EUREX Historie v Liberci

27.12.2012 Tisknout

Členové historické komise ERN  se setkali dne 12.prosince 2012 v Liberci. Na začátku setkání pan ing. Pavel Branda představil strategii ERN pro další léta. Vycházel z analýzy SWOT, jež definovala silné a slabé stránky dosavadních přínosů a možností pracovní skupiny „Historie" v rámci ERN. Důležité je v budoucnu posílit zprostředkování společné historie ERN veřejnosti. P. Branda požádal HIKO ERN o vytipování pilotního projektu a jeho přípravu do několika fází, uskutečnitelných v rámci 2-3 letého období.
Bude možno vypracovávat také trojstranné projekty, z nichž by vzešly mezinárodního konference a monografie, publikace o společné historii, výstavy, webové prezentace. Nabízí se možnost oživit ideu velkého projektu - učebních pomůcek pro výuku euroregionálních dějin pro ZŠ a SŠ.
P. Branda požádal členy HIKO ERN, aby do první poloviny roku 2013 předložili návrh společného projektu, určili jeho nositele, partnery, administrátory. Projekt by měl splňovat cíle stanovené v návrhu projektu SWOT (analýza). Existují projekty malé (do 30 000 Euro) a velké (např. 200 000 - 300 000 E na 2-3 letý projekt). HIKO na svém dalším setkání (v únoru 2013) projedná, kdo bude mít jakou roli v uvažovaném víceletém společném projektu.
Členové HIKO ERN přislíbili projednat žádost a návrhy p. ing. Brandy.

Členové polské strany EUREX Historie se ptali, zda plánovaná konference v Polsku 2013 může být hrazena (a za jakých podmínek) z prostředků ERN z fondu malých projektů, pokud by nebyly nalezeny jiné zdroje jejího financování.
Konference o zrušení klášterů ve Slezsku (a v Polsku) na konci 18. století a o dalších osudech těchto lokalit se uskuteční v Jelení Hoře (Jelenia Góra) v říjnu 2013. Dle sdělení p. Firszta z muzea v Cieplicích se plánovaná konference neuskuteční u příležitosti otevření muzea v jeho nových prostorách, jak se původně předpokládalo, ale je přesunuta do Jelení Hory. Polští kolegové sdělili, že již navázali kontakty s p. prof. Markem Derwichem, který vede rozsáhlý badatelský projekt o likvidaci klášterů v Polsku a ve Slezsku (www.kasaty.pl). Nabízí se totiž možnost zapojení do tohoto nyní již mezinárodního projektu. Na konferenci by jednak měly být krátce prezentovány instituce na ní participující (5 min.), jednak samotná badatelská témata.
Polská strana navrhuje, aby česká a německá strana, resp. jimi pozvaní 2-3 referenti představili na konferenci, co se stalo s kláštery po jejich zrušení (další historie a využití objektů), s jejich osazenstvem (kam odešli členové řádů a kongregací), s majetky (osudy klášterních archivů a knihoven, movitého majetku, chrámových pokladů atp.). Polská strana doporučuje, aby čeští referenti připravili příspěvky obecné a konkrétní s ohledem na Království české (např. právní aspekty zrušení klášterů, historické příčiny a také důsledky zrušení klášterů). M. Svoboda s doc. R. Andělem přednesou shrnující příspěvek k tématu. M. Svoboda vytipuje dva možné referenty z ČR. Referáty nemají přesáhnout 20 minut.
Komise také diskutovala o tom, zda by v případě pozitivních referencí po uskutečnění konference bylo možno uspořádat řadu dalších mezinárodních vědeckých setkání jako dílčích pendantů k tématu (úloha klášterů v době válek, kláštery a řeholníci ve 20. století atp.).
P. Laborewicz přislíbil dodat informace o jednání s p. Derwichem. Dle jeho sdělení z 14. 12. vyplývá, že konference se uskuteční 4.-5. 10. 2013. Může být jedno- i dvoudenní, může ji financovat (včetně vydání monografie) prof. Derwich z prostředků projektu. Podmínkou je, aby se příspěvky týkaly témat obsažených v badatelském projektu (viz anotace na výše uvedené webové adrese).

K tématu vydání monografie z konference roku 2011: Jsou k dispozici téměř všechny příspěvky od českých, polských a německých autorů/autorek. Platí předchozí ujednání, že německé a české příspěvky budou vydány simultánně v plné verzi s obsáhlejším polským resumé. Polské příspěvky budou vydány v podobě obsáhlejšího resumé také v polštině a němčině.
Pomoc při jazykových korekturách překladů přislíbili dr. M. Winzeler za německou stranu a mgr. I. Laborewicz za polskou stranu. Za českou stranu se o korektury postará M. Svoboda.
Je třeba zjistit náklady na předtiskovou přípravu, tisk a překlady. Monografii vydá TUL, pravděpodobně ve svém Edičním středisku. M. Svoboda zjistí předběžnou kalkulaci v Edičním středisku TUL a náklady na překlady. M. Svoboda a M. Winzeler projednají s p. ing. Brandou možnosti financování monografie o Pražském míru 1635 z konference konané v září 2011 v Žitavě. Termín předpokládaného vydání knihy je červen 2013.

Další setkání členů Historické komise ERN se uskuteční ve městě Cieplice 15. 2. 2013.  

Zpět na seznam zpráv