EUREX-Lesy v Cunewalde

23.10.2012 Tisknout

Experti z procovní skupiny EUREX-Lesy se setkali dne 19. září 2012 v Cunewalde Skupinu EUREX uvítal starosta, který představil státem uznané rekreační místo Cunewalde a strategii obce pro vznik obecního lesa. Obec Cunewalde v posledních 20 letech svůj lesní majetek díky nákupům cílevědomě rozšíříla z 20 na 190 ha. I nadále chce lesní pozemky nakupovat popř. vyměňovat s jinými majiteli lesů. 
Pan Thomas Sobczyk (Kreisforstamt Bautzen) referoval o "Novém vývoji v oblasti orchrany lesů"". (viz příloha). Hlavní body jeho referátu:
o Nové do Německa/Saska zavlečené nemoci stromů (např. odumírání jasanových dřevin Chalara fraxinea, asijský listnáčový brouk Anoplo-phora glabripennis)
o Vývoj domácích, až dosud nenápadných organismů ve škůdce, např. jejich přenos na nové hostitelské rostliny (např. obávaný lýkožrout smrkový Pithyophtorus pityographus přenosem na douglasku tisolistou). Přednáška byla o tom, že není možné se v propojeném světě uzavřít proti šíření škůdců a adaptaci druhů na nové prostředí. Monitoring je důležitý proto, aby včas zjistitil nový vývoj. Protiopatřeními se můžeme pokusit zabránit vzniku škod, popř. omezit jejich dopady. Klíčovou odpovědí na nové nebezpečí v lesích není vyhýbání se nebezpečí, ale riziku šíření zabránit rozmanitostí druhů, věkovými stupni nebo strukturami, a tak případné riziko snížit o dimenzi škodlivých účinků.
- Z ČR bylo hlášeno žloutnutí smrků v severních Čechách, které se v posledních letech vyskytuje na velikých plochách. Příčinou může být množství vody v půdě nebo nedostatek živin. UHUL proto připravuje plán vápnění severočeských lesů až do roku 2014.
- Ve vyšších polohách v Polsku jsou známy podobné symptomy, důvodem může být příliš vysoká spotřeba vody v posledních letech.
- Kompetence při monitoringu a boji s chorobami stromů:
V ČR musí majitelé lesů provádět monitoring 5 důležitými způsoby. Sledování ostatních škůdců vč. karanténních škůdců v rámci EU má za úkol Státní úřad ochrany rostlin. Dále funguje Lesní výzkumný ústav se službou ochrany lesa, jehož specialisté každoročně školí lesníky a vlastníky lesů. V případě poškození může odbor lesů Krajského úřadu vlastníkům lesů nařídit nezbytná opatření.
V Polsku jsou za opatření na ochranů lesů zodpovědní vlastníci. Jelikož 90% lesů v Dolním Slezku vlastní stát, zodpovědnot za monitoring a potírání škůdců spadá pod státní správu - Lasy Panstwowe. Průzkum chorob lesa má za úkol Státní lesní výzkumný ústav. U každého regionálního ředitelství lesů existuje oddělení na ochranu lesa. Problém představuje namnožení lýkožrouta smrkového v národních smrkových parcích. Boj se škůdci se často setkává s kritikou obyvatel. Pouze výjimečně se bojuje proti hmyzu ve vzduchu (naposledy proti chroustu obecnému). 
V Sasku zodpovídá za ochranu lesů jejich vlastník. Lesní úřady (úředníci okresů) provozují monitorovací síť na ochranu lesů, jejíž součástí je intezivní ohlašovací systém (Kontrolní kniha ochrany lesů). Opatření na potírání škůdců musí provádět majitelé lesů, která mohou Lesní úřady vlastníkům lesů nařídit. Lesní úřady mohou při velkoplošných škodlivých událostech přijmout opatření nebo v případě nebezpečí odkladu je provést sami. Kontrolní opatření ze vzduchu je možné se souhlasem vyjma citlivých oblastech. Opatření na potírání škůdců ze vzduchu jsou možná pouze se souhlasem a s vyloučením choulostivých oblastí, kde se smějí používat jen některé prostředky na ochranu rostlin.
Členové EUREX se dohodli na další přímé výměně informací o chorobách stromů v regionu. 
Členové EUREX se infomovali o aktuálních záležitostech v oblastí lesů a lesního hospodářství ze všech tří zemí
- ČR:
Hospodaření v lesích se řídí podle tzv. "Dřevěné knihy". Ve státních le-sích je těžba dřeva zadávána na základě 5-letých smluv soukromým společnostem.
Lesy ČR (Staatsforstbetrieb) hospodařily v uplynulých letech s velmi dobrými výsledky, zisky proto musely být odvedeny do státního rozpoč-tu.
- PL:
LP (Staatsforst) by měl zřídit daň ze zisku namísto dosavadní zvláštní daně z lesních pozemků. 
Plány managementu lesů budou v budoucnu zpracovávány Státními ředitelstvími lesů a ne jako doposud regionálními institucemi životního prostředí.
- D/Sasko:
Trh s dřevem po malém poklesu cen než v roce 2011 funguje dobře.
Saský zákon o lovu byl přepracován. Vlci jsou v zákoně uvedeni, ale nesmí být loveni. Pro srnčí zvěř již nebyly schváleny žádné plánované odstřely. Namísto nich vznikla smluvní ujednání o odstřelu mezi pronajímateli a nájemci. Znalecké posudky k okusům jsou vystavovány lesními úřady pouze omezeně. 
Téměř všechny plány managementu pro zvláště chráněné oblasti lesů jsou hotovy. Zatímco politici dříve argumentovali, že rostoucí vliv na lesní správě odráží, že zákonné řádné hospodaření v lesích v určitých oblastech je přípustné bez dalších omezení, dnes se ukazuje stále narůstající vliv na hospodaření v lesích formou předpisů a omezení. dnes pokyny a omezení. 
BVVG (dříve správa majetku) v současnosti prodala poslední malé les-ní plochy vypsáním veřejné soutěže s nejvyšší nabídkou. 
Z důvodu energetických změn se mezitím i v Sasku intenzivně disku-tuje o přípustnosti větrných elektráren v lesích. 
Ostatní informace:  
- V Sasku bude v roce 2013 oslavováno 300. jubileum významu „udržitelnosti". Česká a polská strana uvedly, že tento koncept vznikl v Česku již v době Karla IV. a v Polsku zaveden polskými krály.
- Všechny 3 strany se dohodly, že je nutné dostatečně včas sestavit důležité datumy lesnických akcí a akcí pro veřejnost v roce 2013, na kterých bude účast dalších partnerů vítána. Pokud jsou takové datumy již známy, sdělte je prosím do 30.11.2012 Kreisforstamtu/Lesnímu úřadu v Bautzen (kreisforstamt@lra-bautzen.de) kvůli vypracování celkového přehledu.
- Také sdělte své představy o společných projektech v roce 2013, které by měly být diskutovány a zpracovány.

Příští jednání by se mělo dle v posledních letech přijatých pravidel uskuteč-nit v dubnu/květnu 2013 v Česku. 
Na závěr proběhla prohlídka za odborného výkladu pana Jensa Ressela v obci Cunewalde.

Zpět na seznam zpráv