Krátké aktuality ze Saska 17.-19.10.2011

19.10.2011 Tisknout

19.10. Nový propagační film o Evropském městě Görlitz/Zgorzelec
V Görlitz a ve Zgorzelci bylo zahájeno natáčení nového propagačního filmu o Evropském městě Görlitz/Zgorzelec. Film vznikne díky finančním prostředkům EU v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj a za podpory Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.

19.10. Rekonstrukce mostu Sohländer Spreebücke (okres Görlitz)
Od 24. října bude v Sohlandu zahájena výstavba nového mostu přes řeku Spree. Na tomto místě existující most musel být zbourán, jelikož byl v roce 2010 poškozen povodněmi a pře něj vedoucí okresní silnice je z tohoto důvodu již více než rok uzavřena.

19.10. Setkání státních zástupců v trojzemí (Görlitz)
Státní zástupci/prokurátoři z příhraničních oblastí Polska, České republiky a Německa se v Görlitz setkají na každoročním společném jednání. Kromě příhraničních státních zástupců budou přítomni i zástupci z Drážďan a Chemnitz. Hlavním bodem setkání bude diskuse o bezpečnostních otázkách na nadcházejícím mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012. Kromě toho budou projednávány otázky pravomocí policejních vyšetřovatelů a trestnost dopravních přestupků v těchto třech zemích.

18.10. Partnerství by mělo být naplněno obsahem (Eibau, okres Görlitz)
Eibau chce oživit vztah se svým českým partnerem Krásnou Lípou. Při posledním zasedání Rady byly kritizovány chybějící aktivity mezi oběma obcemi. Jako první bylo navrženo, aby pokračovala dřívější tradice společných sportovních soutěží.

17.10. Lužickosrbská Ćišinského cena udělena (Panschwitz-Kuckau/okres Bautzen)
Letošní vítězové Ćišinského ceny Nadace lužickosrbských občanů se jmenují Benedikt Dyrlich a Eva-Maria Zschornack. Výhercem hlavní ceny pan Dyrlich Benedikt je básník, spisovatel, novinář a předseda Lužickosrbského svazu umělců. Nositelka Ceny podpory Eva-Maria Zschornack je autorkou lužickosrbské dětské literatury a divadelních her. Ćišinského cena se uděluje každé dva roky za vynikající výsledky ve dvou kategoriích v oblasti lužickosrbské kultury, umění a vědy. Hlavní cenu získá osoba nebo skupina osob, jejichž práce odpovídá smyslu duchovní tradice Ćišinského, zatím co Cena podpory se uděluje za pozoruhodné tvůrčí příspěvky k dalšímu zvýraznění lužickosrbské kultury. Jakub Bart-Ćišinski (1856-1909) patří mezi největší lužickosrbské básníky minulosti. Vždycky kladl velký důraz na zachování a další rozvoj lužickosrbského jazyka a na přelomu století v roce 1900 se proto musel postavit silnému společenskému odporu.

17.10. Úspěšná podpora bude rozšířena (Drážďany)
Vzhledem k vysoké poptávce vysokých škol se Sasko rozhodlo zvýšit finanční prostředky z Evropského sociálního fondu (ESF) na 40 milionů EUR. Již od roku 2008 mohou saské vysoké školy získat pro vysokoškolské vzdělávání a financování výzkumu prostředky z ESF. V letech 2007 až 2013 jsou pro projekty politiky zaměstnanosti k dispozici finanční prostředky v celkové výši 160 milionů EUR. Doposud bylo takto podpořeno např. 36 mladých výzkumníků. „Větší růst a zaměstnanost pro Sasko" - pod tímto heslem má Svobodný stát Sasko na období 2007-2013 k dispozici přibližně čtyři miliardy eur ze strukturálních fondů Evropské unie: 3,1 miliardy EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a 872 milionů EUR z Evropského sociálního fondu (ESF). Inovace, výzkum a vzdělávání - to jsou hlavní oblasti poskytovaných finančních prostředků. Také saské vysoké školy - a tím i studenti - budou mít přímo či nepřímo prospěch z fondů Evropské unie a to díky novým budovám a zařízení nebo stipendiím pro doktorandy (PhD), pomoci při zahájení podnikání nebo při nástupu do zaměstnání jako asistent inovace ve firmě.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv