Krátké aktuality ze Saska 26.-28.10.2011

28.10.2011 Tisknout

28.10. Školení pro pastýře o ochraně před vlky (Schleife / okres Görlitz)
Pastýřky a pastýři z Meklenburska-Předního Pomořanska a Braniborska se zúčastnili dvoudenního praktického semináře o ochraně stád před vlky u pastýřského mistra Franka Neumanna ve Schleife (Sasko). Hlavním tématem bylo využití hlídacích psů, které bylo možné pozorovat u dvou stád ovcí a bylo podrobně vysvětleno. Kromě toho si vyměnili praktické zkušenosti v práci s hlídacími psy. Saský poradce André Berger informoval o způsobu řešení problematiky s vlky ve státě Sasko. Seminář finančně podpořilo WWF Německo. Významnou pomoc při přípravě a realizaci poskytlo sdružení „Přátel volně žijících vlků e.V.", které se snaží o minimálně konfliktní soužití vlků a lidí v Německu.

28.10. Změna předpisů o pitné vodě v Sasku od 1. 11. 2011
Změna by měla nejen vysvětlit a vzít v úvahu nové vědecké poznatky, ale také přizpůsobit se evropským právním normám. Hlavní novinkou je zavedení limitu pro uran, stejně jako limit pro legionelu, v kombinaci s novým nařízením pro zkoumání legionel v domácích zařízeních. Limit pro uran je nezbytný z důvodu chemické toxicity uranu, radioaktivita nehraje významnou roli. Limit pro legionelu je stanoven z důvodu ohrožení zdraví. Z důvodu jejího sledování stanoví novela povinnosti pro majitele velkých zařízení na výrobu teplé užitkové vody, které jsou provozovány veřejně nebo komerčně, pokud zde jsou využívány sprchy a další aerosol produkující zařízení (např. whirlpooly). Jedná se také o pronajaté byty. Od 1.12.2013 bude platný i nižší limit olova, který může být dosažen pouze nahrazením stávajících olověných trubek.

28.10. Švýcarská cena udělena Bombardieru v Görlitz
Švýcarská Tell-cena byla udělena görlitzské železniční společnosti Bombardier. Cena se uděluje za ve Švýcarsku největší technologický projekt. Bombardier byl vyvinut závodem v Görlitz „Bombardier TWINDEXX Swiss Express Intercityzüge/vlaky) a oceněn „Bombardier Mitrac - pohony a řídící systémy". Švýcarské spolkové dráhy (SBB) udělily Bombardieru v červnu minulého roku několik velkých zakázek.

28.10. Bývalé rekreační středisko bude zdravotním střediskem (Oybin / okres Görlitz)
V Oybinu bylo ve zdravotnickém zařízení, přebudovaném z bývalého rekreačního střediska, založeno sdružení „Rezidence Oybin Kurort/Lázně". Členové sdružení jsou všichni potenciální investoři projektu. Díky svému založení může nyní sdružení požádat stát Sasko o finanční prostředky.

27.10. Cesta vlakem zdraží (Dresden / Bautzen)
Cestování mezi dopravním sdružením Zvon (Horní Lužice) a VVO (Drážďany) bude dražší. Od 1. listopadu se ceny jízdenek zvýší o 2,5 - 6%. Zdražení způsobilo zvýšení cen u obou dopravních sdružení.

27.10. Poslankyně varuje před nízkou mzdou (okres Bautzen)
Poslankyně Spolkového sněmu Caren Lay (Levice) varuje před nízkými mzdami v rámci záchranné služby. Okres Bautzen vyhlásilo celoevropské výběrové řízení na záchranné služby, které se znepokojením sleduje 250 záchranářů. Poslankyně požaduje pro záchranáře dle saského zákona minimální - raději tarifní mzdu jako podmínku, aby mohla být zajištěna jejich kvalita.

27.10. Stále méně členů církve (Görlitz)
V okrese Görlitz je již jen 17% populace členy evangelické/luteránské církve. Počet členů při evangelickém kostele Berlin-Brandenburg-slezská Horní Lužice bude proto i nadále klesat. Jak informoval zemský synod, do konce roku 2010 se k evangelické církvi hlásilo asi 1,1 milionu obyvatel z tohoto území, což je o 1,77% méně než v roce 2009.

26.10. Pracovník Evropské komise navštíví mládežnické výzkumné skupiny TU Dresden
Návštěva pracovníka Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Evropské komise ve Svobodném státě Sasko má prověřit, zda jsou finanční prostředky z Evropského sociálního fondu v rámci vysokoškolského vzdělávání smysluplně vynaloženy a Sako tak bude posíleno udržitelným způsobem. Pracovník EK navštíví tři různé výzkumné skupiny, které prostřednictvím Saského ministerstva pro vědu a umění získaly finanční podporu z Evropského sociálního fondu (ESF).

26.10. Jednání o protipovodňové ochraně a účast na VIII. polsko-saském hospodářském fóru
Státní ministr Frank Kupfer navštíví 26. října 2011 Wróclaw. Kromě jiného se setká s vicemaršálkem Włodzimierzem Chleboszem a vojvodou Aleksandrem Skorupou. Ministr bude s oběma hovořit o protipovodňové ochraně Lužické Nisy: například o demolici čtyř nevyužívaných mostů přes řeku, která bude brzy zahájena a o plánovaném přeshraničním protipovodňovém managementu, který by se měl rozvíjet. Dále o rekonstrukci hráze na řece Witka u Niedówa, která byla zničena při povodni v srpnu 2010. Kupfer by chtěl ve Wroclawi také hovořit o hluku z elektrárny v Turowě a kvalitě ovzduší v oblasti Görlitz, které by se mělo zlepšit výstavbou tepelné elektrárny ve Zgorzelci. Zároveň bude zahájeno VIII. polsko-saské hospodářské fórum. V letošním roce se bude týkat modernizace odpadového hospodářství. Polská republika právě schválila nový zákon o odpadech, kterým by decentralizované, na komunální úrovni zajišťované nakládání s odpady mělo být zásadně modernizováno. Polsko se svými 316 kg odpadu na osobu za rok je jen mírně pod průměrnými 320 kg odpadu na osobu za rok v Sasku. Více než 80 procent odpadu je v Polsku v současnosti vyváženo na skládky bez dalších úprav. Ve 45 procentech se jedná o biologicky rozložitelný odpad. Asi 17 procent komunálního odpadu doposud nepodléhá žádnému veřejnému nakládání s odpady.

26.10. Toyota investuje 100 milionů EUR do výroby kompresorů v Kamenzi (okres Bautzen)
Do továrny v Straßgräbchenu u Kamenze investuje Toyota 100 milionů EUR. Toyota je většinovým akcionářem výrobce vzduchových kompresorů především pro automobilový průmysl, který vyrábí zhruba třetinu světové produkce kompresorů těchto typů. Saský ministerský předseda Tillich se zúčastnil slavnostního zahájení výstavby nové haly.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv