EUREX historie v Liberci

29.05.2013 Tisknout

Jednání členů Historické komise EUREX (ERN) se konalo dne 24. 5. v Liberci. 

Přítomni: doc. R. Anděl, doc. V. Dudeck, dr. M. Svoboda, dr. M. Winzeler
Nepřítomni: polská strana ERN, důvod absence nesdělen

1. Přítomní konstatovali, že od setkání v Polsku 15. 2. 2013 nemají k dispozici zápis z jednání.
2. M. Svoboda sdělil, že nemohl oficiálně pozvat členy HIKO ERN k jednání, protože neobdržel žádnou odpověď na e-mail zaslaný do Jeleniej Góry.
3. Za českou a německou stranu zazněly návrhy referujících pro konferenci, plánovanou polskou stranou ve městě Cieplice 4. - 5. 10. 2013.
a) K rušení klášterů v Českém království promluví R. Anděl a M. Svoboda (stav v severních Čechách a příklady zachovaných klášterů františkánských v Hejnicích a Turnově, ev. dalších nezrušených klášterů). Třetí referující bude dr. Hedvika Kuchařová z knihovny Královské kanonie kláštera premonstrátů na Strahově v Praze (Bibliotheca Strahoviensis) se sdělením, proč právě tento klášter nebyl zrušen za císaře Josefa II. Habsburského.
b) Za německou stranu patrně vystoupí z Neuzelle dr. Winfried Töpler (biskupský archiv Görlitz) a dr. Birgit Mitzscherlich (archivářka míšeňského biskupství).
4. Pokud by se v Polsku ohlášená konference o rušení klášterů a jejich osudech v 18. a 19. století nekonala, navrhují česká a polská strana připravit tato vědecká setkání:
a) v roce 2014 v SRN „Umělci v 18. století činní na obou stranách hranic" - příklad rodiny Leubnerů a dalších (s tím spojena plánovaná výstava v roce 2015 v pražské Národní galerii)
b) v roce 2015 v ČR - 600. výročí smrti M. Jana Husa (regionální dějiny i místa působení s ním spjatá)
5. Členové komise projednali přípravu monografie k Pražskému míru z konference z r. 2011 (čeká se na poslední příspěvek od českého referenta). V červnu M. Svoboda s M. Winzelerem zpracují žádost o finanční podporu tisku v rámci projektu ERN.
6. Členové komise, doc. Anděl a doc. Dudeck oznámili, že vzhledem k 20leté práci pro ERN i s ohledem na svůj věk přenechávají oficiální působení v Historické komisi ERN mladší generaci. Pověřili M. Svobodu a M. Winzelera, aby oslovili české a německé mladé historiky/historičky v regionu s žádostí o vstup do Historické komise ERN a práci v ní.
7. Česká a německá část HIKO ERN se usnesla požádat polskou stranu, aby se do 15. 6. 2013 vyjádřila k těmto bodům:
a) Žádáme o zaslání protokolu z jednání v Polsku v únoru 2013.
b) Uskuteční se v Polsku v říjnu 2013 plánovaná konference? Pokud ano, žádáme neodkladně dodat podrobné informace o ní.
c) Pokud se konference v Polsku uskuteční podle plánu představeného polskou stranou, žádáme polské kolegy, aby stanovili termín a místo nejbližší porady HIKO ERN, která by se konala nejpozději 30. 6. 2013, aby bylo možno domluvit podrobnosti ke konferenci.
d) Pokud se konference v Polsku neuskuteční, žádáme polské kolegy, aby to sdělili neprodleně. Jestliže neobdržíme zprávu o stavu příprav a konání či nekonání konference v Polsku do 15. 6., informujeme své české a německé referenty, že konference se nekoná a budeme nezávisle pracovat na přípravě výše uvedených konferencí v SRN a ČR v letech 2014-2015.


V Liberci 24. 5. 2013

 

Zapsal: PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.

 

Zpět na seznam zpráv