Krátké aktuality ze Saska 14.-18.11.2011

18.11.2011 Tisknout

18.11. Konference na téma „Zemědělství a ochrana přírody" v Dresden-Pillnitz
Společná akce Saské regionální nadace přírody a ochrany a životního prostředí a Státního úřadu pro zemědělství, životní prostředí a geologii se dne 25. listopadu bude věnovat otázkám integrované ochrany přírody v zemědělství, a to i v souvislosti s nadcházejícími reformami společné zemědělské politiky. Projednávány budou praktické příklady ze zemědělství a řízených pastvin, které ukázaly, jak mohou zemědělci zachovat biologickou rozmanitost a přitom aktivně rozvíjet zemědělskou krajinu. Akce je zaměřena na zemědělce, poradce a venkovské subjekty, členy oficiální a dobrovolné ochrany přírody, sdružení a kluby na ochranu přírody, stejně jako na všechny zájemce o toto téma. Ministr zahraničí Frank Kupfer akci zahájí.

18.11. Někdy příliš pomalé odstraňování povodňových škod z roku 2010 (Horní Lužice)
Téměř 2.300 hlášení o škodách obdržel Saský stát, ale jen asi 2.000 jich bylo potvrzeno. Přibližně 60% hlášení o škodách pochází z Lužice, kde vznikly škody za 130 milionů EUR. Nejvíce postiženým městem v okrese Görlitz je Zittau, se škodami za téměř 15 milionů EUR. Nápravu škod stát podpoří do výše 90%, zbytek musí být uhradit obce samotné, což pro mnohé z důvodu nedostatku financí není ihned možné. Další překážkou jsou v současné době obsazené stavební kapacity. Proto bude ještě roky trvat, než budou všechny škody odstraněny. Cílem je také udržitelná rekonstrukce infrastruktury, která vodě poskytne větší prostor. Pozitivní zkušenosti byly nashromážděny při labské povodni v roce 2002, proto se škody při povodních v r. 2010 již v Saském Švýcarsku a na východě Krušných hor neopakovaly.

17.11. Iniciativa „Lužice chutná" se prezentuje (Hoyerswerda)
Reklamní společnost „Lužice chutná" se v Hoyerswerdě krátce sešla na svém výročním zasedání. Reklamní společnost je sdružení zemědělských výrobců a firem v regionu a nabízí možnost seznámit se s regionálními kvalitními výrobky místním nakupujícím a turistům.

17.11. Mapa jezdeckých stezek v přípravě (okres Görlitz)
Připravuje se mapu jezdeckých stezek v okresu Görlitz. Aby nedocházelo k poškozování silnic, je povolena jízda na koni pouze na pro tento účel vyznačených trasách. Mapa by měla přátelům jezdeckého sportu poskytnout obecný přehled. Okres však musí ještě dořešit právní problematiku.

5.11. Ministerstvo samo rozhoduje o podpoře projektů (Sasko)
Saské státní ministerstvo pro kulturu a sport samo rozhoduje o podpoře projektů a amatérské hudby, které svým významem a působností přesahují lokální rámec. Jen za poslední dva roky Ministerstvo kultury podpořilo více než 100 projektů v hodnotě cca 230.000 EUR. Podpořeny mohou být projekty regionální a industriální historie, tradičních zvyků a nářečí, tradičních řemeslných či jiných forem lidové kultury, stejně jako amatérské pěvecké sbory, orchestry nebo hudební skupiny, které se věnují zachování tradičních písní nebo tradiční instrumentální hudby.

15.11. V Kamenzi bude brzy dokončeno fotovoltaické zařízení (okres Bautzen)
V polovině srpna zahájené práce na budování velkého fotovoltaického zařízení na letišti v Kamenzi se blíží svému dokončení. Regionální dodavatel Ewag tak v krátké době realizoval jeden ze svých největších projektů.

14.11. Zavedení digitálního vysílání pro policii, hasiče a záchranné služby stále nejasné (Drážďany)
Zpoždění v již několik let plánovaném zavedení digitálního vysílání pro zásahové jednotky policie, hasičů a záchranných služeb v Sasku pokračuje. Ačkoliv již byly postaveny potřebné stožáry, příslušné orgány v Sasku doposud nepodaly žádné konkrétní informace o plánovaném harmonogramu tohoto projektu, což v mnoha obcích vede k nejistotě v oblasti finančního plánování, jelikož provozování digitální rozhlasové služby bude vyžadovat investice do nového komunikačního vybavení pro hasiče.

14.11. Lužická výstava v Senftenbergu skončila
Více než 140 vystavovatelů tento víkend prezentovalo své výrobky v Dolnolužické hale v Senftenbergu. Pocházeli z deseti spolkových zemí a Polska a České republiky. Návštěvníci se zde mohli dozvědět o trendech a nabídkách v oblasti obchodu, řemesel, stavebnictví a zdravotnictví. Podle organizátorů se jedná o největší výstavu tohoto druhu pro živnostníky a spotřebitele v regionu.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv