Martin Půta: zhodnocení výsledků EUREX

15.12.2011 Tisknout

Text pro 20.výročí založení ERN - Jelení Hora, 1.12.2011

Vážený pane prezidente německé a polské části Euroregionu Nisa,
vážení páni poslanci,
vážení vojvodové,
vážení starostové,
vážené dámy a pánové
vážení přítomní a přátelé Euroregionu Nisa,


Jsem velmi rád, že mohu v tento slavnostní den poděkovat všem lidem a osobám, kteří se dosud na 20 leté činnosti Euroregionu Nisa více či méně podíleli. Přestože nepatřím mezi lidi, kteří příliš často a rádi vzpomínají, je vždy dobré připomenout, co bylo, co se povedlo, případně co se nepovedlo, a posoudit, zda-li má cenu pokračovat.

Svůj čas zde na podiu chci zejména zaměřit ke zhodnocení práce tří stovek osob, kteří se dobrovolně v minulých letech účastnili práce v rámci tzv. euroregionálních pracovních skupin, které nazýváme EUREX.

Právě před 20 lety začala přeshraniční spolupráce neformálním setkávání odborníků.
Idea společných pracovních skupin složených z českých, polských a německých odborníků byla představena na zakládací konferenci Euroregionu v Žitavě v roce 1991.

Chronologie vzniku pracovních skupin
V roce 1991 jako vzniká jako první skupina - Doprava
Následně v roce 1992 - Cestovní ruch, Krizové řízení, Kultura, Historie, Ochrana památek, Školství
1993 - Statistika, Hospodářství, Lesy, Voda - Čistá Nisa, Cykloturistika
1995 - Sport
1997 - Veřejné zdraví
2001 - Knihovny
2007 - Zdravotnická záchranná služba
V roce 2008 jako poslední byla založena pracovní skupina Rovnost šancí

Během uplynulých 20 let se tyto dobrovolné někdy více a někdy méně formální uskupení expertů staly těžištěm mezinárodní spolupráce odborníků v rámci Euroregionu Nisa. EUREX se stal takto místem výměny zkušeností, informací, koordinace společných akcí a iniciátorem dvou nebo třístranných projektů.

Úspěšnost plnění jednotlivých úkolů je vždy odvislá od konkrétních zadání, finančních možností a aktivitě či postojích jednotlivých členů jako dobrovolných pracovníků.
Nadneseně můžeme říci, že činnost těchto mezinárodních pracovních skupin je odrazem přeshraniční spolupráce v Euroregionu a pomyslným barometrem její kvality.

I přes složitost práce ve vícejazyčném prostředí, v prostředí různých národních kultur a zvyklostí s odlišnými institucemi, je nutné tuto dobrovolnou práci osob významně ocenit. Všem odborníkům patří právem upřímné poděkování za jejich úsilí, obětavou a vynikající práci, kterou pro Euroregion Nisa odvedli.

Dovolte mi nyní vyzdvihnout některé nejvýznamnější výsledky, které byly za uplynulých 20 let dosaženy:

V oblasti Doprava
Pro rozvoj území Euroregionu je klíčový fungující a vzájemně propojený dopravní systém.
1. Od roku 1990 se podařilo na území Euroregionu postupně otevřít více než 50 hraničních přechodů - z původních 9. Obnovil se tak provoz na historických trasách a komunikacích, například mezi Hrádkem - Porajowem a Zittau.
2. na jednotlivých stranách Euroregionu se podařilo zlepšovat zanedbaný stav silniční sítě
3. Významným momentem pro toto území bylo, když se postupně v minulých letech Česká republika, Polsko i Německo staly členy EU a později i součástí Šengenského prostoru.
4. Symbolickým úspěchem pro Euroregion bylo v roce 2010 obnovení železnice na trase Sklářská Poremba - Harrachov, která byla skoro 50 let uzavřená
5. Nelze opomenout například vznik jízdenky EURO-NEISSE - Ticket, které jsou uznávány na celém území euroregionu téměř ve všech linkách veřejné regionální osobní dopravy.
Co se nepovedlo: Dosáhnout i po 20 letech uspokojivé rekonstrukce silnic v městech i obcích - stále jsou deficity ve stavu povrchu vozovek a stavu mostů.

V oblasti Hospodářství
Základní naší filosofií je hledání společných hospodářských zájmů a výhod.
Hospodářská spolupráce v rámci Euroregionu probíhá zejména prostřednictvím setkání zástupců hospodářských komor. Nejviditelnějším výsledkem bezesporu je od roku 2003 udílení tzv. CENY INOVACE - ceny za nejlepší inovaci a nejlepší přeshraniční spolupráci.
Další úspěšná spolupráce se odvíjí prostřednictvím různých veletrhů a výstav, např. mohu jmenovat výstavu KONVENTA konanou každoročně na saské straně.
Co se nepovedlo: nezaměstnanost ve všech 3 částech zůstala velmi vysoká a pohybu pracovních sil přes hranice brání stále řada překážek. Chybějí jazykové znalosti, znalost správy a konkurentů na druhé straně hranice, čímž dochází k omezování hospodářské aktivity.

Oblast Zdravotnická záchranná služba
Na všech třech stranách hranice Euroregionu patří poskytování dobré zdravotní péče mezi základní společenské hodnoty.
Největším úspěchem v této oblasti je, že se podařilo zrealizovat společný projekt s názvem „Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb v Euroregionu Nisa". Jeho součástí je kromě pořízení sanitek i společná cvičení, výměnné kurzy pro záchranáře, jazykové vzdělávání a pořádání odborných konferencí.
V rámci dalších třístranných aktivit plánujeme do budoucna výstavbu společného školicího střediska pro české, polské i německé záchranáře. To by mohlo v budoucnu usnadnit možnost poskytování pomoci přes hranice.

Ochrana před katastrofami - Krizové řízení
Uplynulých 20 let jsme byli svědky několika povodní. Z vlastní zkušenosti víme, že pro povodně neexistuje žádná hranice, avšak při boji nebo ochraně před nebezpečím představuje někdy hranice velkou překážku.
Spolupráce hasičských sborů se v rámci Euroregionu úspěšně rozvíjí již od svého založení. Pravidelně jsou pořádána společná přeshraniční cvičení pro případnou pomoc či zásah na druhé straně hranice. V minulých letech byla tato spolupráce podrobena několika reálným zkouškám, a to při požárech v Žitavě, Hrádku nad Nisou, při odstraňování ropných havárií na řekách Nisa a Mandava a také při ničivých záplavách v letech 1997, 2002 a 2010.
V rámci projektů podpořených z fondů EU se podařilo zakoupit nové vybavení pro některé zásahové jednotky hasičů i policie v Euroregionu. Na dalších obdobných projektech se nadále pracuje.
Zatím se nepodařilo:
zdokonalit způsob vyrozumívání přes hranici pří ohrožení
najít účinné prostředky pro prevenci proti vysoké kriminalitě na území Euroregionu

Lesy
Lesy jsou pro obyvatele Euroregionu důležitou součástí života. V minulosti bohužel došlo k silnému znečištění ovzduší a následně k poškození horských lesních porostů.
Přeshraniční spolupráce lesníků a odborníků na životní prostředí v Euroregionu Nisa byla zaměřena především na propojení aktivit při obnově lesních ekosystémů, na vzájemnou výměnu informací o stavu lesů, o revitalizaci lesních porostů, o monitoringu škod způsobených zvěří.

Voda - Čistá Nisa
Před založením Euroregionu patřila Lužická Nisa k nejvíce znečištěným řekám ve střední Evropě.
S rozvojem příhraniční spolupráce v rámci Euroregionu Nisa se začala situace radikálně zlepšovat. Z prostředků EU bylo v uplynulých 20 letech vybudováno velké množství čistíren odpadních vod a desítky kilometrů kanalizací. Do řeky Nisy se opět vrátil život.
Odborníci na vodní hospodářství z Česka, Polska a Německa nadále aktivně spolupracují, řeší problematiku kvality vody, problémy prostupnosti toků pro ryby a zpřístupnění toků na území Euroregionu Nisa turistům. Již tradiční akcí je konference pod názvem „Čistá Nisa".
Významným tématem pro budoucnost zůstává účinná protipovodňová ochrana. Po povodních v uplynulých letech bylo z prostředků EU zrealizováno několik projektů zlepšujících protipovodňovou ochranu, ale opatření a systém je nutné více zdokonalovat.

Cestovní ruch
V Euroregionu představuje cestovní ruch důležitý prvek rozvoje regionu.
Činnost odborníků na cestovní ruch v rámci Euroregionu byla zaměřena na výměnu informací, vydávání propagačních materiálů, společnou účast na výstavách cestovního ruchu. V rámci společných projektů byly vydány publikace o ubytovacích zařízeních v euroregionu, jeho atraktivních místech, památkách a službách pro turisty. Vznikla nová turistická informační centra, která slouží nejen, turistům, ale i obyvatelům ERN.
Jedním ze zajímavých nápadů, které se podařilo zrealizovat, je projekt „Posvátná cesty" - Via Sacra spojující šestnáct pamětihodností Horní Lužice, Dolního Slezska a severních Čech . Na trase dlouhé 550 km představuje turistům sakrální památky, kostely, kláštery a další mistrovská díla našich společných předků.
Podobnou myšlenkou je i oživit historickou turistickou trasu po hřebenech hor. Tzv. Nová Hřebenovka propojuje celé území Euroregionu turistickou stezkou, cyklostezkou a v zimním období upravovanou běžeckou trasou.
Tradicí se v Euroregionu staly výstavy Konventa. Tourtec a Euroregion Tour.
Co se nepovedlo: plně využít všech možností a šancí, které cestovní ruch nabízí. Nepovedlo se dostatečně rychle budovat turistickou infrastrukturu, překonat pocit, že na druhé stranice je v oblasti cestovního ruchu konkurence.

Školství a Vzdělávání
Výhodou Euroregionu Nisa je přítomnost několika vysokých škol. Ty umožňují solidní širokou paletu vzdělání a jsou důležitým partnerem Euroregionu i podnikatelské sféry.
Jedním z úkolů memoranda zakládací konference Euroregionu bylo vytvoření společné university. Tento úkol se podařilo splnit v roce 2001, kdy byla založena Universita Nisa - akademická síť tvořená třemi spolupracujícími univerzitami. Studenti navštěvují jeden rok univerzitu v Liberci, druhý rok v Jelení Hoře a třetí ve Zhořelci.
Pokrokem v oblasti vzdělávání a přeshraniční spolupráce v Euroregionu bylo založení Akademického koordinačního střediska (ACC) .Jeho hlavní náplní je koordinovat vzdělávací, vědecké a výzkumné činnosti pracovníků vysokých škol v Euroregionu.
V prostoru Euroregionu Nisa jsou pozoruhodné aktivity a projekty agentury PONTES, které usilují například o překonání kulturních a jazykových překážek ve vzdělávání či rozdílných podmínkách fungování trhu práce.

Památky
Památky v Euroregionu jsou kulturní identitou našeho společného regionu.
Ve zvláštní péči odborníků z Euroregionu je záchrana a ošetřování dřevěného lidového stavitelství, zvláště pak „podstávkových domů". Na území Euroregionu se jich dnes nachází zhruba 19 tisíc. Odborníci se prostřednictvím projektu „Krajina podstávkových domů" snaží zmapovat celé území těchto svérázných dřevěných staveb, zpracovat manuál pro šetrné opravy a zároveň s tím podpořit řemesla a turistický ruch ve venkovských oblastech Euroregionu.
Euroregion Nisa v minulosti také pomohl městům a obcím v získání finančních prostředků na obnovu a rekonstrukci drobných památek, např. kapliček, kostelů, hřbitovů a kašen.
Z prostředků EU byl v roce 2000 opraven například klášter v Hejnicích na tzv. Mezinárodní centrum duchovní obnovy v ERN.

Oblast Kultura
Znalosti o společném Euroregionu, kulturních a historických podmínkách jsou předpokladem pro aktivní účast občana v přeshraniční spolupráci.
V oblasti kultury se přeshraniční spolupráce rozvinula formou různých výstav, festivalů, vystoupení souborů a skupin.
Jako příklad unikátní spolupráce lze uvést založení mezinárodního studentského orchestru EUROPERA. Tento projekt sdružuje více než 200 hudebně nadaných mladých muzikantů z Německa, Polska a České republiky.
Z Fondu malých projektů Euroregionu bylo za posledních 10 let podpořeno více než 500 dalších česko-polsko-německých kulturních aktivit.

Historie
Dějinný vývoj v našem Euroregionu sehrál v převážné míře úlohu spojujícího a nikoliv rozdělujícího činitele.
Historici všech tří zemí Euroregionu Nisa proto usilují v rámci mezinárodní spolupráce zpracovat dějiny tohoto území. Na společných historických symposiích se odborníci věnují vždy specifickému tématu dějinného vývoje našeho území.

Oblast Cykloturistika
Rozvoj cykloturistiky je na území Euroregionu Nisa bezprostředně svázán s nutností přeshraniční spolupráce.
Společným úspěchem všech tří zemí je projekt „ Mezinárodní cyklotrasa Odra - Nisa", která prochází celým územím Euroregionu. Její celková délka je 591 km a vede od pramene Nisy v Jizerských horách až po Baltské moře. Celá část této cyklostezky je proznačena a jsou na ní umístěny informační tabule upozorňující na okolní zajímavosti.
Kromě úsilí společně značit přeshraniční cyklostezky, vydávat informační materiály je nutno vyzdvihnout nedávno otevřený, zhruba 13 km dlouhý Singltrek v Jizerských horách. Na území Euroregionu je první sít těchto lesních stezek a začínají se úspěšně rozvíjet i další.

Oblast Veřejné zdraví
Po dlouhou dobu vedly hranice mezi státy Euroregionu ke vzniku odlišných zákonů a předpisů ve zdravotnictví a v sociální péči, daňových a pojišťovacích programech. Různé odlišnosti a zákonné překážky byly příčinou vzniku mnoha praktických problémů.
Lékařští specialisté a hygienici z Česka, Polska a Německa proto organizují pravidelná společná setkání, kde si vzájemně vyměňují informace o své činnosti, předpisech, záměrech. Podařilo se sjednotit přeshraniční spolupráci při informacích o šíření epidemií a možnostech prevence, dále pak o kvalitě vody pitné i v rekreačních nádržích. Jedním z výsledků této aktivity bylo zpracování studie „Zdravotní stav obyvatelstva ERN v souvislosti se znečištěním životního prostředí".

Statistika
Vzájemná spolupráce při přeshraničním poskytování statistických údajů je základem pro společnou hospodářskou a kulturní spolupráci.
Rostoucí zájem o přeshraniční spolupráci vyvolal od počátku založení Euroregionu potřebu poskytovat věrohodné a srovnatelné statistické údaje všech tří částí. Tohoto úkolu se excelentně ujaly statistické úřady. Výsledky jejich dosavadní pečlivé práce jsou obsaženy v mnoha publikacích, brožurách a ročenkách.

Knihovny
Znalosti představují jeden ze základních předpokladů rozvoje informační společnosti v Euroregionu.
Již více než deset let trvá aktivní přeshraniční spolupráce knihovníků trojzemí Ćech, Německa a Polska. Na svých pravidelných setkáních se zástupci těchto zařízení věnují výměně zkušeností, informačních a knihovnických materiálů, účasti na konferencích a školeních a organizování výstav.
V roce 2000 bylo pro Euroregion Nisa významným momentem vybudování nové budovy Krajské vědecké knihovny v Liberci, která byla postavena jako symbol přeshraniční spolupráce v ERN.

Rovnost šancí
Rovnost šancí je jedním z významných atributů spravedlivé společnosti, významnou součástí souboru jejích hodnot a jedním z tradičních cílů politiky.
V Euroregionu Nisa pracuje nová třístranná expertní skupina , která se zabývá otázkou rovných šancí na území celého Euroregionu . S touto tématikou bylo uspořádáno již několik odborných konferencí a setkání.
V neposlední řadě je nutno připomenout, že při udělování dotací z Fondu malých projektů Euroregionu jsou zvýhodňovány projekty s aspektem rovnosti šancí.

Vážení přítomní,
Tolik stručné zhodnocení práce přibližně 300 odborníků. Není bohužel čas zmínit všechny úspěchy a výsledky, nicméně přesto bych chtěl ještě jednou všem, kdo se na činnosti Euroregionu Nisa podíleli a podílejí ještě jednou upřímně poděkovat.

Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa, starosta města Hrádek nad Nisou

Zpět na seznam zpráv