EUREX Statistika v Kamenzi

16.10.2012 Tisknout

Dne 26. 9. 2012 se v městě Kamenz (Německo) setkali členové pracovní skupiny EUREX Statistika. Na programu jednání byly následující témata:
- aktualizace ročních publikací k cenám Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa, stav prací.
- aktualizace dat pro okresy Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa pro zveřejnění na internetu a příprava tématických karet.
- další postup pro vytvoření zprávy pro území Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa s daty ze zemědělské statistiky.

Paní Scheibe přivítala účastníky setkání pracovní skupiny EUREX „Statistika" Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Setkání se jako host zúčastnila paní Borrmann (zástupkyně Okresního úřadu v Budyšíně), která zpracovává strategii rozvoje euroregionu Nisa pro německou část euroregionu a zároveň je pověřenkyní pro evropské záležitosti. V souvislosti s evropskými záležitostmi se její práce vztahuje také k dotační politice na období 2014 - 2020. V rámci evropských záležitostí jsou sledovány především dopady evropské politiky a jejích nařízení na komunální záležitosti a jejich následná analýza.

1. Aktualizace ročních publikací k cenám Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa, stav prací
Údaje o spotřebitelských cenách jsou již připraveny a budou zveřejněny pouze na internetu. Polská strana tak učiní v blízké době, německá a česká strana údaje zveřejní do konce října. Zároveň bylo domluveno, že v současné době nedojde k rozšíření publikovaných cen o další položky.
Pokud se týká údajů o mzdách podle odvětví, polská i německá strana má údaje k dispozici, česká strana tyto údaje za území české části euroregionu Nisa nemá.
Polská strana opět připomněla, že o publikaci je velký zájem. Zkrácenou informaci předají (jako již v minulosti) mediím v Jelení Hoře a ve Wroclawi.

2. Aktualizace dat pro okresy Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa pro zveřejnění na internetu a příprava tématických karet
Tabulky jsou vypracovávány zaběhnutým způsobem. Jako již tradičně dodá polská strana údaje za lékaře o něco později, na české straně zatím chybí údaje o bytech (zdrojem dat bude sčítání lidu, domů a bytů 2011). Ostatní tabulky jsou již připraveny. Tabulky s daty si jednotlivé strany vymění v průběhu října.
Kartogramy si německá strana vytvoří sama. Paní Scheibe však českou stranu požádala o zaslání zdrojové tabulky s daty. Kartogramy v polské a české verzi opět připraví Krajská správa ČSÚ v Liberci a to nejdéle do konce února.

3. Další postup pro vytvoření zprávy pro území Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa s daty ze zemědělské statistiky
Polská strana před jednáním v Kamenz zaslala ostatním členům pracovní skupiny tabulky obsahující údaje ze zemědělského šetření v Polsku. Obě strany tak měly čas vyhodnotit, které údaje mají k dispozici. V rámci jednání pak následovala diskuze o tom, které tabulky bude možné zařadit do společných výstupů. Nakonec se podařilo dojednat obsah 9 tabulek. Při příštím setkání by již měly být tabulky naplněny a bude se jednat o společných grafech.

4. Různé
Pro získávání dat do internetových tabulek používá každá ze zúčastněných stran jiné zdroje. Bylo by dobré, kdyby všechny strany mohly použít jako zdroj databázi CBFD. Jelikož se ale údaje v databázi CBFD s údaji poskytovanými pracovní skupinou v některých ohledech liší, bylo by žádoucí tyto údaje harmonizovat. Německá strana tedy navrhla, aby byl vytvořen přehled dat, která by bylo možné čerpat z databáze CBFD.
Do databáze CBFD byly doplněny údaje za Polsko a Bavorsko za rok 2011. Na Saské straně budou tyto údaje vloženy se zpožděním, neboť zde došlo ke změně počtu obcí a je nutné vložit přepočtenou časovou řadu let 2002-2011.
Pan Banaszak k tématu poznamenal, že databáze CBFD zatím neobsahuje příliš mnoho dat, což je škoda. Pozastavil se také nad skutečností, že kolegům v Praze chybí informace o srovnatelnosti dat mezi německou, polskou a českou stranou.
Na závěr jednání paní Scheibe podala návrh na snížení počtu společných setkání na méně než 3 ročně. Tento návrh bude projednán na příštím jednání.

Další setkání pracovní skupiny bylo domluveno na březen roku 2013.

 

Zpět na seznam zpráv