Evropská unie hodlá podporovat příhraniční obce až do roku 2020

11.04.2012 Tisknout

Tisková zpráva
EUROREGION NISA - Příhraniční obce Euroregionu Nisa se brzy dozví, jaké dotace budou v dalším evropském plánovacím období v letech 2014-2020. I přes řadu hospodářských problémů plánuje Evropská komise pokračovat v dotování projektů přeshraniční spolupráce měst, obcí a euroregionů. Ministerstvo místního rozvoje toto potvrdilo včera dne 10.4.2012 při setkání se zástupci všech 13 Euroregionů působící v České republice.
„Přes účty Euroregionu každý rok projde 20 milionů korun z evropských fondů jako podpora městům, obcím a dalším zájemcům na realizaci přeshraničních projektů", konstatoval po jednání Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa. „Také monitorujeme korektnost rozdělování dalších šesti miliard korun z programů EU na přeshraniční projekty", dodal. V minulých letech se například podpory dočkaly příhraniční komunikace na Frýdlantsku a Českolipsku, železniční spojení Harrachov-Szklarska Poreba nebo se také obnovovala hasičská technika obcí.
Podle Martina Půty by měla dokonce podpora na příhraniční programy pro období 2014-2020 celkově stoupnout.

Euroregion Nisa má na české straně 135 členů, z toho je 132 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj. Jeho předsedou je od dubna 2011 pan Martin Půta, starosta města Hrádek nad Nisou.

 

Zpět na seznam zpráv