Program Ziel3/Cíl3 - Cílová rovinka pro projekty v pohraničí

06.12.2012 Tisknout

V evropském dotačním Programu Cíl 3/Ziel 3 bylo schváleno 12 nových projektů.
Česko-saský Monitorovací výbor Programu Cíl 3/Ziel 3 doporučil na zasedání v Teplicích dne 4. prosince 2012 ke schválení dalších 12 přeshraničních projektů se zaměřením na vzdělávání, cestovní ruch a životní prostředí. V rámci Programu Cíl 3/Ziel 3 tak budou realizovány projekty s celkovými náklady přibližně 8 milionů eur, které získají příspěvek Evropské unie ca. 6,8 milionů eur. Od zahájení programu v srpnu 2008 bylo k realizaci schváleno již 203 projektů.
Z čerstvě schválených projektů budou šest koordinovat saští Lead partneři a šest projektů povede český Lead partner. Podmínkou pro poskytnutí dotace je u všech projektových žádostí splnění nejméně dvou z následujících čtyř forem spolupráce: společné plánování, společná realizace, společný personál, společné financování. Nadřazeným cílem podpory je, vytvořit a realizovat v česko-saském dotačním území přeshraniční hospodářské, sociální a ekologické aktivity pomocí společných strategií pro udržitelný územní rozvoj.
V prioritní ose Rozvoj společenských rámcových podmínek v dotačním území Monitorovací výbor doporučil ke schválení dotaci třem projektům.
V oblasti Podpory školských projektů mohou města Markneukirchen a Luby realizovat projekt „Partnerské školy potřebují prostory pro setkávání". Cílem projektu je rekonstrukce staré tělocvičny na gymnáziu v Markneukirchen a přebudování na česko-německé centrum umění. Pro společné školní a mimoškolní aktivity se základní školou v Lubech zde budou vytvořeny dvě učebny a galerie. Protože jsou obě školy zaměřeny na hudbu a umění, budou nově vzniklé prostory využity ke společné výuce, výstavám, zkouškám a koncertům. Toto školní a kulturní centrum bude sloužit celému regionu. Tento projekt bude Evropskou unií podpořen příspěvkem ve výši ca. 900.000 eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF).
V prioritní ose Rozvoj hospodářství a cestovního ruchu Monitorovací výbor doporučil ke schválení dotaci pěti projektům. V aktivitě Investiční opatření do infrastruktury cestovního ruchu se bude Technická univerzita ve Freibergu, město Abertamy a hornický spolek „Himmelfahrt Fundgrube Freiberg/Sachsen" společně podílet na projektu „Rozšíření naučné stezky Reiche Zeche a zpřístupnění štoly
Kryštof v důlním komplexu Mauritius v Abertamech/Hřebečné" návštěvníkům. Ve Freibergu bude rozšířena existující naučná stezka k historii hornictví a prohlídková komora, v níž bude
předvedena technika dobývaní, zatímco v Abertamech je třeba historickou štolu nejdříve zpřístupnit a poté připravit k prohlídkám pro veřejnost. Evropská unie přispěje na projekt zhruba 460.000 eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF).
V prioritní ose Zlepšení situace přírody a životního prostředí odsouhlasil Monitorovací výbor podporu čtyřem projektům. V aktivitě Plánování, management a realizace opatření v oblasti ochrany přírody a péče o krajinu včetně území NATURA 2000 dostal zelenou projekt „Krajinné struktury v českosaském pohraničí". Projektovými partnery jsou sdružení Čmelák - Společnost přátel přírody v Liberci a nadace „Stiftung Internationales Begegnungszentrum St. Marienthal" v Ostritz. Tento projekt má pozitivně působit proti znehodnocování krajiny a snižování biodiverzity v pohraničí. Na ochranu volného prostranství v krajině a obnovu krajinných celků se provedou revitalizační opatření jako například osázení původními dřevinami a regionálními ovocnými stromy. Projekt bude doprovázet obsáhlá publicita.
Evropská unie poskytne projektu 340.000 eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF).
Protože jsou prostředky programu již téměř navázány, může Monitorovací výbor v budoucnu doporučit ke schválení již pouze náhradní projekty. Pro schválení náhradních projektů stanovil Monitorovací výbor kritéria, která jsou zveřejněna na internetové stránce programu (http://www.ziel3-cil3.eu/cs/aktuelles/index.html). Více informací k náhradním projektům Vám poskytne Saská rozvojová banka -dotační banka-v Drážďanech/Společný technický sekretariát (Sächsische Aufbaubank -Förderbank- (SAB/Gemeinsames Technisches Sekretariat). Podrobné informace k postupu získání dotace a kontakty jsou k nalezení na webových stránkách http://www.ziel3-cil3.eu. Dotazy k přeshraniční spolupráci a požadavky na termín konzultace je možné zaslat na e-mailovou adresu kontakt@ziel3-cil3.eu.

Zpět na seznam zpráv