EUREX Zdravotnické záchranné služby

30.05.2013 Tisknout

 Dne 10.4. se v budově radnice v Zittau konalo setkání expertůEUREX - zdravotnické záchranné služby 
Program jednání :

- informace o stavu přijetí německo-polské konkretizační dohody, informace z jednání ve
Štětíně
- projekt Hrádek nad Nisou - informace z jednání u hejtmana Libereckého kraje
- Rámcová dohoda mezi SRN a ČR - současný stav a potřebné aktivity k uzavření
- příprava dalších společných aktivit
- společné cvičení složek IZS Libereckého kraje za Účasti polských kolegů ( dle zájmu i SRN ), které se bude konat 21. a 22.6.2013 v Křížanech
- mezinárodní konference
- různé, připomínky, doplnění

Na úvod přivítal předseda pracovní skupiny EUREX ZZS MUDr.Jiří Wachsmuth všechny přítomné a seznámil je stručně s programem jednání, který všichni přítomní obdrželi předem společně s pozvánkou na pracovní jednání.
Program jednání byl jednohlasně schválen.

1. Schválení zápisu z poslední schůzky

MUDr. Arkadiusz Kawka předložil ke schválení Zápis z posledního jednání, které se konalo ve Zgorzelci . Hlavním úkolem tohoto jednání bylo vznést požadavek na naše prezídia, která by měla apelovat na Ministerstva zdravotnictví České republiky a Polska s návrhy, abychom se mohli aktivně podílet na v současné době připravovaných Rámcových smlouvách mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby. Jediným a hlavním úkolem budou pro letošní rok přípravy právě těchto smluv,
event. malých projektů.
Protokol z minulého jednání byl bez výhrad schválen.

2. Informace o stavu přijetí německo-polské konkretizační dohody, informace z jednání ve
Štětíně

MUDr. Arkadiusz Kawka všechny informoval o březnovém jednání vojvodů ve Štětíně. Zde byla předložena již podepsaná Rámcová dohoda mezi Spolkovou republikou Německo a Polskem o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb a jednotlivá vojvodství byla požádána o zpracování plánu její realizace. Byla jmenována pětičlenná pracovní skupina , jejímž úkolem bude především připravit plán spolupráce zdravotnických záchranných služeb. Podařilo se, aby dvěma členy této pracovní skupiny byli dva členové pracovní skupiny EUREX, a to ředitel ZZS v Jelení Hoře pan Dariusz Klos a zástupce ředitele lékařského odboru WS-SP ZOZ Zgorzelec MUDr. Akradiusz Kawka. Všechna vojvodství se dohodla, že na uvedení dohody do provozu budou pracovat společně a jsou připravena vstoupit do jednání se stranou Spolkové republiky Německo. Pracovní jednání Dolnosaské a Severobraniborské oblasti se uskuteční s největší

pravděpodobností 23.4.2013 v německém Görlitz. Toto jednání bude organizovat Ministerstvo vnitra v Drážďanech.
Současně je plánována na květen schůzka polských skupin ve Zgorzelci.
Na pracovní schůzce ve Štětí se řešilo co možná nejjednodušší zavedení Rámcové smlouvy do praxe. Jednalo se především o podmínkách a pravidlech účtování poskytnuté neodkladné zdravotní péče cizincům. Každá osoba žíjící ve státech EU má právo na ošetření ZZS. Ne vždy jsou ale k dispozici osobní doklady pacienta ( kartička ZP, OP, cestovní pas ) a často také vzhledem ke zdravotnímu stavu pacienta není možné vybírat úhradu za poskytnutou zdravotní péči vybírat v hotovosti, a proto je potřeba někdy vystavit ošetřeným pacientům faktury, jejichž úhradu budou po návratu do své země uplatňovat u své zdravotní pojišťovny.
V rámci dohody se také počítá s tím, že by výjezdové skupiny ZZS mohly zasahovat na území druhého státu, kdy bude definováno jaké budou dodržovat dopravní a v případě potřeby i právní předpisy země, kde bude zásah probíhat.
Obě dohody by měly mít podobná znění.

MUDr,Jiří Wachsmuth všechny přítomné informoval o Rámcové smlouvě mezi ČR a SRN o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby, která byla podepsaná 4.4.2013
Příslušnými ministry zdravotnictví. Nepodařilo se zatím sehnat originální znění platného podepsaného výtisku. K dispozici zatím máme pouze text, který odpovídá stavu Smlouvy k listopadu 2012 a předpokládá se , že text zůstal nezměněn.
Sdělil, že vzájemné jednotlivé dohody budou uzavírány mezi jednotlivými kraji a práva podpisu těchto dohod budou na našich krajských hejtmanech, kterým partnerem budou na straně SRN ministři vnitra Saska a Bavorska
Před 14 dny proběhlo jednání s hejtmanem Libereckého kraje, jehož závěrem je příprava a zpracování konkrétní dohody , které zajistí pracovní skupina EUREX, protože jsou jí dobře známy poměry druhé strany , týkající se zdravotnictví.
Až dojde k uzavření rámcových smluv, bude vše připravené.
Problémy se vyskytují také ve stanovení správné česko-polské zdravotnické terminologie, kdy vymezit správný pojem není vždy jednoznačné. Byl osloven předseda Asociace ZZS s tím, že by bylo vhodné připravit vzorovou dohodu, která by se mohla nabídnout i ostatním krajům k použití Bylo by vhodné, kdyby dohody uzavírané se saskou stranou byly všechny 3 stejné.
Je potřeba domluvit i úhradu poskytnuté zdravotní péče, protože není možné, aby si tyto náklady zdravotnické záchranné služby hradily ze svých prostředků. To nepovolí ani jednotlivé zdravotní pojišťovny, ani zřizovatelé ZZS ( krajské úřady ).
Na německé i české straně platí stejné vzdělání zdravotnických pracovníků. Vybavení vozů zdravotnické záchranné služby je zcela v kompetenci státu, kde vozy ZZS zasahují a je vyhovující i pro druhý stát. Řidič sanitního vozu ZZS je povinen se řídit dopravními předpisy druhého státu. Státní hranice můžeme překračovat kdekoliv, nemusíme mít s sebou ani osobní doklady ( samozřejmě je to lepší ). K přeshraniční spolupráci je možné využívat také LZS.
Odpovědnost za náhradu škody se řídí platnými předpisy EU. Při úhradě nákladů za poskytnutou zdravotní péči vycházíme ze ZP pojištěnce - v rámci EU, a příslušná ZZS bude vše běžně přeúčtovávat přes zdravotní pojišťovny ( přes Centrum mezinárodních úhrad ).
V dohodě se předpokládá s tím, že by bylo možné zasahovat i na straně druhého státu, ale zásahy by měly být zcela výjimečné a ojedinělé, protože je to v rozporu s pravidly, kdy každý zřizovatel ZZS je povinen zajistit péči ZZS a její dostupnost na svém území.. Tato situace by se mohla využít v případě mimořádné události nebo živelné katastrofy.
Nejvíce se to bude týkat situací, kdy pacienti budou transportováni mezi zdravotnickými zařízeními obou států - sekundární transporty. Snahou bude ale transportovat pacienta do nejbližší nemocnice, která zajistí pacientovi definitivní péči . V praxi to znamená, že pacient s AIM z Frýdlantu nebude transportován do Bogatyně,ale rovnou do Zgorzelce, kde je kardiocentrum.
Stejným způsobem by mohla být zpracována i dohoda s polskou stranou.

10.4.2013 vyšel v tisku ( Sachsische Zeitung ) článek MUDr.Wachsmutha o výhodách Mezivládní dohody. Také se v článku zmiňuje o spolupráci skupiny EUREX a realizaci projektu.

Bylo projednáno další rozpracování realizační dohody, při kterém je potřeba :
- stanovit operační střediska, která mezi sebou budou komunikovat
- používat třístranné formuláře, které byly vytvořeny v rámci pracovní skupiny EUREX
- součástí tohoto zpracování bude i soupis všech výjezdových základen celého Euroregionu
( včetně Č-N strany )
- bude fungovat jednotné operační středisko v Hoyerswerdě, ketré bude funkční pro oblasti Görlitz a Bautzen. Zde budou evidovány všechny nemocnice, které jsou v rámci Euroregionu NISA, včetně jejich specializací ( kardiocentra, iktová centra, traumatologie, apod.).
Viz Plán pokrytí Bautzenu.

Německo-polská smlouva je podobná ( info MUDr. Kawka ), k prodlení došlo mezi polskou a českou stranou.

MUDr.Arkadiusz Kawka - přednesl informace ze společného setkání v Bad Sharow, které proběhlo na německé straně. Informace o tomto jednání proběhla i TV zprávami, kde bylo sděleno, že Česká republika se připravuje na zpracování smluv mezi Rakouskem, Slovenskem, ale nebylo zmíněno Polsko. Vznikají také obavy, že příprava česko-polské smlouvy bude trvat dlouho, protože např. příprava smlouvy mezi českou a německou stranou trvala 2-3 roky.
Bylo zmíněno i ten fakt, že spolupráce v rámci euroregionu je na takové úrovni, že dosud neuzavřená smlouva nechybí. Spolupráce funguje i tak.
Cizincům jsou vystaveny faktury za ošetření, ale v případě, že se pacient prokáže platným průkazem ZP, lze tuto fakturu stornovat a úhrada se provádí zdravotnickému zařízení přes zdravotní pojišťovny. Je jen potřeba definovat potřebné dopravní předpisy pro posádku, která bude zasahovat na opačné straně hranice.

3. Informace o stavu Rámcové smlouvy mezi ČR a SRN - MUDr.Wachsmuth

Dosud se nepodařilo sehnat originál znění platného výtisku podepsané smlouvy, takže se můžem pouze domnívat, že text podepsané smlouvy se nezměnil. Podepsaná byla 4.4.2013.
Jednotlivé dohody budou uzavírána mezi jednotlivými kraji a práva podpisů těchto dohod o spolupráci budou na hejtmanech krajských úřadů, jejichž protějšky budou na straně SRN ministři vnitra Saska a Bavorska.
Před 14 dny proběhlo jednání s hejtmanem Libereckého kraje, který byl informován o tom, že přípravu konkretizační dohody zpracuje pracovní skupina EUREX, která je řádně seznámena s poměry ve zdravotnictví. Jednotlivé problémy se budou řešit ve stejném teritoriu a pokud dojde k uzavření Rámcové dohody, bude již vše připravené. Hejtman Libereckého kraje bude jednat se starosty měst Bautzen a Görlitz.
Bylo zmíněno vymezení pojmů, kdy je značně obtížné sladit česko-polskou terminilogii. Je osloven předseda Asociace ZZS s tím, aby byla připravena vzorová rámcová dohoda, která by se nabídla ostatním krajům ČR k použití. Bylo by vhodné, aby dohody uzavírané s Ministerstvem vnitra Saska byly všechny tři stejné.
Je potřeba ještě dořešit financování úhrad zdravotními pojišťovnami. V důvodové zprávě, kterou předkládalo MZ na vládu byly návrhy, že zdravotnická záchranná služba by mohla hradit zásah ze svých finančních prostředků a nebo si nasmlouvá výjezdovou skupinu z druhé strany hranic jako svou vlastní - ukázalo se jako naprostý nesmysl, který neschválí ani zřizovatelé ZZS ani jednotlivé zdravotní pojišťovny.
Je zde přesně zakotveno, že vzdělání zdravotnických pracovníků je platné v Německu a opačně. Vybavení vozů ZZS je plně v kompetenci státu, který ho vlastní. Vybavení je vhodné i pro druhý stát. Dopravní předpisy jsou pro vozy ZZS platné v tom kterém státě.
Osobní doklady zdravotnických pracovníků není nutné vozit vždy s sebou ( vyjma řidičských průkazů ), ale pokud by to bylo nutné, lze je dodatečně doložit.

4. Informace Ing.Brandy o projednávání a řešení připravovaného projektu

Ing Pavel Branda všechny přítomné seznámil s postupem schvalování zpracovávaného projektu, který přednesl současně i na prezídiu ERN. Dopisy byly k podpisu přeložené a odešly na ministerstvo ihned. V příloze byla zmíněna informace o činnosti pracovní skupiny a v současné době se čeká na odpověď.
S hejtmanem Libereckého kraje byla projednán projekt přeshraniční spolupráce pro rok 2014 - 2020, ve kterém je zmíněn nákup zdravotnických přístrojů a pomůcek do výukového centra.
Celý projekt se nebude lišit ( jeho investiční část ) od předešlého. Investiční část bude trvat 2 roky, ale neinvestiční bude trvat 5 let, abychom z peněz EU mohli hradit konference, setkání, kurzy, kongresy.
Důležité je jazykové vzdělávání, kdy základním jazykem by měl být AJ. Výsledky jednotlivců v jazykové škole by byly součástí pracovního (osobního ) hodnocení .
Do projektu chce být zařazena Jelenia Góra a Zgorzelec. Zástupkyně města Boleslawiec, které je členem ERN, by také měla zájem o zařazení do projektu a vznesla dotaz, o jaký rozpočet se jedná.
Hovořilo se o trojstranných projektech. Euroregion dělá vše pro to, aby byly trojstranné projekty realizovány. V současné době běží příprava česko-německého a česko-polského programu, dosud ani nezačaly přípravy německo-polského programu.
Zhruba před dvěma týdny se sešla pracovní skupina česko-polského programu. Zatím se zpracovává jeho analytická část. Ing.Branda zastupuje všechny české skupiny a na jednání měl dvě připomínky :
1. v tématech by se měla objevit ZZS a bezpečnost ( aby nebyly zmíněny běžné situace, ale jen katastrofy a mimořádné události ), k tomu je potřeba souhlas MZ a vše bude dopracováno
2. popsat témata v analytické části, která jsou potřeba řešit trojstranně a protože dohody byla z prvního jednání, je to možné., ale je potřeba vše ohlídat, aby to bylo zohledněno.


5. Další připomínky a doplnění

Bylo zmíněno, že je potřeba česko-polský program otevřít i pro kolegy Rakouska, Slovenska a Německa. O to samé se snaží česko-německý program., který by měl být otevřen pro Polsko. Zde je ale řídící orgán v Sasku, není tam takový vliv, ale snaha ano. Snad až bude program německo-polský, mohl by být otevřený pro ČR → tři programy.
Témata zaměření programů zatím nejsou pevně dána, ale vede se předběžná diskuse o zařazení krizového řízení a bezpečnosti. To je otázka k projednávání na 2.pololetí a ERN toto téma prosazuje především.
Ing.Branda zdůraznil, že bude možná výhodnější připravit a realizovat projekt dvoustranný nebo udělat trojstranné projekty. Seznámil nás s tím, že bude omezený počet priorit, kdy dané téma budeme muset někam přiřadit ( např.klimatické změny a ochrana před katastrofami - titul bude daný, ale součástí bude i zásah a spolupráce ZZS v tomto případě ). Komise EU povolí případnou flexibilitu.
Z 11 témat se jedná např. o téma chudoby, sociální věci a zdravotnictví, bezpečnost a katastrofy.
Z polské strany bylo předneseno, že seznam aktivit se bude odvíjet a bude upravován podle objemu finančních prostředků, je snaha především o nákup sanitního vozidla.
Je snaha o opakování se tohoto projektu na nákup sanitních vozů.

6. Prohlídka města Zittau

Na závěr pracovní schůzky ERN nám byla umožněna prohlídka historických částí místní radnice, náměstí a místního kostela společně s odborným výkladem průvodce.

 

 

Zpět na seznam zpráv