EUREX Čistá Nisa v Silikowě

25.10.2013 Tisknout

Zasedání pracovní skupiny EUREX Čistá Nisa se uskutečnilo dne 03. září 2013 v Silikowě (PL). 

Prvním bodem programu bylo setkání se zástupci vedení kroužku Polského Rybářského svazu v Jelení Hoře s předsedou Antonim Lewkowiczem v čele. Účastníci setkání prohlásili, že nastal čas na obnovení spolupráce s rybářskými svazy nacházejícími se v povodí Lužické Nisy. Jedná se o naléhavou záležitost, protože po spuštění mnoha čističek odpadních vod v povodí (včetně té v Sulikowě na řece Czerwona Woda), je voda v této přeshraniční řece skoro na hranici druhého kvalitativního stupně. O posílení spolupráce by se mělo usilovat o to více, protože se ukázalo, že je tu šance získat Finanční prostředky z EU na projekt pod názvem. "Zarybnění Lužické Nisy" Podmínkou je, aby se na něm účastnily příslušné nevládní organizace ze tří zemí. Pan Grzeszczuk deklaroval pomoc jako prostředník v první fázi, kterou bude obnovení kontaktů.

Druhým bodem jednání byla otázka obnovení protipovodňové vodní nádrže Witka, která byla zničena během povodní v srpnu 2010. Zástupci PGE Elektrárna Turów pánové Janusz Zawiślak a Grzegorz Ostafiejczuk, kteří se účastnili setkání zástupců informovali, že bude opravena do března 2016. Nahradí doposud fungující dočasnou hráz. Zároveň připomněl, že vodní nádrž Witka není retenční nádrží. Jejím primárním cílem je zadržování vody pro potřeby elektrárny. Za tímto účelem byla navržena, a proto jsou její retenční schopnosti minimální. Následně byly členům pracovní skupiny prezentovány klíčové předpoklady a nová technologická řešení nové přehrady. Zajistili, že projekt byl konzultován s předními osobnostmi oboru vodních staveb v Polsku, České republice a Německu, což by mělo odborníkům i občanům poskytnout pocit bezpečí. Při otázkách týkajících se cen bylo uvedeno, že výsledek bude znám po zakončení výběrového řízení, které se má již brzy uskutečnit.

Třetím bodem jednání byl stav prací na výstavbě nové čističky odpadních vod v Sulikowě. Krzysztof Lipko, předseda představenstva společnosti SUPLAZ, obhospodařující vzniklý systém prohlásil, že by se k němu mělo připojili cca 4500 obyvatel obce Platerówka, Sulikówa a obce Tylice a Kunów z okresu Zgorzelec. Doposud tak učinila polovina. Ujistil, že rybáři mimo to již dnes zaznamenávají zlepšení kvality vody, a - následně - zvýšené množství ryby v řece. Očekává se, že díky dobré spolupráci samosprávy bude cíle dosaženo do července příštího roku. Účastníci jednání navštívili novou, již fungující úpravnu vody a seznámili se s používanými technologickými řešeními.

Pan Jaroslav Svoboda informoval, že probíhají přípravy na další konferenci "Čistá Nisa ", která se bude konat v březnu 2014 v okolí Liberce. Bylo dohodnuto, že více informace bude v této věci poskytnuto v průběhu příštího zasedání pracovní skupiny v listopadu. Přesné datum a místo bude upřesněno elektronicky.

Zapisoval: Janusz Grzeszczuk

 

Zpět na seznam zpráv