

Dne 23.1.2014 se v liberecké Krasjé vědecké knihovně konal přeshraniční workshop knihovníků v rámci projektu „Zintenzivnění přeshraniční spolupráce v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa". Zahájení a přivítání účastníků se ujala paní Blanka Konvalinková, ředitelka KVK Liberec. Cílem workshopu bylo zhodnit dosavadní spolupráci knihoven a knihovníků v rámci území Euroregionu Nisa a naplánoval nové aktivity pro rok 2014 i dále. Na nové programovací období 2014 - 2020 se k vyhlášení se připravuje Česko-polský a Česko-saský program. Témata budou přibližně stejná jako dosud, tematický cíl 10 (Vzdělávání) a 11 (Spolupráce institucí) poskytnou prostor pro projekty knihoven. Na úrovni ministerstev všech 3 zúčastněných zemí se jedná se o možnosti podávání 3stranných projektů, řeší se problémy s jejich administrací a kontrolou. 

Paní Alice Raczek informovala o vyhodnocení soutěže Krakonoš - Krabat, znáte je? Do soutěže bylo přihlášeno 382 prací (150 polských, 135 českých, 97 německých účastníků soutěže). V listopadu komise vybrala vítězné práce v jednotlivých kategoriích, 7. 12. 2013 proběhlo v Książnicy Karkonoskiej w Jeleniej Górze slavnostní vyhodnocení soutěže, byly předány ceny a zahájena výstava prací. Fotografie na stránce: http://biblioteka.jelenia-gora.pl/galeria/pcs/rzepior_krabat_jury_ocena_2013/. Součástí zpravodajství na stránce http://nj24.pl/tvdami/serwis-dami-10122013 (cca od 6.55 min.) je reportáž z vyhodnocení. Organizátorům jménem účastníků z Jablonce n. N. poděkoval za vzornou organizaci Mgr. Z. Duda. 

Paní B. Wienrich informovala o přípravě literární vycházky Zittau - Oybin - pátek 23. 5. 2014. Paní Wienrich seznámila přítomné s plánovaným programem, do příští schůzky jej upraví dle dohodnutých podmínek.

Paní Konvalinková informovala o probíhajícím projektu Česko-saská síť knihoven - Informace bez hranic. Cílem projektu je prostřednictvím sítě spolupracujících knihoven v příhraničních oblastech Česka a Saska zprostředkovat informace a informační zdroje uživatelům knihoven i všem ostatním zájemcům z řad veřejnosti. Zapojené knihovny: Technische Universität Chemnitz - Universitätsbibliothek, Hochschule Zittau/Görlitz - Hochschulbibliothek, Západočeská univerzita v Plzni - Univerzitní knihovna a Krajská vědecká knihovna v Liberci. Projekt je podpořen z prostředků programu Cíl 3 - Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Podrobně o projektu: http://www.kvkli.cz/cssk .

Akce se konala v rámci projektu  „Zintenzivnění přeshraniční spolupráce v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa“ spolufinancovaného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF): „Investice do vaší budoucnosti“ v rámci programu Cíl 3 / Ziel 3.

Zpět na seznam zpráv