Krátké aktuality ze Saska 7.-9.11.2011

09.11.2011 Tisknout

9.11. Saská vláda představí novou koncepci propagace cestovního ruchu Saska
Roční počet přenocování by se měl v roce 2020 ze 16,8 mil. zvýšit až na 1,9 mil. a počet zahraničních návštěvníků z 1,5 mil. až na 1,9 mil. V plánu je ukončit roztříštěnost nabídky mnoha jednotlivých institucí a nezbytné je i zlepšit infrastrukturu v oblasti cestovního ruchu. Změny se plánují také v reklamě. Stát se chce více zaměřit na podporu nad-regionálního cestovního ruchu, přičemž by za uvedení na trh jednotlivých rekreačních míst nebo zařízení více osobně odpovídali místní provozovatelé. Státní dotace by měly být vypláceny od roku 2013 dle vytížení, počtu certifikovaných objektů a minimálního počtu lůžek. Některým oblastem proto hrozí škrty ve financování, což opoziční politické strany velmi kritizují. Dle jejich stanoviska vzbudil s ročním zpožděním předložený koncept cestovního ruchu veliké zklamání.

9.11. Cena pro německo-polský projekt (Görlitz)
Výzkum historie v oblasti Görlitz/Zgorzelec - získal cenu. Za projekt „Občané pro svobodu" obdržela Saská agentura pro vzdělávání 5.000 EUR. Na výzkumu se podíleli středoškolští studenti z Görlitz a Zgorzelce. Spolkové ministerstvo dopravy, stavebnictví a rozvoje měst a Polské ministerstvo infrastruktury dne května 2011 poprvé vyhlásila svou první soutěž pro projekty v německo-polském příhraničí pro oblast reklamy. Vítězné projekty získají finanční odměnu a po dobu jednoho roku budou vědecky a organizačně zajištěny. Vyhledávány budou různé projekty, iniciativy a nápady, které se zaměřují zejména na rozvoj tohoto regionu nebo se budou snažit společně řešit takové každodenní výzvy.

9.11. Pracovní setkání správních soudců z Německa a Polska (Bautzen)
Polští a němečtí správní soudci budou v Budyšíně společně jednat o možnostech spolupráce. Na jednání budou diskutovány např. otázky týkající se Evropy, jakož i zákony na ochranu životního prostředí.

8.11. Saské Ceny lesů uděleny
Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství v Drážďanech udělilo Ceny za vzorné hospodaření v saských lesích. Svobodný stát Sasko předal ocenění soukromým i firemním vlastníkům lesů, kteří ve svých lesích v oblasti ekonomické, ekologické a sociální udržitelnosti ukázkově hospodaří. První Cenu a finanční odměnu ve výši 4.000 EUR získal Forstverwaltung/Lesní správa Evangelické unie bratrské v Herrnhutu (okres Görlitz), která na svých 716 akrech lesa zlepšila služby pro rekreaci a nabídla i četné akce. Ve Svobodném státu Sasko je v současné době asi 523 000 hektarů lesní plochy, což je 28,4% území. Nejčastějšími lesními dřevinami jsou smrky na 35% a borovice na 31% území. Hojné jsou v Sasku také listnaté druhy stromů jako jsou břízy (7%), duby (6%) a buky (3%). Více než 45% saských lesů je v soukromém vlastnictví, 39% ve vlastnictví státu. Vedle toho existují lesy ve vlastnictví firem/společností (7,6%), federální lesy (6%) a církevní lesy (2,1%).

8.11. Vrty hledající měď v okolí Weißwasser
V okolí Weißwasser jsou intenzivně prováděny vrty vyhledávající ložiska mědi. Společnost Kupfer-
Schiefer Lausitz chce v Lužici v nejbližších letech těžit měď. Díky těžbě by mohlo vzniknout až 3.000 pracovních míst.

8.11. Žitavské památky a kulturní dědictví budou brzy vícejazyčné
Památky a kulturní dědictví, jedny z nejvíce vyhledávaných turistických nabídek v Žitavě, budou v budoucnu označeny vícejazyčně. Informační tabule by měly být brzy doplněny o české, polské a anglické texty.

7.11. Velká poptávka po informačních letácích s tipy pro volný čas (okres Görlitz)
„Tipy pro volný čas od Bad Muskau až po přírodní park Žitavské hory" je název nového informačního letáku, který publikovalo Společenství obcí turistické oblasti Přírodní park Žitavské hory a Neißeland /Oblast Nisy. Počáteční náklad v počtu 15.000 ks je kvůli velkému zájmu turistů již vyprodán, takže musel být proveden dotisk letáku.

7.11. Akce pro zateplování roubených domů (Hirschfelde / okres Görlitz)
V Hirschfeldě se dne 12. listopadu uskuteční bezplatná akce s informacemi o nových možnostech a výměně dosavadních zkušeností s energetickou sanací hrázděných domů. Pozvány jsou stavební firmy a majitelé, aby se při krátkých přednáškách seznámili s možnostmi zlepšování energetické bilance zateplováním těchto historických budov.

7.11. Nárůst textilního průmyslu v Oberlausitz (Zittau)
Výroba v textilním průmyslu v Oberlausitz vzrostla až o deset procent. Na Dni Severovýchodo-německého textilního a oděvního průmyslu, který se uskutečnil v Žitavě, si ale podnikatelé stěžovali na pro ně rostoucí náklady na energii.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv