EUREX Krizové řízení v Lubani

28.02.2013 Tisknout

Pracovní skupina - EUREX Přeshraniční Krizové řízení Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa se konala v Lubańi dne 30.11.2012

Všechny přítomné jménem představitelů Okresu Lubań přivítal Marek Radwan.

Následně Marek Radwan představil situaci okresu Lubań v oblasti krizového řízení a zkušeností v této oblasti za období posledních let.
Diskuze přiblížila lokalizaci okresu Lubań umožňující využití pomoci ze strany záchranných služeb německé a české strany.

V rámci diskuze o možnostech vytvoření společného informačního systému bylo uvedeno, že je třeba podpory ze strany vedení ERN v rámci vytváření politických podmínek pro účely takovéhoto systém. Takový systém by umožnil rychlou pomoc, změnu stereotypů v oblasti vzdálenosti pro vzájemnou pomoc, montáž takových zařízení, jako jsou vodní signalizace, meteorologické radary, atd.
Bylo zjištěno, že na polské straně bude na zasedání Konventu SGP (Sdružení polských obcí) ERN rozhodnuto v oblasti propojení takovým způsobem, aby byla do roku 2013 dokončena příprava na vytvoření takového systému, a stabilní financování pro něj by bylo zajištěno z dotačních zdrojů 2014-20.
Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto, že jednou z priorit 2014-2020 by měly být boj proti klimatickým hrozbám a krizové řízení.

Polská strana poskytla informace o příštím ročníku "Učím se žít bezpečně."
Poukázaly na potřebu předání českých a německých pokynů pro soutěž.
Německá strana informovala o projektu v oblasti bezpečnosti na školách. V současnosti byl tento projekt teprve zahájen, ale v budoucnu bude možné jeho výsledky aplikovat v rámci společné organizace soutěže "Učím se bezpečně žít."

Skupina jednomyslně zvolila předsedou Pana Rudolfa Broulika z české strany.

Další schůze se bude konat v I. polovině roku 2013. na německé straně.

Zpět na seznam zpráv