Krátké aktuality ze Saska 12.-14.10.2011

14.10.2011 Tisknout

14.10. Obyvatelé Klein Neundorfu jsou proti napojení na centrální kanalizaci (Görlitz)
Obyvatelé malé obce v okrese Görlitz úspěšně bojovali proti plánovanému napojení na centrální kanalizaci. Svými protesty na radnici a také na shromáždění občanů kritizovali plány města, komunálních služeb a inženýrské firmy. Hlavním důvodem jsou jejich obavy, že se v rámci tohoto napojení zvýší stočné.

14.10. Sasko-česká policejní špička v Petrovicích
Prezident Policie České republiky plukovník Petr Lessy a Prezident státní policie Bernd Merbitz se sešli, aby si vyměnili názory. Setkání se konalo ve společném německo-českém centru v Petrovicích. Hlavní důraz byl kladen na boj proti přeshraniční trestné činnosti. V této souvislosti bylo dohodnuto, že má být v budoucnu usnadněn výkon saských a českých úředníků oproti ostatním územím. Kromě toho plukovník Lessy informoval o situaci ve „Šluknovském výběžku" a Českou policií přijatých opatřeních.

14.10. Žádost o kulturní pas (okres Görlitz)
Politické strany SPD a „Levice" podaly na jednání okresní rady v Görlitz návrh na zavedení vzdělávacího a kulturního pasu. Mnoho lidí s nízkými příjmy se může jen těžko účastnit vzdělávacích a kulturních akcí, tento pas by jim měl účast umožnit.

14.10. Státní ředitelství stanovilo daně okresů (Dresden/Görlitz)
Po té, co okres Görlitz nedávno nárůst okresní daně o 31% svou většinou odmítnul, byla nyní dozorčím orgánem, Státním ředitelstvím v Drážďanech, na této úrovni stanovena. Okresní daň je finanční příspěvek obcí do rozpočtu Okresního zastupitelstva a je vypočítán procentuálně z jejich příjmů z daní a také ze státních dotací. Okresy ve východním Německu jsou zhruba z jedné třetiny financovány z okresní daně, v západním Německu částečně až z poloviny.

13.10. Přeshraniční zásobování pitnou vodou ve Neißeaue (DE) a v Piensku (PL)
Německo-polský projekt na zajištění pitné vody pro německé město Neißeaue a polský Piensk bude velmi brzy zahájen. Polská povolení již byla předložena. Společný projekt získal dotaci ze EU v rámci programu Cíl 3.

13.10. Fórum obcí k demografickému vývoji (Zittau/Žitava)
V budově radnice v Zittau se v úterý pro města a obce s jejich společnostmi konalo sympozium o důsledcích strukturálních, ekonomických a demografických změn. Asi 60 účastníků z okresu Görlitz, města Zittau a i dalších jednatelů a odborníků z místních firem v regionu jednalo o budoucím vývoji. Organizátory fóra byla německá Credit Bank, město Zittau a účetní firma KPMG AG.

13.10. Společná výstava českých a německých zahrádkářů (Zittau/Žitava)
Sdružení zahrádkářů z Zittau a z Liberce pořádají pošesté společnou výstavu ovoce a zeleniny, kterou můžete navštívit do 15. října v klubovně „Eintracht - shoda/harmonie" v Zittau (ulice Christian-Keimann). Pokračovat bude i na dalších dvou místech. Kromě shlédnutí prezentace a získání informací o práci zahrádkářů, můžete otestovat a také určit odrůdy ovoce.

12.10. Rozšíření mikro-úvěrů (Drážďany)
Kabinet dnes odhlasoval novou verzi „Mikro-úvěrů". V budoucnu mohou o mikro-úvěr požádat i déle fungující firmy (až pět let po svém založení). Zatím bylo financování možné do 3 let jejich existence. Kromě toho úvěr mohou znovu získat i firmy ve stavebnictví a pohostinství. Praxe financování ukazuje, že pomocí Evropského sociálního fondu (ESF) poskytované mikro-úvěry jsou často poptávaným finančním nástrojem a pomáhají k růstu malých podniků. Od roku 2006 bylo zakladatelům firem a podnikatelům poskytnuto přibližně 2.300 úvěrů v celkové hodnotě 35 milionů EUR. Saské ministerstvo hospodářství vzhledem k vysoké poptávce v posledních měsících navýšilo fond mikro-úvěrů.

12.10. Saský ministr spravedlnosti a ministr pro Evropu na schůzce v Praze
Ministr Dr. Jürgen Martens se setkal v Praze s českým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem a předsedou Nejvyššího soudu Vladimírem Stiborem a diskutoval s nimi o aktuálních právních tématech. Jednali především o potírání přeshraniční trestné činnosti a ještě užší spolupráci mezi Českou republikou a Saskem v oblasti justice. Ministři by chtěli v budoucnu ještě více spolupracovat v oblastí právního vzdělávání. Účelem návštěvy ministra v Praze byla účast na 14. Mezinárodním fóru právníků, organizovaném saským generálním prokurátorem Klausem Fleischmannem a českým generálním prokurátorem Pavlem Zemanem, orientovaném na boj s přeshraniční trestnou činností. Na této vysoké úrovni právní zástupci převážně z východní a střední Evropy hovořili o možnostech boje proti mezinárodní trestné činnosti a souvisejících právních otázkách a praktických problémech. Jedním z důležitých bodů letošního fóra byl i problém tzv. snímání/čtení platebních karet v bankomatech. O zkušenostech z Drážďan informoval saský státní zástupce. Dále se hovořilo o otázkách, jako způsob boje proti organizovanému zločinu na evropské úrovni a o boji proti zločinné korupci.

12.10.Petice proti rozšíření skládky (Kaltwasser u Görlitz)
Proti plánovanému rozšíření skládky v Mückenhainer Forst sbírá podpisy občanská iniciativa „Žádný toxický odpad na lukách u Nisy". Doposud se shromáždila 3.000 podpisů. Příští týden by měl být podpisové listiny předány okresnímu úřadu.

12.10. Návštěva poslance ve Šluknovském výběžku
Dr. Ilja Seifert se dnes na místě informoval o situaci romských rodin ve Šluknovském výběžku. Důvodem návštěvy parlamentního poslance frakce „Levice", která se uskutečnila minulý pátek, byly demonstrace proti romským rodinám v minulých týdnech v severočeském regionu Šluknovska a někdy i protichůdné zprávy v médiích.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv