Rozvoj záchranného systému na Hrádecku s příspěvkem Fondu malých projektů

13.08.2012 Tisknout

Bezpečnost v regionu Trojzemí - spolupráce záchranných složek
Ničivé povodně, které před dvěma roky ukázaly na nezbytnost dobré spolupráce mezi českými, polskými a saskými záchrannými jednotkami , a letošní rok, kdy byla zaznamenána zvyšující se kriminalita na česko -polské hranici , byly podnětem k tomu, aby Město Hrádek nad Nisou podalo další dva projekty do obou Fondů malých projektů, tedy česko-polského i česko-saského.
Projekt „ Bezpečnost v regionu Trojzemí" získal dotaci 12.969 EUR z česko/polského programu. Záměrem je zaktivizovat všechny složky bezpečnostního systému, které jsou nasazovány v krizových situacích. Projekt je plánován na 9 měsíců, na září 2012 se připravuje velké cvičení poblíž česko-polské hranice, kde půjde o simulovanou dopravní nehodu spojenou s fiktivním pašováním drog, tak, aby mohla být zapojena policie, kriminální policie, celní správa , hasiči a zdravotníci- a to z obou zemí. Projekt je rozsáhlý, zahrnuje celou řadu aktivit, uvedený případ patří mezi největší akce.
Na druhý projekt žádalo Město Hrádek nad Nisou o dotaci z česko-saského fondu, dotaci z FMP získalo, a to ve výši 12.624 EUR. Projekt „ Spolupráce hasičů v Trojzemí 2012 „ je zaměřen pouze na jednu složku záchranného systému. Ze tří plánovaných aktivit -„ Dětský hasičský den" „Společný prázdninový program" a „Hasičská soutěž s prezentací hasičské techniky z regionu" se již dvě uskutečnily. Minulý týden se sjelo několik desítek českých, saských a polských dětí v kempu Junior u Frýdlantu v Čechách, aby si hravou formou prohlubovaly znalosti hasičské problematiky a seznamovaly se s dětmi ze sousedních států.
Projekt bude ukončen v září největší akcí, tentokrát hlavně pro dospělé dodbrovolné hasiče.
Oba projekty se uskutečnily za podpory Euroregionu Nisa.

 

 

Zpět na seznam zpráv