Krátké aktuality ze Saska 10.-11.11.2011

11.11.2011 Tisknout

11.11. Sasko spustí demografický monitor na internetu (Dresden)
Internetový demografický monitor poskytne zdarma kdykoliv všem zájemcům z řad občanů názorné informace o populačních trendech v Sasku. Demografický monitor byl vyvinut na popud Saské státní kanceláře spolu se statistickým úřadem Svobodného státu Sasko. Demografický monitor je užitečnou pomůckou pro každého, především pro menší města a obce, které nemají vlastní oficiální statistický úřad. Ta pak mohou s pomocí 200 různých demografických ukazatelů - vč. průměrného věku, hustoty obyvatelstva, přestěhování - vytvořit i vlastní analýzy v období let 1990 až 2025. Pro usnadnění jsou číselné údaje rozděleny do 15 témat - např. obyvatelstvo podle věku, pohlaví, porodnost a úmrtnost včetně prognóz. Data si lze na monitoru prohlédnout jako graficky upravené mapy nebo je lze vytisknout jako fólie nebo grafiku. Demografický monitor tak zjednoduší např. koncepci nových mateřských škol nebo záměrů v místní osobní dopravě. Aby se dalo opravdu včas reagovat na demografické změny, musí ti s rozhodovací pravomocí vědět, co bude dít právě v jejich regionu.
www.demografie.sachsen.de/monitor

11.11. Kradené zboží v polském kamionu (Weißwasser)
Při společné kontrole vyšetřovací skupiny Federální a Státní policie byla nedávno v polském kamionu nalezeno 80 kvalitních kompletních kol k autům. Vzhledem k tomu, že tři muži ve věku 24 až 32 let nemohli podat žádné věrohodné informace o původu kol aut, byli zatčeni a vyšetřování bylo zahájeno. Na jednoho z mužů už byl vydán i zatykač.

10.11. Plány na obnovení železničního spojení mezi Bautzen a Wilthen
Na podnět měst a obcí podél bývalé železniční trati Bautzen-Wilthen je ověřována možnost obnovení železničního provozu. Obce, jako vlastník Deutsche Bahn/Německé dráhy, Deutsche Regionaleisenbahn/ Německá regionální železnice jako provozovatel, Verkehrsverbund Oberlausitz-Niederschlesien/Dopravní asociace a další partneři se dohodli na desetibodovém programu. Kromě osobní i mají zájem i o nákladní dopravu. Testovací provoz by mohl začít fungovat již příští rok.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv