Němci, Češi, Poláci! Kdo z vás se má nejlépe?

14.01.2012 Tisknout

ČR, Polsko, Německo - Desetiletý průzkum v rámci Euroregionu Nisa potvrdil, že na české straně je život lepší. Mzdy ale pořád zaostávají za Německem.

Kde se žije nejlépe? V bohatém Německu, katolickém Polsku a nebo ateistických Čechách? Průzkumy ukazují, že většina přívlastků, které pro naše sousedy používáme, již dávno neplatí. Život v Euroregionu Nisa, v jehož rámci se 20 let sleduje, se dramaticky změnil. Rozdíly se prohlubují, ostří sociálních nůžek se rozevírá čím dál víc. Česká republika však z pomyslného žebříčku vychází jako vítěz. Je to ale Pyrrhovo vítězství tedy ve svých důsledcích žádným úspěchem není.

Nejhorší postavení v rámci Euroregionu Nisa má dnes patrně Polsko. Trápí jej obří nezaměstnanost, infrastruktura, do niž se léta neinvestovalo a malá konkurenceschopnost.

Polsko věří v Boha, děti se ale nerodí

„Rozdíly v rámci jedné země jsou obrovské, vždyť jenom jet z Wroclawi do Jelenie Góry v rámci jednoho vojvodství je celkem problém, silnice jsou špatné a propady v infrastruktuře obrovské," hodnotí současné Polsko Pavel Branda, projektový manažer Euroregionu Nisa.

Polsko je katolickou zemí a snad i proto je zde v rámci euroregionu nejvyšší počet sňatků. Ten je ale Polákům k ničemu, neboť díky nevalné socioekonomické situaci obyvatelstva je zde malá porodnost. Přesto se naši severovýchodní sousedé staví na vlastní nohy.

„Pomáhá jim, že nejsou závislí na automobilovém průmyslu jako my a proto se i s hospodářskou krizí vyrovnali lépe. Jejich vnitřní trh je větší než český a proto nejsou ani tolik závislí na exportu, což ovšem není jejich zásluha," podotýká Branda.

Polsko dnes Češi využívají hlavně k levným nákupům. Dávno se ví, že benzín zde pořídíte levněji než v ČR a pokud výlet k čerpací stanici spojíte s nákupy v supermarketech, můžete měsíčně vaší peněžence ušetřit i několik tisíc. Třeba mléčné výrobky nebo maso jsou díky zachovalému polskému zemědělství o několik procent levnější než v ČR. Radost z výhodného nákupu ale kazí nevýhodný bankovní kurz koruny.

Němci stárnou, mladí lidé utíkají

Německo je v rámci Euroregionu Nisa zcela jinou zemí, než jakou ji známe jako celek. Sasko trápí úbytek počtu obyvatel a jejich stárnutí.

„Mladé lidi se zde nedaří udržet, prchají na západ a do velkých center. Odliv je trvalý, poněvadž život zde nemá mladým co nabídnout. Důvodem k odchodu je také vyšší výdělek, který v západním Německu budou mít," hodnotí našeho severního souseda Jaroslav Zámečník, jednatel české části Euroregionu Nisa.

Zatímco Sasko pomalu vymírá a exodus lidí trápí zdejší ekonomiku, Liberecký kraj tento problém zatím nemá. Jeho obyvatel neubývá.

Německo se naopak může pochlubit až desetiprocentním snížením nezaměstnanosti za posledních 10 let. Přesto je ale počet lidí bez práce v Sasku výrazně vyšší, než v ČR. Na celé čáře také Německo vede v platovém srovnání všech tří států.

Průměrný Němec si koupí víc piv

Německá část přeshraničního regionu vykazuje nesrovnatelně vyšší mzdy (v průměru 2547 € hrubého měsíčně) než dosahují Poláci (854 €) a Češi (859 €).

„Tento nepoměr se tak projevuje i v kupní síle obyvatel regionu, protože spotřební ceny se sbližují," upozorňuje ředitelka Krajské správy ČSÚ Libereckého kraje Stanislava Riegerová.

Lze to ilustrovat na příkladu, kolik lahvových piv si občané těchto tří států mohou ze své výplaty koupit. Z průměrné mzdy si za průměrnou cenu může pořídit Čech 1 458 půllitrových lahví piva, Polák „jen" 1 157, ale Němec plných 4 245 lahví.

Jsme atraktivní a vzdělaní

Přesto je život na české straně Euroregionu Nisa lepší. Můžeme se pochlubit hned několika přednostmi, jež činí život zde snesitelnější. Počty obvodních lékařů a zubařů jsou zde v přepočtu na počet obyvatel nejvyšší. Dostupnost lékařské péče je tedy vyšší. Máme nižší kriminalitu. Česká část euroregionu je také atraktivnější, než její polská či německá část. Stojí zde více hotelů a ubytovacích zařízení, pestřejší je i nabídka volnočasových aktivit. Díky lepšímu napojení na hustou silniční síť je zde pohodlnější cesta do zaměstnání a školy. Vedeme také v porodnosti a úrovni vzdělání lidí.

http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/nemci-cesi-polaci-kdo-z-vas-se-ma-nejlepe20120113.html

 

Zpět na seznam zpráv