Zvyšování bezpečnosti v Trojzemí

19.03.2013 Tisknout

Bezpečnost v regionu Trojzemí
Město Hrádek nad Nisou požádalo o dotaci z Fondu malých projektů OPPS Česká republika-Polsko na projekt „Bezpečnost v regionu Trojzemí „.
Vzhledem k tomu, že se žadatel zaměřil na téma, která je v tzv. Trojzemí stále aktuální, dotaci z FMP ( za podpory Euroregionu Nisa) ve výši 12 969 EUR , získal.
Projekt měl prověřit především schopnost spolupráce integrovaného záchranného systému, proto jeho stěžejní částí bylo velké cvičení hasičů, záchranné služby, policie a kriminální policie, které se konalo u česko-polských hranic . Simulovaná situace , kdy došlo k fiktivní hromadné havárii, zranění mnoha osob a nálezu nelegálně převážených zbraní a drog, připravil a vedl mjr. Ing. Jaromír Mottl z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraj. Akce prověřovala připravenost a schopnost spolupráce českých a polských bezpečnostních jednotek. Jako pozorovatelé byli pozváni policisté z Žitavy.
Cvičení bylo vyhodnoceno na setkání všech aktérů v Heřmanicích 8. března 2013. Jak se ukázalo, připravenost českých jednotek, zejména pak hasičů a zdravotníků, bylo vynikající. Cvičení však poukázalo také na slabiny ve spolupráci s polskou stranou. Právě velitel polských hasičů z Bogatynii však vysoce ocenil tuto akci, a to přesto, nebo právě proto, že se včas- při simulované akci, projevily slabiny systému, které bude nezbytné odstranit.
Projekt „ Bezpečnost v regionu Trojzemí"pokračuje 19. 3. 2013 v Hrádku nad Nisou kursem sebeobrany pro ženy, seniory a zájemce z řad veřejnosti.
Načerpané zkušenosti z celoročního projektu se zúročí v tiskovinách, které v současnosti žadatel projektu spolu se zahraničním partnerem připravuje. Projekt bude v dubnu 2013 ukončen.

Zpět na seznam zpráv