EUREX Zdravotnické záchranné služby v Liberci

26.10.2012 Tisknout

V Liberci dne 18.10.2012 se setkali členové pracovní skupiny EUREX - zdravotnické záchranné služby. Na úvod přivítal pan Gerold Noack všechny přítomné a seznámil se změnou zastoupení v komisi. Pan Sanderhoff přešel na jinou funkci, jeho zástupce bude jmenován. Dr. Kawka představil dva zástupce Dolnoslezského vojvodství a to paní Annu Schulz, vedoucí Oddělení záchranných služeb a civilního nouzového plánování a jejího spolupracovníka pana Czeslawa Polacki. Gerold Noack ( a Arkadiusz Kawka) informovali o průběhu Akademie v Bad Saarow. Byla projednána dohoda BRD - PL, nutno doplnit věci, které v dohodě nejsou. Proto proběhlo jednání v pracovních skupinách, kde se projednávala konkretizace jednotlivých problémů, kde každý přednesl své představy. Největším problémem jsou rozdílné systémy. V Německu stačí podpis prezidenta, v Polsku by měla proběhnout ratifikace v prosinci a po podpisu prezidenta a nabytím právní moci může proběhnout jednání mezi zemskými okresy a vojvodstvími. Další jednání na úrovni ministerstva vnitra, vedoucích zemských okresů a vojvodů proběhne v prosinci v Drážďanech. Za polskou stranu bude lokální dohody podepisovat vojvoda. Na polské straně Euroregionu Nisa se jedná o okres Zhořelec, bude zde ustanovena pracovní skupina, která připraví návrh pro vojvodu.
Dariusz Klos přinesl zápis Ministerstva zdravotnictví Polské republiky z jednání v Bad Saarow a předal je německé straně. Zdůraznil, že některé problémy je nutno přenést na vyšší úroveň rozhodování - jedná se zvláště o pojištění.
Gerold Noack: Jednání budou nadále probíhat mezi spolkovými zeměmi a vojvodstvími. Nyní je na řadě uzavření dohody mezi Českou republikou a Německem a dohoda mezi Německem a Polskem by se měla stát podkladem pro dohodu Česká republika a Polsko. O dohodě mezi Českou republikou a BRD se bude jednat v listopadu v Míšni.
Wachsmuth - bude se účastnit jednání v Míšni, rád by zde informoval o dlouhodobé spolupráci mezi záchrannými službami Euroregionu Nisa, o práci EUREX ZZS, o společných odborných konferencích a o společných projektech, včetně připravovaných. Příspěvek byl přítomnými schválen. Dále hovořil o připravovaném společném třístranném projektu výstavby vzdělávacího centra v Hrádku nad Nisou. Tento projekt byl v minulém období připravován jako dvoustranný mezi BRD a CZ, bohužel nebyl schválen. V současné době je konkrétní zadání nejisté, protože doposud nebyly schváleny propozice pro podávání projektů. Proto byli všichni zúčastnění požádáni, aby si připravili finanční náročnost svých aktivit, tj. konferencí, stáží, výukových aktivit a také aby oslovili další složky, tj. policii, hasiče, červený kříž, školy a obecní úřady s tím, jaké budou požadavky na další vzdělávání těchto subjektů. Předpokládáme, že projekt bude trvat čtyři roky, v prvních dvou letech bude probíhat výstavba centra, poté je nutno toto centrum zaplnit aktivitami, které bude možno v době projektu financovat z peněz EU. Měkká část projektu bude kopírovat proběhlý projekt CZ - PL. Byl vznesen požadavek z polské strany, aby dostali konkrétní informace k původnímu projektu BRD - CZ, materiály budou předány.
Paní Borrmann-Arndt informovala o přípravě strategie rozvoje Euroregionu Nisa. Tato strategie je již připravována na česko-polské straně, proto tento materiál bude přeložen do němčiny a dám k dispozici německé straně. Dále se zmínila o společném financování projektů v Bautzen.
Gerold Noack zhodnotil pět let práce EUREX - ZZS, mnoho se podařilo a je nutno ve spolupráci pokračovat. Stěžuje si, že mají málo informací z euroregionu. V rámci projektů je problém spolufinancování z německé strany, protože okres Görlitz je zadlužený. Navíc v příštím roce proběhne výběrové řízení na poskytovatele zdravotnických záchranných služeb v BRD.
V BRD jsou ZZS financovány pojišťovnami, v PL ze státního rozpočtu a CZ jde o příspěvkové organizace kraje. Vše rozdílné. V příštím roce bude též v Polsku výběrové řízení na poskytovatele ZZS.

Příští jednání 23.1.2013 ve Zhořelci (PL).

Zpět na seznam zpráv