EUREX Čistá Nisa ve Frýdlantu

11.04.2012 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX Čistá Nisa se konalo dne 3. dubna 2012 v zasedací místnosti Městského úřadu ve Frýdlantu
Starosta města Frýdlant, pan Dan Ramzer, informoval o obnově území postiženého povodní v roce 2010 a představil integrovaný projekt na likvidaci všech škod. Povodeň způsobila rozsáhlé škody na majetku státu, kraje, obcí, právnických i fyzických osob v celkové výši 2.292 mil. Kč. V oblasti byly narušeny komunikace, dodávka pitné vody, kanalizace a další podzemní sítě. Všichni správci sítí a komunikací byli osloveni a vyzváni ke společnému řešení problémů, souvisejících s odstraňováním škod. Vzhledem k tomu, že v každé obci došlo ke zničení minimálně jednoho mostu, dostal vznikající projekt název MOSTY. Projekt byl starostou města a hejtmanem libereckého kraje předložen při jednání na Úřadu vlády České republiky a následně započalo uvolňování finančních prostředků na obnovu zničeného území. Nejvyšší prioritou byla obnova zásobování obyvatel pitnou vodou. Zatímco 8. srpna bylo bez pitné vody cca 15000 obyvatel, k 31. srpnu bylo zásobováno balenou pitnou vodou pouze 11 obyvatel. Ve druhé etapě (6. 9. - 15.12 2010) byla v Hejnicích, Frýdlantu a Raspenavě pomocí externích dodavatelů zprůchodňována kanalizace. Následující 3. etapa zahrnovala obnovu úpraven vody, výstavbu příhradového trubního mostu vedeného pod stávající mostovkou se sdruženými potřebnými sítěmi (plyn, voda, kabelové rozvody a další).
Členové EUREX se zabývali plněním rámcové směrnice o vodách v německé části ERN (pan Alexander Illig, Krajský úřad Görlitz). V okrese Görlitz je celkem 73 vodních toků v pravomoci obcí. K plnění rámcové směrnice o vodách stanoveny pracovní skupiny, které provádějí místní šetření (v roce 2011 celkem 13 šetření), při kterých se zkoumá soulad zkoumaných parametrů s požadavky směrnice. Postup směřuje od hodnocení kvalitních toků k tokům s horší kvalitou. Studuje se morfologie vodních toků, funkčnost rybích přechodů, bilance látek, provádí se odhad činností, majících vliv na znečištění toku. Dle současných poznatků je největším znečišťovatelem zemědělství, následované čistírnami odpadních vod. Provedené studie slouží jako důkazný prostředek pro případná správní řízení.

Pan Jaroslav Svoboda (Krajský úřad libereckého kraje) informoval členy EUREX o ledových jevech na Jizeře a o protipovodňové ochraně města Jablonce nad Nisou. Pro město Jablonec nad Nisou je Mšenský potok, který napájí mšenskou přehradu významným ohrožením při větších povodních. Ke snížení rizika povodňových škod bude sloužit převedení povodňových průtoků z povodí Mšenského potoka do štoly pod městem. Investorem akce je státní podnik Povodí Labe. Stavba si vyžádá náklady ve výši 500 mil. Kč. Na stavbu bylo již vydáno stavební povolení a byly započaty práce, související s přeložkami sítí.
Silné mrazy letošní zimy způsobily na Jizeře tvorbu až 50 cm mocného ledového pokryvu, při jehož uvolňování při jarním tání docházelo k tvorbě až několik km dlouhých ledových barier v okolí Turnova. V oblasti Sýtové došlo k totálnímu promrznutí řeky a voda se začala vylévat mimo koryto. K odstranění překážek byl z podnětu krajské povodňové komise Libereckého kraje přizván Hasičský záchranný sbor z Hlučína. Střelné práce použité na rozrušení ledu u Sýtové nebyly dost účinné, u ledových barier v oblasti Turnova došlo k jejich samovolnému uvolnění.

Pan Pavel Branda přednesl informaci o rozvojové strategii euroregionu v období let 2014 - 2020. Jedná se o třístrannou strategii, ve které budou podporovány vedle stávajících bilaterálních projektů i projekty trilaterální. Všem zúčastněným byly předány formuláře pro vypracování SVOT analýzy (popis oblasti, stanovení cílů a návrh opatření). Bylo konstatováno, že práce na rozvojové strategii euroregionu by měla být hlavní náplní činnosti skupiny v roce 2012. Dále se bude PS zabývat přípravou konference Čistá Nisa v roce 2013.

Další setkání PS se uskuteční dne 12. června 2012 v Bogatyni.

Zapsal: Jaroslav Hrádek

 

 

Zpět na seznam zpráv