Krátké aktuality ze Saska 24.-25.10.2011

25.10.2011 Tisknout

25.10. Desáté výročí vzniku Národního parku Saské Švýcarsko (Bad Schandau)
2,7 miliónů návštěvníků se v národním parku každoročně vydá na výlet, leze/šplhá, jezdí na kole nebo se prochází. Centrum národního parku si ročně prohlédne 70.000 návštěvníků, kteří se kromě jiných aktivit mohou účastnit 800 různých akcí. Patří mezi ně přednášky a exkurze, školní programy, nabídky pro rodiny, programy pro ekologické skupiny fungující ve školách, stejně jako již zavedené akce, jako je burza cestovního ruchu a Slavnost vlny. Kromě toho Centrum národního parku podporuje rozvoj cestovního ruchu v regionu rozšířením programu o zajímavé nabídky i za deštivých dnů nebo prodloužením sezóny v období chladného počasí.

25.10. Druhý čestný doktorát pro profesora Mezinárodního univerzitního institutu Zittau
Za angažovanost v rámci výzkumné a akademické spolupráce byl podruhé čestný titul udělen známému Dr. Matthiasi Kramerovi. Kramer je na mezinárodním Vysokoškolském institutu (IHI) Zittau aktivní již od roku 1995 a od té doby se angažuje v oblasti spolupráce s vysokými školami v Polsku, České republice, Rusku, Ukrajině a Kazachstánu. Hlavními obory univerzity v Zittau jsou životní prostředí, udržitelný rozvoj a společnost. Mezi výzkumné projekty patří například využití mikrobiálních biokatalyzátorů v evropském papírenském průmyslu, zřizování nových ekologicky orientovaných studijních oborů ve východní Evropě nebo i přeshraniční udržitelné využívání horských luk v Žitavských horách a přeshraniční ochrana před povodněmi. V Asii se vysoká škola zabývá plánováním a výstavbou pilotní čistírny odpadních vod v Kambodži a také využitím biologicky rozmanitých hub ve vietnamských deštných pralesích. Další výzkumné projekty řeší konkrétní sociologické otázky související s pokračující globalizací a evropskou integrací.

24.10. Železniční spojení Drážďany-Wróclaw by mělo fungovat i nadále
Drážďany a východní Sasko budou mít i v budoucnu přímé spojení s Wróclawí. Dohoda mezi Saským zemským ministerstvem hospodářství, práce a dopravy, příslušnými dopravními sdruženími a Deutsche Bahn AG/Německými dráhami zajistí pokračování přeshraničního spojení a to zejména s ohledem na mistrovství Evropy ve fotbale v Polsku a Zemskou zahradní výstavu v Löbau. Důležitou součástí dohody s partnery je právě nově podpořená Zahradnická výstava v Löbau. Dohodu nyní musí ještě odsouhlasti a schválit příslušné orgány.

24.10. Jednání k železničním sítím (Görlitz)
Ve Slezském muzeu v Görlitz se uskuteční odborná konzultace o železniční síti v regionu a jejím napojení na mezinárodní síť. Odborníci německých a polských úřadů budou vše konzultovat se zástupci Deutsche Bahn. Konferenci iniciovala regionální Asociace územního plánování Oberlausitz-Niederschlesien.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv