EUREX Historie

20.03.2013 Tisknout

Setkání členů Eurex Historie se konalo 15.02.2013 v sídle Přírodovědeckého Muzea ve městě Jelenia Góra, ul. Wolności 265, 58-560 Jelenia Góra - Cieplice

Plán jednání
1. Přivítání přítomných
2. Schválení zápisu z předchozího jednání
3. Otázka vydání publikace z konference konané v roce 2011 v Žitavě
4. Diskuse o přípravách na konferenci plánovanou na 04.10.2013 v Cieplicích Śląskich -Zdrój
5. Různé
6. Návštěva cisterciáckého kláštera v Cieplicích


Ad 1
V 11:30 hodin přítomné přivítal ředitel Stanislaw Firszt, a vyjadřil lítost nad tím, že nemoc zabránila příjezdu dvou osob, konkrétně doc. Rudolfu Andělovi a Dr. Volkeru Dudeckovi
Jednání se zúčastnili:
- Dr. Milan Svoboda (TU Liberec)
- Dr. Marius Winzeler (muzeum Zittau)
- Mgr. Stanisław Firszt (Přírodovědecké muzeum Jelenia Gora - Ciplice)
- Mgr. Ivo Łaborewicz (Státní archiv Jelenia Góra)

Ad 2
Zápis z předchozího zasedání projednal Dr. Milan Svoboda. Účastníci neměli žádné připomínky.
Připomněl rovněž otázku vydání publikace historie území euroregionu, ve formě několika knih pro děti a mládež. Největším problémem je najít spolupracovníky pro tento projekt. Z České republiky jsou již čtyři osoby: Milan Svoboda, Rudolf Anděl, Dr. Jaroslav Pažout a Dr. Kateřina Lozoviuková a poradce ve výukových otázkách Mgr. Václava Ulver. Odhadovaný rozsah prvního výtisku je období let 1918-1993. Je třeba dohodnout zásadní metodické a technické pokyny k publikaci.
Dr. Marius Winzeler schválil projekt. Uvedl, že německá strana nemá v euroregionu vysokou školu, která učí historii, ale mají Oberlausitzischen Gesellschaft der Wissenschaften e. V. (vědecká společnost Horní Lužice), Dr. Larse-Arna Dannenberga, který nedávno hodně psal o historii Horní Lužice a má také dobré vztahy s pedagogy. Musel by však za svou práci dostat zaplaceno. Je specialistou na starší období, ale mohl by přilákat výzkumné pracovníky z Drážďan, což závisí na finančních možnostech projektu.
Mgr. Stanisław Firszt upozornil na skutečnost, že děti zajímá "vizualizace" a taková publikace vyžaduje dobrý grafický design. Ptal se, zda tvoříme ilustrace sami, nebo zda budeme reprodukovat zdroje určité éry? Výtvarníkovi se musí zaplatit.
Dr. Milan Svoboda uvedl, abychom se dohodli, zda vydáváme seriozní knihu, nebo jen brožuru, s přidáním CD, kde budou například ilustrace. Potom potřebujeme počítačového grafika. Poukazuje na to, že mezi autory každé ze stran by měl být pedagog.
Mgr. Ivo Łaborewicz uvedl, že z polské strany je za výukovou část odpovědný Dr. Marian Iwanek a autoři: Dr. Przemysław Wiater a také on sám. Doufá také, že se mu podaří pro spolupráci získat vědce z Vratislavské univerzity.
Mgr. Stanisław Firszt při shrnutí této části diskuse řekl, že bychom neměli čekat na příští schůzi a pracovat na publikaci samostatně a zároveň se vzájemně kontaktovat. Navrhnul, aby Dr. Svoboda předložil podrobnější podobu knihy a poslal ji, abychom ji mohli poskytnout našim spolupracovníkům (spoluautorům). Dr. Svoboda souhlasil s programovou a vydavatelskou přípravou této historické publikace.

Ad 3
Dr. Milan Svoboda představil stav prací na svazku obsahujícího referáty z konference v Žitavě. Tento svazek bude zahrnovat osm článků a edici recesu z roku 1635, celkem více než 300 stran s abstrakty ve třech jazycích. Dále diskutoval o otázkách financování a vytištění publikace, která bude vydaná v Liberci v červnu 2013 roku.

Ad 4
Mgr. Stanisław Firszt představil stav příprav na konferenci, jejíž termín byl stanoven na 4. října 2013 v paláci Schaffgotschů ve Slezských Cieplicích. Připomněl, že co se tématů prací prof. Marka Derwiche týče, tak může z grantu na studium vlivu sekularizace finančně podpořit konferenci a možná také celkově financovat publikaci z konference, stanovil však určité podmínky, které musí být splněny. Bylo zjištěno, že každá strana připraví tři hlavní referáty na téma sekularizace, které budou zahrnovat otázky týkající se majetku církve. Problém má německá strana, protože tam k sekularizaci nedošlo. Hovořilo se, o jakých tématech může referovat německá strana, například o movitém majetku českých klášterů, který byl v osmnáctém století odvezen do Žitavy a dalších německých měst. Padl také návrh referátu o historii majetku klášterů likvidovaných v šestnáctém století a jejich historie ve století dvacátém. Dr. Svoboda se zeptal, zda jsou v Německu výzkumníci zabývající se sekularizace v Evropě, kteří by mohli představit toto akademický výzkumné téma. Bylo dohodnuto, že každá ze stran v blízké budoucnosti připraví seznam těchto referátů: autora a název a odešle jej polské straně (řediteli Firsztovi) aby mohl pokračovat v další přípravě na konferenci.
Z technického hlediska Mgr. Stanisław Firszt uvedl, že budeme mít podporu starosty Jelení Góry (není však jasné, do jaké míry), a budeme se snažit o záštitu legnického biskupa. Pokud jde o financování, tak v rozpočtu sekretariátu polského Euroregionu mají být prostředky (asi pět tisíc PLN), ze kterých bude možné pokrýt náklady na ubytování a stravu. Ubytování je plánováno v hotelu "Cieplice". Bylo dohodnuto, že bude prostřednictvím Přírodovědeckého Muzea v Jelení Góře podána písemná žádost o finanční prostředky na konferenci, partnerem bude muzeum v Žitavě.

 

Ad 5
Projednání různých aktuálních otázek týkajících se spolupráce institucí, jejichž zástupci se zúčastnili jednání.
Dr. Marius Winzeler informoval přítomné, že Dr. Volker Dudeck chce zanechat ze zdravotních důvodů aktivní činnost v komisi, na jeho místo navrhl Corneliuse Stempela z Okresního Archivu v Görlitz. Účastníci přijali s pochopením tohoto prohlášení a schválili jmenování nového člena komise.
Dohodnutý termín příštího zasedání je na den 24.05.2013 ve 10:30 hod. v Liberci. Dr. Svoboda má připravit téma jednání.

Ad 6
Mgr. Stanisław Firszt provedl přítomné prostory bývalého cisterciáckého kláštera v Cieplicích, které jsou v současné době zrekonstruovány a adaptované jako budoucí sídlo Přírodovědného Muzea, ve kterém se bude nacházet také expozice historie zdejšího kláštera a lázní.

Zapisoval:
Ivo Łaborewicz

 

Zpět na seznam zpráv