EUREX Knihovny v Liberci

29.05.2013 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX-Knihovny se konalo dne 23.04.2013 v Liberci v budově Krajské vědecké knihovnv Liberec. Uvítání všech účastníků (paní Blanka Konvalinková) a představení tlumočníků (paní Fialko a pan Melincsjar), na pracovní schůzce byl přítomen i pan Pavel Branda, zástupce Euroregionu Nisa v Liberci

Členové provedli kontrolu zápisu z minulé schůzky 25. 1. 2013 v Budyšíně, paní Wienrich upozornila na nejasný termín plánované literární vycházky po stopách Karla Hynka Máchy - po domluvě bylo stanoveno datum 15.6.2013. Jiné termíny v červnu nejsou vhodné. V tomto termínu lze také využít podpory ERN z projektu Poznej svého souseda.


Příprava Konference knihoven 2013 - paní Wienrich (D)
Termín: 30.-31.05.2013 v Kamenz, Lessingově městě na téma Podpora čtení a práce s dětským čtenářem v knihovnách
Účastníci: cca 15 osob z každé ze zemí D, PL a CZ (knihovníci a odborníci)
financováno bude: ubytování, doprava PL a CZ účastníků, exkurze, tlumočení a stravování, kromě 1 jídla (týká se večeře dne 30.05.2013), které bylo v žádosti vyškrtnuto. V předchozích dnech paní Wienrich poslala pozvánky pro účastníky - na dnešní schůzce česká strana odevzdala paní Wienrich seznam účastníků a jejich přihlášky. Polská strana pošle oboje mailem. Paní Wienrich informovala krátce o programu konference, který členové skupiny EUREX rovněž předtím obdrželi mailem. Dále nabídla tiskové zprávy a články, které bude možno o konferenci umístit na webové stránky českých a polských knihoven. Paní Wienrich ještě ověří, zda je v projektu počítáno s uhrazením noclehu pro řidiče, autobus pro dopravu účastníků do Kamenz bude hrazen.


Výtvarná soutěž Krakonoš - Rübezahl - Rzepior - Krabat, 8. ročník
Polská strana nás seznámila s podmínkami soutěže, zatím se okruh bájných krkonošských postav rozšiřovat nebude (minulý návrh p. Dudy na dr. Kittela). Zahájení soutěže je 15. května, termín odevzdání prací je v Česku a Německu 24. října, hodnocení prací proběhne do 8. 11. 2013. Vyhlášení vítězů se uskuteční 7. prosince 2013 v Krkonošské knihovně v Jelení Hoře. P. Konvalinková a p. Wienrich vyjádřily přesvědčení, že v letošním ročníku se zúčastní více libereckých a žitavských dětí než předloni. Je nutná lepší a cílená propagace.


Literární vycházka po stopách Karla Hynka Máchy 15. 6. 2013
P. Konvalinková informovala o možném průběhu literární vycházky. Účastníci se sejdou 15. června v 10.00hodin v městečku Doksy v Městské knihovně. Tam je přivítá ředitelka knihovny, paní Renata Mauserová. Krátce je seznámí s životem a dílem K.H.Máchy.
Poté se přemístíme do Památníku K. H. Máchy nedaleko knihovny, kde je jeho expozice. Dále se společně přesuneme k Máchovu jezeru. Paní Mauserová nám bude dělat průvodkyni, velmi se o K.H. Máchu zajímá. V plánu je také společný oběd v restauraci v Doksech. Po obědě přejedeme auty pod hrad Bezděz a spolu s vyprávěním o Máchovi podnikneme pěší výstup na Bezděz. Plánovaný konec akce - 16.00
Paní Konvalinková pošle podrobný program vycházky mailem do 10. května, z každé země se zúčastní max. 10 zájemců.
ERN podpoří vycházku z projektu Poznej svého souseda (občerstvení a tlumočníci).

Strategie a další plány Euroregionu

o nich hovořil p. Pavel Branda, který nastínil možnost další dobré spolupráce knihoven a doporučil pro období 2014-2017 spíše velké dlouhodobější projekty, do kterých by se dalo naplánovat několik akcí a aktivit najednou. Pracovní skupina EUREX-knihovny ovšem doposud zkušenost s velkými projekty nemá. P. Branda informoval, že v budoucnu by měly být projekty spolupráce trojstranné, což by usnadnilo rovnocennou účast všech tří stran. Dále požádal skupinu o projektové záměry, nápady na aktivity, které se dají s podporou ERN realizovat. Skupina se dohodla, že začátkem června pošle p. Brandovi vyplněné formuláře - PŘÍLOHA ZÁPISU.
Některé nápady už zazněly - nákup a sdílení elektronických knih či licencí, společný katalog, digitalizace a zpřístupnění dokumentů...


P. Wienrich oznámila, že omlouvá kolegyně paní Becker (Christian-Weise-Bibliothek) a paní Thörmer (Stadtbibliothek Görlitz), které se právě dnes účastní zahájení nové služby v knihovně Hoyerswerda - půjčování elektronických knih (onleihe) ve 12 saských knihovnách. Čeští a polští kolegové paní Wienrich pogratulovali k úspěšnému projektu, v Česku zatím bohužel tato služba nefunguje.

V závěru jednání se členové pracovní skupiny dohodli na termínu příští schůzky:
19. září 2013 v 10.00 hodin v knihovně v Žitavě.
P. Konvalinková projevila přání navštívit oddělení starých tisků knihovny v Žitavě (kde je nově instalován výkonný knižní skener).

Účastníci schůzky si prohlédli výstavu Poznej světové dědictví UNESCO ve 2. a 3. patře liberecké knihovny.

 

Zpět na seznam zpráv