EUREX Čistá Nisa v Jablonci nad Nisou

29.05.2013 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX Čistá Nisa se konalo dne 11. dubna 2013 v zasedací místnosti státního podniku Povodí Labe v Jablonci nad Nisou Ředidel závodu Jablonec nad Nisou, státního podniku Povodí Labe, Jaroslav Jaroušek přednesl podrobnou informaci o probíhané realizaci projektu výrazného zkapacitnění protipovodňové ochrany města Jablonec nad Nisou. V rámci projektu jsou realizovány následující stavby:
- rekonstrukce rozdělovacího objektu na Lužické Nise v Jabloneckých Pasekách,
- rekonstrukce přívodní štoly Jablonecké Paseky - vodní nádrž Mšeno v délce 632 m,
- výstavba vtokového objektu z Mšenské nádrže do nové odpadní štoly,
- ražba nové odpadní štoly, odvádějící vody z Mšenské nádrže do Lužické Nisy v délce 1258,5 m,
- výstavba výústního objektu štola - Lužická Nisa, situovaného nad soutokem Bílé a Lužické Nisy a zajišťujícího bezpečné převedení vod ze štoly do Lužické Nisy.

Realizované stavby zabezpečí město Jablonec nad Nisou před 100 letou vodou na Lužické Nise a 50 letou vodou na Bílé Nise. Bližší informace na http://www.valbek.cz/cs/reference/vizualizace-matchmoving/

Dále členové diskutovali k návrhu činnosti PS EUREX Čistá Nisa v roce 2013. V plánu jsou tyto setkání: 

červen 2013 - Německo
- projednání česko-německého projektu kmotři drobných vodních toků. Projekt spočívá v zapojení obyvatelstva do péče o drobné vodní toky (zodpovědnost škol za konkrétní úseky drobných vodních toků - úklid odpadků, drobná výsadba břehových porostů, evidence nelegálních výtoků odpadních vod do toku) v koordinaci s příslušným správcem drobného toku. Z německé strany se projektu zúčastní svazy péče o krajinu, je třeba zajistit partnery na české straně. Celkový finanční limit je 22,5 tisíc € na celý projekt.

září 2013 - Polsko - Sulików:
- informace o provozu místní ČOV,
- informace zástupce elektrárny TURÓW,
- příprava česko-polského projektu monitoring života ve vodních tocích v povodí Lužické Nisy. Pro přípravu projektu je třeba zajistit vhodné partnery na obou stranách!


Dále členové jednali o přípravě námětů na konferenci Čistá Nisa 2014 v Liberci. Pro konferenci Čistá Nisa 2014 byla doporučena následující témata:

- povodně - opatření po povodních v letech 2010 - 2011 realizovaná v jednotlivých zemích euroregionu,
- ČOV - Sulików,
- přírodní dědictví v rámci Rámcové směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, o vodě - práce s veřejností (projekt DBU),
- problematika neofytů.


V bodě Různé: Na červnové poradě požaduje německá strana vysvětlení problémů s čištěním vypouštěných vod z ČOV Varnsdorf (problematika čištění průmyslových odpadních vod).

Závěrem setkání účastníci jednání navštívili štolu pod tělesem hráze Mšenské přehrady, která sloužila ke zpevnění podloží tělesa hráze a nyní slouží k monitoringu případných průsaků vod hrázovým tělesem a jeho podložím.

Další setkání PS se uskuteční v červnu v Německu. 

Zpět na seznam zpráv