Statistika Euroregionu není nuda

04.05.2012 Tisknout

Euroregion Neisse-Nisa-Nysa (ERN) vznikl v roce 1991 v oblasti, kde se stýkají hranice Německa, Polska a Česka. Rozkládá se na ploše více než 13 000 kilometrů čtverečních, kde v současné době žije asi 1,6 milionu lidí. Již v roce 1993 byla založena pracovní skupina Statistika, čímž prakticky vznikla spolupráce statistiků z Českého statistického úřadu v Liberci, Polského statistického úřadu v Jelení Hoře a Statistického úřadu Svobodného státu Sasko v Kamenz.

O tomto Euroregionu, který je nejstarším ve střední a východní Evropě a koncem loňského roku oslavil výročí 20 let od svého vzniku, jsme si povídali s jednatelem jeho české části, panem Ing. Jaroslavem Zámečníkem, CSc., který přiblížil okolnosti vzniku Euroregionu.

Starostové českých, polských a saských příhraničních měst a obcí se na počátku 90. let rozhodli sami něco pozitivního podniknout pro zlepšení přeshraničních vazeb a spolupráce. Největší překážkou ovšem bylo značně znečištěné životní prostředí. Do Saska a Polska tekla znečištěná řeka Nisa, naopak z Polska a Saska přicházel znečištěný vzduch z elektráren a ničil lesy i další přírodu. Prvních 10 let tedy investovaly obce buď ze svých rozpočtů nebo státních či evropských dotací do zlepšování kanalizací a čištění vod. Také se modernizovaly elektrárny, rekultivovaly lesy a v neposlední řadě budovaly nové silnice a hraniční přechody. Souběžně k těmto činnostem Euroregion Nisa vytvořil přeshraniční struktury odborníků. Lidé „přes hranici" se navzájem poznávali, postupně spolu začali komunikovat a později plánovat společné projekty a aktivity. Dnes těmto skupinám expertů říkáme EUREXy. V současné sobě aktivně pracují skupiny pro tyto oblasti: Lesy, Silniční doprava, Železniční doprava, Krizový management, Veřejné zdraví, Cestovní ruch, Cykloturistika, Knihovny, Statistika, Historie, Památky a Školství, Voda-Čistá Nisa, Hospodářství - Cena za inovace a Podstávkové domy.

Pracovní skupina Statistika se zabývá především aktualizací srovnávacích statistických materiálů o území Euroregionu a harmonizací statistických dat. Za dobu existence pracovní skupiny bylo vydáno více než 20 tištěných publikací, další data jsou pravidelně zveřejňována na webových stránkách. První publikace ročenka „Euroregion Neisse-Nisa-Nysa" byla vydaná v roce 1994, zatím poslední vydanou publikací je „Ročenka Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2011". V této souvislosti Jaroslav Zámečník zdůraznil, že rostoucí zájem o přeshraniční spolupráci vyvolal hned po založení Euroregionu Nisa potřebu disponovat věrohodnými a srovnatelnými statistickými údaji všech tří částí Euroregionu Nisa. Proto byl vznik první ročenky Euroregionu v roce 1994 tím momentem, kdy bylo možné porovnat slabá a silná místa každé z částí Euroregionu a začít plánovat další opatření a projekty právě na základě statistik a prognóz. „Celých 20 let precizně shromažďovaná a zpracovávaná data členy EUREXu Statistika nám vždy dávala do rukou potřebné argumenty pro získávání dalších finančních prostředků na projekty a prosazovaní pokračovaní dalších programů z Evropské unie. Za toto bych rád znovu a opakovaně všem pracovníkům statistických úřadů poděkoval", řekl Zámečník.

Z Ročenky 2011 je mimo jiné zřejmé, že Euroregion Nisa stárne a jeho obyvatel ubývá. Největší úbytek obyvatel postihuje Německo, kde počet obyvatel za uplynulých dvacet let klesl téměř o pětinu, ale bezmála šest procent lidí ubylo i v polské části Euroregionu. Naopak v české části, která zahrnuje čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek, ve stejném období počet obyvatel stoupl téměř o tři procenta. Věkové složení obyvatel Euroregionu je ale ve všech částech nepříznivé, stárnutí populace se nevyhnulo žádné z členských zemí, dětí ubývá a naopak přibývá obyvatel ve vyšších věkových kategoriích. Lidí nad 60 let bylo ještě v roce 1995 v Euroregionu něco přes 18 procent, loni už tvořili čtvrtinu jeho obyvatel. Hlavně Německo a Polsko čelí také odlivu mladých lidí. Na tento problém by se chtěl Euroregion Nisa zaměřit. „Chtěli bychom připravit projekty, které by pomohly mladé lidi udržet v regionu," řekl Jaroslav Zámečník. Rozšířit by se podle něj měla například možnost studia v rámci Univerzity Nisa. V Česku unikátní projekt umožňuje studentům v bakalářském programu absolvovat každý rok studia v jiné zemi. Získají tak nejen znalost všech tří jazyků, ale i reálií a mnohem snáze nacházejí v regionu uplatnění. "Je ale třeba nabídnout další obory a rozšířit by se měla i spolupráce vysokých škol v Euroregionu," dodal Zámečník.

Další úkoly ale na své naplnění ještě čekají. „V Euroregionu se zatím nepovedlo více provázat podnikatele na české, saské a polské straně Euroregionu. Možná by k lepší spolupráci pomohlo více pracovat se statistikami, které podnikatelé vykazují, ale na druhou stranu hranice se již nedostávají anebo nejsou srozumitelné", upozorňuje v závěru rozhovoru Jaroslav Zámečník.

 

Zpět na seznam zpráv