Krátké aktuality ze Saska 21.-23.11.2011

23.11.2011 Tisknout

23.11. Stadtwerke Görlitz bez jaderné energie
Jak již v roce 2010 Stadtwerke Görlitz oznámila, společnost by se měla zcela obejít bez jaderné energie. Celostátní podíl jaderné energie je však stále 24,5%. Vedoucí provozu André Hentschel uvedl: „Náš energetický mix se v roce 2010 poprvé zcela obešel bez jaderné energie". V okrese Görlitz vzrostl podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě elektřiny ze 33% v roce 2009 na 35% v roce 2010.

23.11. Stále více závislých mladých lidí (Neustadt / okres Saské Švýcarsko)
Neustadtské poradenské centrum Diakonie se v současné době stará o 240 pacientů - tendence je však stoupající. Jak uvedla vedoucí, mění se přitom věková struktura pacientů. Zatímco dříve se převážně jednalo o alkoholiky středního věku, nyní se léčí více a více mladých lidí, pro něž se drogy zpravidla staly součástí jejich každodenního života.

22.11. Muzejní cena 2011 putuje do Bautzen
Muzeum v Bautzen získalo saskou Muzejní cenu 2011 s dotací 20.000 EUR. Městské muzeum nás nadchlo svou koncepčně propracovanou výstavou a velmi dobře strukturovanou prezentací univerzálního a regionálního muzea, uvedla ve svém prohlášení porota. Oceněna byla také vzdělávací funkce muzea a její zaměření na rodiny s dětmi. Speciální ceny s dotací 5.000 EUR získala dvě muzea - Muzeum na zámku Klippenstein a Muzeum Adama Riese v Annabergu-Buchholzi. Saská muzejní cena se uděluje každé dva roky a měla by podpořit nestátní muzea ve Svobodném státě Sasko v jejich práci jako nositelů kulturní identity a ochránců kulturního dědictví.

22.11. Petice za železniční spojení Dresden-Wroclaw
Na podnět zemských radů z Görlitz a Zgorzelce mají být shromažďovány podpisy pro zachování mezinárodní železniční dopravy Drážďany-Wroclaw. Starostové z obcí podél trati a přilehlých regionů byli vyzváni, aby svými podpisy zdůraznili význam tohoto požadavku. Petice by měla být předána ministrům dopravy z Německa a Polska v lednu 2012.

22.11. Žitavská muzea vystavují v Olomouci
Městská muzea z Zittau představí 200 svých pokladů na výstavě v Olomouci. Nejvýznamnější část výstavy, která bude zahájena 23.11.2011, tvoří výběr prací k Postnímu plátnu včetně ztvárnění Dürera a Daliho.

21.11. Volný přejezd hranic pro taxikáře (Görlitz/Berlin)
Pro německé taxikáře je od začátku letošního roku obtížné dovézt cestující přes hranice do Polska. Důvodem jsou byrokratické překážky v rámci daňového přiznání. Ministerstvo zahraničí v Berlíně chce tento problém řešit s polskou vládou, jak oznámil görlitzký poslanec Michael Kretschmer (CDU). Cílem je rovné zacházení s německými a polskými taxikáři v příhraniční oblasti.

21.11. Celníci nyní mohou v případě nouze střílet (Dresden / Görlitz)
Saský policejní zákon umožňuje ve své nové verzi celníkům v případě nouze proti zlodějům a jiným zločincům používat střelné zbraně. To by mohlo vést k větší bezpečnosti v příhraničí. Lothar Höfner, mluvčí Ministerstva vnitra v Dresden potvrdil: „Úředníci celní správy činní v trestním řízení mohou pod nátlakem používat zbraně".

21.11. Přeshraniční burza zaměstnání v Žitavě
Přeshraniční burza zaměstnání se uskuteční dne 29. listopadu v době od 16 do 20 hodin ve foyer divadla v Zittau. Zaměstnavatelé zde nabídnou volná pracovní místa a pracovníci zaměstnaneckých agentur z Německa, České republiky a Polska budou v případě jakýchkoliv dotazů k dispozici. Zástupci VZP, jakož i penzijních pojišťoven a finančních úřadů se burzy zúčastní jako konzultanti a také se svými informačními stánky.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv