Krátké aktuality ze Saska 20.-21.10.2011

21.10.2011 Tisknout

21.10. Po 15. vypsána cena pro německo-polské novináře
Dnes byla po 15. vyhlášena tradiční německo-polská cena pro novináře. Požadovány jsou novinářské příspěvky, které vzájemně šíří informace o Německu a Polsku a vedou k lepšímu pochopení sousední země v oblasti politiky, hospodářství, vědy a kultury nebo zprostředkují informace o každodenním životě sousedů. Nositelé ceny budou oznámeni při německo-polských Dnech medií 2012 dne 15. května ve Schwerinu, v hostitelském státě Mecklenburg-Vorpommern. Cena se uděluje v kategoriích tisk, rozhlas a televize, každá je dotována 5.000 EUR a je podporována Nadací Roberta Bosche, nadací pro polsko-německou spolupráci a šesti partnerských regionů - spolkovými zeměmi Brandenburgem, Mecklenburg-Vorpommern a Saskem a třemi vojvodstvími Západního Pomořanska, Lubuskie a Dolního Slezska. Zúčastnit se mohou němečtí a polští novináři, pracovníci rozhlasových stanic a vydavatelství se svými příspěvky, které byly poprvé zveřejněny v období od 1. ledna do 31. prosince 2011. Uzávěrka je 15. ledna 2012.
www.deutsch-polnischer-journalistenpreis.de

21.10. Výstavba mostu v Trojzemí může začít (Zittau / Sieniawka)
O stavební zakázce hraničního mostu v Trojzemí na státní silnici B 178 a polské Wojwodské silnici č. 354 bylo rozhodnuto. Polská správa silnic dnes oznámila, že uzavřela smlouvu s polskou stavební firmou a tak zahájení výstavby již nice nestojí v cestě. Zadáním stavební zakázky je po podpisu Smlouvy o výstavbě v červenci 2011 splněna poslední podmínka pro zahájení výstavby hraničního mostu. Významné části dopravního spojení byly ve všech třech zemích již téměř dokončeny. Připojení polské části silnice na silniční síť v České republice se má uskutečnit ještě v tomto roce. Hraniční most mezi Dolním Slezskem a Saskem by měl být dokončen v roce 2013.

21.10. Poprvé udělena Saská občanská cena (Drážďany)
Saská občanská cena se v budoucnu bude udělovat každoročně ve dvou kategoriích: „Sociálně-společenská angažovanost" a „Kulturně-duchovní angažovanost". Obě kategorie jsou dotovány 5.000 EUR. Zřizovateli nové ceny jsou Nadace Frauenkirche Dresden, Kulturní nadace Dresden Dresdner Banky a Svobodný stát Sasko. Letošními vítězi jsou Ruth Zacharias z Radebergu a projekt Meeting Point Music Messiaen eV z Görlitz/Zgorzelce. Ruth Zacharias získala ocenění v kategorii „Sociálně-společenská angažovanost" za její dlouholeté pracovní nasazení pro neslyšící, nevidomé a tělesně postižené. Sama slepá nositelka ceny vybudovala v Radebergu díky své píli a nadšení setkávací centrum „Storchennest / Čapí hnízdo". Cenu v kategorii „Kulturně-duchovní angažovanost" převzal Dr. Albrecht Goetze. Jeho projekt Meetingpoint je místem setkávání mladých lidí v oblasti kultury v areálu bývalého tábora válečných zajatců ve Zgorzelci. Místo setkávání mladých lidí z Polska a Německa slouží ke kulturní výměně, oživilo historii života a podporuje vzájemné smíření. Na základě návrhů saských okresů a měst vybrala vítěze nezávislá porota.

20.10. Kritika odpadové politiky v Sasku (Drážďany)
Prudce rostoucí poplatky za odpad v okrese Bautzen jsou nyní předmětem diskuse v Saském parlamentu. Zelení ostře kritizovali politiku odpadového hospodářství v Sasku. Frakce Levice také požádala vládu, aby zasáhla a aby zabránila dalšímu nesmyslnému nárůstu poplatků v okrese Bautzen. Kritizována je hlavně Abfallzweckverband/společnost pro nakládání s odpady Horního Slezska (Ravon), která je zodpovědná za rostoucí náklady naddimenzovaných spaloven odpadů. V tajnosti uzavřené smlouvy s pevně stanoveným minimálním množstvím odpadu pro tyto spalovny po dobu 25 let jsou považovány za příčinu zvýšených nákladů. Zelení nyní požádali o zveřejnění smluv mezi okresem a Abfallzweckverband/společností pro nakládání s odpady.

20.10. Anonymní průzkum v Bischofswerdě (okres Bautzen)
„Utvářejte politiku - Váš názor je pro nás důležitý" je motto anonymního průzkumu v Bischofswerdě. Obyvatelé, ale také sdružení tak mohou vyjádřit svůj názor na politiku ve městě, přihlédnuto bude také k názorům z předměstí/okolí města. Průzkum v městské radě iniciovala frakce „Levice".

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv