Tisková zpráva

02.12.2011 Tisknout

- - -Starostové z Euroregionu Nisa bilancovali 20 let
JELENÍ HORA (Polsko) - Přibližně 300 účastníků Výroční konference uspořádané k 20 letům založení Euroregionu Nisa se setkalo ve čtvrtek odpoledne v prostorách Dolnoslezské filharmonie v polské Jelení Hoře.
Nad výroční konferenci převzal záštitu jak prezident ČR Václav Klaus, tak polský prezident Bronisław Komorowski a německý prezident Christian Wulff.
Na dnešním setkání chceme nechat kritiku a výtky stranou a spíš mluvit o tom, co se povedlo" uvedl Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa a starosta Hrádku nad Nisou.
Starostové měst, obcí a další zástupci různých institucí ocenili nejvíce výsledky v oblasti zlepšení přeshraniční dopravy, otevírání hraničních přechodů, rekonstrukci silnic a vstup do Šengenského prostoru.

Euroregion Nisa udělil Výroční ceny:
• paní ing. Stanislavě Jakešové, za práci v oblasti doprava
• panu Doc. RNDr. Rudolfovi Andělovi, CSc., za práci v oblasti historie
• panu Ing. Ladislavu Knapovi, za práci v oblasti statistika

Další ocenění v za výsledky dostali:
Oblast komunální spolupráce: Jelenia Góra - Bautzen - Jablonec n. N.
Oblast Bezpečnost/zdraví: Záchranná služba Libereckého kraje - Szpital w Zgorzelcu - Görlitz - Pogotowie Ratunkowe w Jeleniej Górze
Oblast cestovní ruchu: obec Oybin / Sdružení Novoborsko / obec Wleń / obec Rudná
Oblast Vzdělání: Univesita Nisa
Oblast Kultura: obec Nebelschütz / obec Heřmanice

Euroregion Nisa má na české straně 138 členů, z toho je 135 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj. Jeho předsedou byl 15. dubna 2011 zvolen poprvé Martin Půta, starosta města Hrádek nad Nisou.

Zpět na seznam zpráv