EUREX Zdravotnické záchranné služby

29.03.2013 Tisknout

Jednání pracovní skupiny Zdravotnické záchranné služby EUREX se konalo dne 6. února 2013 v Nemocnici - středisku veřejné zdravotní služby ve Zgorzelci, ul. Lubańska 11-12, v sále Zdravotnické záchranné služby.

Účastnící jednání:
1. Gerold Noack - Centrum kryzového řízení, Landkreis Görlitz,
2. Pani Zabel - Ministerstvo vnitra Drážďany,
3. Jiří Wachsmuth - Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje,
4. Helena Janečková - Zdravotní záchranná služba Ústeckého kraje,
5. Pavel Branda - Euroregion Nisa,
6. Dariusz Kłos - Ředitel rychlé záchranné služby v Jelení Hoře,
7. Stanisława Wajda - Záchranná služba nemocničního oddělení, SP ZOZ Bolesławec,
8. Jarosław Wojciechowski - Ředitel oddělení bezpečnosti a krizového řízení Dolnoslezský vojvodský úřad,
9. Anna Szulc - Vedoucí záchranného lékařského oddělení a civilního plánování, Dolnoslezský vojvodský úřad,
10. Magdalena Dziuk - Euroregion Neisse,
11. Zofia Barczyk - Ředitel WS - SP ZOZ w Zgorzelci,
12. Arkadiusz Kawka - Zástupce ředitele lékařského odboru WS - SP ZOZ Zgorzelec,
13. Artur Rybak - překladatel německého jazyka, WS - SP ZOZ Zgorzelec,
14. Agnieszka Swejch - překladatelka českého jazyka.

Jednání vedl předseda Pracovní skupiny Zdravotnické záchranné služby EUREX - Pan Gerold Noack, který setkání zahájil a navrhl následující program jednání:

1. Odsouhlasení protokolu z posledního jednání.
2. Zpráva z pracovní skupiny za rok 2012
3. Volba nového předsedy pro rok 2013
4. Dohoda CZ-DE o přeshraniční spolupráci Zdravotnické záchranné služby - současný stav
5. Dohoda PL-DE o přeshraniční spolupráci Zdravotnické záchranné služby - současný stav
6. Pracovní plán pro rok 2013

Program jednání byl jednohlasně přijat.
Shodně s bodem programu číslo 1. byl přijat protokol z posledního setkání pracovní skupiny Zdravotnické záchranné služby EUREX.
Pan předseda Gerold Noack představil zprávu pracovní skupiny pro rok 2012, k nejdůležitějším činnostem a úspěchům dosaženým v roce 2012 pařilo mimo jiné:

1. návštěva depozitáře v německé Hoyesverdě
2. podepsání rámcové dohody o přeshraniční spolupráci v oblasti Zdravotnické záchranné služby,
3. vytvoření pracovní skupiny signatářů přeshraniční pracovní skupiny,
4. účast na konferenci v Bad Saarow,
5. práce na vytvoření dohody o spolupráci mezi Saskem a Dolnsolezským vojvodstvím v oblasti rámcové dohody.

Pan Arkadiusz Kawka představil paní Zofii Barczyk, ředitelku WS - SP ZOZ Zgorzelec, která srdečně přivítala všechny přítomné hosty, a následně prezentovala místo ve kterém se jednání konalo.

Pan Gerold Noack přistoupil k dalšímu bodu jednání tj. volby nového předsedy pro letošní rok.
Hlas byl předán Arkadiuszowi Kawka, který poděkoval předsedovi za rok práce v rámci skupiny, a následně nabídl kandidaturu na nového předsedu panu Jiřímu Wachsmuthovi. V souladu se skutečností že nebyl vybrán protikandidát, byl pan Jiří Wachsmuth vybrán jako nový předseda pracovní skupiny Zdravotnické záchranné služby EUREX.
Pan Gerold Noack poděkoval za spolupráci - další část jednáni již vedl nový předseda.
Pan Jarosław Wojciechowski převzal slovo ve věci kooperační dohody mezi Dolnoslezským vojvodstvím a Saskem.
Pan Jarosław Wojciechowski informoval, že dohoda byla již podepsána a v současnosti se pracuje na její aplikaci. Zmínil také setkání dolnoslezského Vojvody pana Aleksandra Marka Skorupy se saským ministrem vnitra panem Markusem Ulbigem, během kterého byla projednána vzájemná pomoc v případě katastrof, živelných pohrom, eventuelně jiných nehod, a také přeshraniční spolupráce v oblasti lékařské záchranné služby. Pan ředitel navrhl, aby se členové skupiny EUREX účastnili dalších setkání konajících se na Dolnoslezském vojvodském úřadě a ministerstvech. Poprosil také, aby se členové skupiny setkávali co možná nejčastěji - v rámci svých možností, protože časté setkávání a společný dialog pomůže vypracovat nejužitečnější řešení, která budou aplikována v dohodě.
V další části paní Magdalena Dziuk hovořila o doposud nevyužitých fondech pro období 2007-2013, které jsou k dispozici - období realizace projektů je do června 2014, vyzvala proto, aby nebyly žádosti podávány po listopadu letošního roku.
Zástupci polské a české strany se zajímají o možnosti získání prostředků z fondu malých projektů na organizaci společných cvičení a seminářů.
V další části dostala hlas paní Zabel, která projevila radost nad podpisem rámcové dohody uzavřené mezi Polskem a Spolkovou republikou Německem, ve věci přeshraniční spolupráce lékařských záchranných služeb. Z příspěvku paní Zabel je třeba především podtrhnout práci na vzoru dohodě o spolupráci. Vytvoření nového projektu je vnímáno jako dobrý nápad, ale druhořadý. Paní Zabel také navrhla setkání polsko-německých zástupců skupiny dne 5. března 2013 za účelem vypracování společného stanoviska, které bude představeno na oficiálním setkání slupiny EUREX v dubnu.
V další části pan Pavel Branda představil hlavní cíle práce skupiny EUREX pro letošní rok:
1. Příprava proveditelných dohod vyplývajících z rámcových smluv uzavřených mezi Polskem a Německem, nebo Českou republikou a Německem.
2. Příprava akčního plánu (týká se žádostí o financování projektů v rámci další finanční perspektivy Evropské Unie pro období let 2014-20).
3. Nové směry působení mimo jiné oblast bezpečnosti, ze které vychází spolupráce záchranných služeb (lékařská pomoc, společná cvičení, konference).
4. Vytvoření vzdělávacího a cvičného centra pro lékařskou záchrannou službu na území Euroregionu Nisa (česká strana Hrádek nad Nisou).

Následně dostal hlas pan Arkadiusz Kawka, který navrhl zaslat jménem prezídia Euroregionu Nisa dopis Ministerstvu zdravotnictví, který bude obsahovat informace o působení skupiny, jejích aktivitách, členech a dohodnutých cílech.

Na konci jednání pan předseda poprosil pana Dariusze Kłosa o pomoc při organizaci konference na téma záchranná služba v Piechowicích - pan Dariusz Kłos souhlasil, že pomoc poskytne.
Byl rovněž dohodnut termín dalšího setkán pracovní skupiny EUREX a to 10. dubna 2013, v 10:00 na radnici v Zittau, a termín setkání polských a německých zástupců skupiny na den 5. března 2013 u pana Gerolda Noack v Centru krizového řízení v Görlitz.

Zpět na seznam zpráv