EUREX Knihovny v Jelení Hoře

30.11.2011 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX-Knihovny se uskutečnil dne 3.11.2011 v Jeleniogórském Regionálním centru informací a vzdělávání „Książnica Karkonoska"
Účastníci: Alicja Raczek, Blanka Konvalinkova, Bärbel Wienrich, Carola Becker, Zbynek Duda, Franz Schön, Hanuš KarpÍšek, Maria Mirtschin, Joanna Jagodzińska, Zuzana Mizlinosjarova - tlumočnice, Jarosław Hajndrych - tlumočník.
Paní Blanka Konvalinková zhodnotila propagaci knihy "Zapomenutá velikonoční vajíčka" a její "Křest" ve vědecké knihovně v Liberci dne 31. října. Informovala, že kniha bude vydána v počtu 500 ks v češtině a po 200 ks v německé a v polské verzi. Pak navrhla následující plán pro výstavu prací dětí na toto téma: ve dnech 22.11.-4.12. 2011 v knihovně v Zittau, 22.11. (Vernisáž) - obě akce se už uskutečnily, 6.12.-31.12.2012 v knihovně v České Lípě, 6.1. -31.1.2012 v knihovně v Liberci, 1.-29.2. 2012 v knihovně v Jelení Hoře.
Paní Bärbel Wienrich předložila návrhy na témata konference knihoven v roce 2013: kvalifikace a zlepšování kvality profesionálních knihovníků a situace malých knihoven v rámci plánované změn v Německu. Pan Hanuš Karpíšek zdůraznil potřebu tématu - kvalita knihovnických služeb včetně ISO norem. Paní Raczek informovala o návrhu referátu k polskému programu pro malé knihovny "Knihovna+". Paní Wienrich řekla, že konference se uskuteční v Kamenz - městě Lessinga a její umístění přispěje k literárním tématům.
Paní Joanna Broniarczyk připomněla diskusi o plánech dalšího využití nebo odstranění webové stránky WWW knihovny Euroregionu Nisa pro účely konference "Elektronická služba knihoven" v květnu 2011, kdy bylo dohodnuto, že stránky zůstanou a budou použity při příležitosti příští konference. Pan Broniarczyk a p. Karpíšek proto zůstanou v kontaktu a event. se pokusí najít širší využití aplikace.
Paní Raczek zahájila diskusi o oslavě roku G. Hauptmanna. Bylo rozhodnuto o tom, že knihovníci se vydají po stopách/turistické trase G. Hauptamanna. Navrhovaná předběžná trasa: muzeum Gerhardta Hauptmanna v Jagniątkowie - muzeum Karkonoskie ve Szklarskiej Porębie (dům Carl Hauptmann). Datum: Červen 2012.
Skupina delegovala pro práci v porotě soutěže "Rzepiór, Krabat - zda je znáte?" dva lidi: Marii Mirtschin a Blanku Konvalinkovou 
V roce 2012 bude skupina pracovat na přípravě konference Euroregion Nisa knihovníků. Kromě toho bude koordinovat dvě výstavy: "Zapomenutá velikonoční vajíčka" a "Rzepiór, Krabat - zda je znáte?". Skupina si také prohlédne muzeum G. Hauptmanna v Jagniątkowie.
Příští setkání se uskuteční dne 26. ledna v Žitavě.

Zpět na seznam zpráv