EUREX Statistika v Liberci

29.05.2013 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX „Statistika" Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa se konalo v prostorách Krajské správy ČSÚ v Liberci dne 27. 3. 2013.
Paní Riegerová přivítala účastníky setkání pracovní skupiny EUREX „Statistika" Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. 

2. Aktualizace internetových tabulek (údaje za rok 2011), tvorba kartogramů
V úvodu byla provedena rekapitulace naplnění jednotlivých tabulek údaji roku 2011. Česká strana poskytla všechny potřebné údaje, polská strana nemá k dispozici údaje ze SLDB, německá strana prozatím nedisponuje údaji o počtu zaměstnaných. Kompletně doplněné tabulky (včetně kartogramů) jsou postupně zveřejňovány na internetových stránkách jednotlivých statistických úřadů.
Z české strany byl vznesen návrh na vyřazení tabulek obsahující údaje za kulturu, k dispozici jsou totiž údaje z roku 2006. Vzhledem k tomu, že německá strana čerpá údaje z jiných zdrojů než statistických, pokusí se i česká strana tyto údaje získat např. z Krajského úřadu Libereckého kraje či z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) a tabulka zůstane prozatím zachována.
Česká strana účastníky setkání informovala o změně metodiky v oblasti nezaměstnanosti, kde původně uváděnou míru registrované nezaměstnanosti nahradil nový ukazatel - podíl nezaměstnaných obyvatel. Pan Banaszak konstatoval, že z jeho pohledu tento ukazatel lépe vystihuje situaci na trhu práce a požádal o zaslání jeho definice.
3. Ceny a příjmy v ERN 2012
U tabulek za ceny a příjmy se pracovní skupina rozhodla pokračovat ve stejné struktuře jako v minulém roce, polská strana navrhla vytvoření časových řad.
Pan Banaszak účastníky setkání informoval o probíhajícím průzkumu na polské straně hranice, při kterém jsou zahraniční návštěvníci dotazováni na důvod jejich návštěvy, v případě nákupu je zjišťován druh žádaného zboží. Předběžné výsledky jsou již zveřejněny na internetu. V květnu pak proběhne šetření polských občanů v příhraničních oblastech ohledně jejich cest za nákupy do zahraničí. V této souvislosti by pak bylo vhodné reagovat na výsledky šetření a do každoročně připravovaného materiálu zařadit ceny nejžádanějších druhů zboží.
Česká strana informovala účastníky o podobném průzkumu probíhajícím na území České republiky, které pro Ministerstvo pro místní rozvoj realizuje soukromá firma STEM/MARK. Zahraniční návštěvníci jsou dotazováni na důvod a frekvence návštěv, na výdaje a jejich strukturu, na druh ubytování apod. Výsledky jsou k dispozici za jednotlivé kraje, za Liberecký a Ústecký kraj budou zaslány polské i německé straně.
4. Příprava publikace o zemědělství v ERN
Celkem je připraveno pouze 6 tabulek, které obsahují data za všechny 3 části Euroregionu Nisa. Vzhledem k omezenému počtu údajů by vydání samostatné publikace nebylo smysluplné, proto německá strana navrhla o tyto tabulky rozšířit již publikované internetové tabulky. Návrh byl všemi přítomnými přijat. Dále byla odsouhlasena vzájemná výměna zpracovaných tabulek a jejich kontrola, a to do 20. dubna.
5. Prezentace - způsoby zveřejňování výsledků SLDB 2011, základní výsledky v Libereckém kraji
Česká strana formou krátké prezentace seznámila účastníky setkání se způsoby zveřejňování výsledků SLDB 2011 (publikace, internet) a se základními výsledky za Liberecký kraj. Ve svém výkladu se zaměřila na strukturu obyvatelstva podle pobytu, národnosti, náboženského vyznání, vzdělání a na strukturu domovního a bytového fondu. Německá i polská strana poděkovala za zajímavou prezentaci a obě dvě strany s lítostí konstatovaly, že výsledky sčítání v jejich zemích nejsou zatím k dispozici.
Účastníci jednání se domluvili, že v okamžiku, kdy budou data se SLDB k dispozici na všech stranách, připraví na toto téma společnou publikaci.
6. Různé
Slova se ujal pan Branda a představil návrh Strategie rozvoje Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa, který obsahuje 5 prioritních oblastí. Připravený návrh zahrnuje i podporu přeshraniční spolupráce, což se bezprostředně dotýká pracovní skupiny EUREX „Statistika". Otázkou pro statistiky je způsob monitorování rozvoje (výběr vhodných ukazatelů, srovnatelnost dat, měření intenzity spolupráce). Druhou částí strategie je tzv. akční plán, v rámci kterého je možné vytipovat 1 až 2 projekty, které budou v příštím období realizovány. Dále účastníky setkání seznámil s tím, že se Euroregion Neisse-Nisa-Nysa podílí na 3 operačních programech v těchto dotačních územích - podél sasko-české hranice na programu Cíl 3 mezi svobodným státem Sasko a Českou republikou, podél sasko-polské hranice na programu přeshraniční spolupráce mezi svobodným státem Sasko a Polskem a na programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Polskou republikou.

Následně paní Scheibe informovala o změnách provedených v Databázi přeshraniční spolupráce. Došlo ke zjednodušení práce s tabulkami, přičemž ke každé tabulce je nyní možné připojit metodiku. Současně byl vypracován dotazník pro uživatele, jehož prostřednictvím se mají získat informace pro další rozvoj databáze. Určitým problémem však nadále zůstává plnění databáze aktuálními údaji.

Na závěr byl domluven termín dalšího setkání na 13. listopad 2013.

 

Zpět na seznam zpráv