Projekty FMP

18.06.2012 Tisknout

Jarní sezóna projektů z česko-saského i česko polského Fondu malých projektů vrcholí
Jako každým rokem, úspěšní žadatelé o dotaci z FMP, tj. dotaci poskytovanou z ERDF prostřednictvím Euroregionu Nisa, realizují v jarním období maximum aktivit , které naplánovali ve svých projektech.
A tak se na Jitrovníku na Šluknovsku uskutečnil 12. ročník víkendové akce" Hudba spojuje sousedy", akce, která nepotřebuje velkou publicitu a je již dávno chápána jako tradiční setkání českých a saských sousedů při country a dechovce. Dotace, o kterou požádalo Město Šluknov činila 8.840 EUR, a pokrývá i další česko-saské aktivity.
Město Chrastava, poničené v r. 2010 povodní, dokončilo opravu již druhé památky na náměstí- po kašně následoval morový sloup. Partnerem projektu „Obnova památek v pohraničí - Morový sloup" bylo tradičně Město Lwówek Slaski, poskytnutá dotace -10.187 EUR.
V Turnově se opět setkali žáci spřátelených základních škol za Turnova a Jawóru, lehkoatletické klání bylo rozšířeno letos o florbal a poznávání Turnovska. Akci tradičně pořádá Středisko pro volný čas dětí a mládeže z Turnova, a pro letošní rok získal projekt „ Mezinárodní sportovní utkání základních škol z Turnova a Jawóru dotaci 6.772 EUR.
Minulou neděli hostilo Město Hrádek nad Nisou, jakožto příjemce dotace, hasiče ze Saska i Polska. V Dolním Sedle u Hrádku se uskutečnila ta část projektu nazvaného „ Spolupráce hasičů v Trojzemí 2012", která je věnována dětem - jejich zábavě, ale hlavně seznámení se s náročnou prací hasičů. Dotace pro tento česko-saský projekt -12.624 EUR pomůže realizovat také podzimní aktivity tohoto projektu. Aktrakcí pro děti byla i přehlídka hasičské techniky, chybět nemohlo ani zásahové vozidlo Toyota Hilux, pořízené z FMP s pomocí dotace 30 000 EUR.
Rovněž díky česko-saskému FMP se mohou scházet zástupci muzeí, kulturních institucí a přátelé regionální historie ve Šluknovském výběžku. Projekt „ Výstava na téma drobné sakrální památky na Šluknovsku a v Horní Lužici" je zatím ve fázi pracovních schůzek a poznávání významných církevních objektů. Výstavou projekt skončí. Projekt získal dotaci 5.056 EUR a realizuje ho Kruh přátel muzea Varnsdorf, o.s.
Velmi rušno bylo v soboru 16. 6. V Raspenavě, kde se „sešly" hned dva česko-polské projekty. Sbor dobrovolných hasičů úspěšně zažádal o dotaci a získal tak 5.319 EUR .V rámci projektu: „ Dobrovolní hasiči Euroregionu společně" uskuteční několik cvičení i společenská setkání. Vodní záchranářství bylo tématem tohoto víkendu. I zde byla předvedena Toyota Hilux- zásahový vůz, který byl pořízen rovněž z FMP ( dotace 30 000 EUR). Každé město, které si hasičské auto pořídilo, mělo možnost si ho vybavit dle svých potřeb. Raspenavské auto je vybaveno potřebami nutnými pro velitelský vůz.
Město Raspenava tradičně pořádá „Raspenavskou uměleckou dílnu". S pomocí dotace z česko-polského fondu ( 4.411 EUR) tvořili celý týden žáci základní školy, handicapovaní lidé a rovněž řezbáři svá díla v areálu raspenavské fary. Vše vyvrcholilo sobotní vernisáží.

 

 

Zpět na seznam zpráv