Krátké aktuality ze Saska 28.-29.11.2011

29.11.2011 Tisknout

29.11. Plně automatické monitorovací stanice na řece Nise potřebné (Görlitz)
Člen parlamentu Thomas Jurk (SPD) podpořil nejméně tři další plně automatické monitorovací stanice na Nise pro zajištění včasného varování před povodněmi. Totožný požadavek vznesli zemští radové Bernd Lange (Görlitz) a Marek Cieslak (Zary).

29.11. Přeshraniční setkávání dětí a mládeže (Seifhennersdorf / Český Dub)
Dětské rekreační centrum Querxenland Seifhennersdorf a PFC Český Dub z České republiky společně realizují projekt „Aktivně a zdravě - přeshraniční vzdělávací síť pro rekreaci a sport". V období tří let si naplánovali více než 40 setkání německých a českých mladých lidí v Seifhennersdorfu a v Českém Dubu.

29.11. Nový výzkumný institut se usídlil v Zittau
Autark GmbH, dceřiná společnost evropské výzkumné sítě tvořené 34 firmami a vysokými školami, na začátku příštího roku zahájí činnost ve své výrobní firmě v Žitavě. Výzkumná síť v současné době zpracovává tři federální zakázky v hodnotě 1 milionu EUR. Teprve nedávno otevřel v Žitavě své výzkumné pracoviště i známý Fraunhoferův institut.

28.11. Základní pojištění potřebuje více důchodců (okres Görlitz)
V okrese Görlitz se podle studie zvýší počet důchodců, kteří budou potřebovat státní základní pojištění a to na více než 6.000 osob. Vědci varují před rostoucí chudobou ve stáří ve východním Sasku. V okrese Görlitz se očekává, že do roku 2020 bude více než 6.000 důchodců závislých na státní podpoře, což by odpovídalo zvýšení o 800 %. V okrese Bautzen se předpokládá podobný nárůst, který se dotkne 5.100 osob. Státní základní pojištění na úrovni sociální podpory existuje od roku 2003. Tehdy ho získalo 178 obyvatel z okresu Görlitz, dnes se jejich počet již zdvojnásobil.

28.11. Finanční prostředky na projekt Společenství Piensk / Neißeaue schváleny
Finanční prostředky na polsko-německý projekt „Pitná voda" jsou schváleny, oznámil městské radě starosta Ernst Ewald. Společný projekt byl schválen dne 20. září. SAB-Saskou rozvojovou bankou byl předán Návrh smlouvy o dotaci a proto může začít plánování dodávek pitné vody.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv