Krátké akutality ze Saska 6.-7.10.2011

07.10.2011 Tisknout

7.10. Saské bezpečnostní fórum (Drážďany)
Fórum se uskuteční dne 07.10.2011 na ministerstvu vnitra. Formou otevřené diskuse by mělo pomoci při výměně zkušeností mezi odborníky, občany, zájmovými skupinami, profesními sdruženími a policií. Fórum zahájí rozhovor o bezpečnosti v příhraničním regionu se zástupci Společenství KfZ-Hanwerks Oberlausitz. Kriminalita související s hraničním regionem zůstává významnou výzvou. Ministr vnitra Marek Ulbig uvedl: „Zejména ve východním Sasku jsme v posledních letech reagovali cílenými policejními opatřeními a zvýšením přítomnosti policie v oblasti kriminality. I v budoucnu se saská policie prioritně zaměří na oblasti se zvýšenou kriminalitou a proto vzniká toto „Saské bezpečnostní fórum".

7.10. Setkání v rámci hospodářské spolupráce v Jeleniej Gorze
Dne 10. listopadu pozvala Krkonošská agentura pro regionální rozvoj s.r.o. v Jeleniej Gorze podnikatele z regionu na 18. Polsko-německo-české kooperační fórum. Fórum nabídne kontakty na firmy v oblasti strojírenství a elektro-inženýrství, životního prostředí, kovoprůmyslu, stavebnictví a výroby z plastů. Přihlásit se lze do 15. října.
www.karr.pl

6.10. Bílá borovice změnila lesy v Sasku
Od roku 1991 až dosud bylo v saských státních lesích vysazeno na ploše 2.800 ha již asi 8 milionů mladých bílých borovic. Ta je základní součástí konverze lesů v Sasku. Bílé borovice byly vysazeny především v nadmořských výškách mezi 400 a 750 metry. V letošním roce k nim ve státních lesích přibylo na 237 akrech 700.000. V 17. století byla každým třetím stromem v saských horských nízkých polohách bílá borovice. Oxid siřičitý, holoseče a četné okusy stromů lesní zvěří extrémně snížily stavy zásob již na počátku 19. století. Vlastnosti jedle splňují očekávané budoucí klimatické podmínky. Její kořeny umožní stabilizaci lesní půdy a její kořenová zóna umožní průsak dešťové vody lépe než například smrk, což zvýší ochranu před povodněmi. Lesníci si cení její relativně vysoké snášenlivosti sucha v případě klesajících letních srážek, stejně jako jejího růstu a vlastností dřeva. Tento program cíleného pěstování umožnil od roku 1991 výsadbu bílé borovice na cca 250 akrech za rok.

6.10. Výzva pro zjednodušení podmínek EU-financování
Saský ministr pro Evropu Dr. Jürgen Martens nedávno konzultoval s vedoucími odborníky z Evropské komise, Federálního ministerstva hospodářství a technologie a Evropského parlamentu mimo jiné zjednodušení podmínek financování EU. Ministr pro Evropu Dr. Martens: „Jednání dnes ukázala, že Evropská komise si je vědoma tohoto problému. Nemá smysl, že v průměrné žádosti - bez ohledu na výši požadovaných dotačních finančních prostředků - musí být vyplněno 15 stran formuláře, v mnoha případech ještě mnohem více. Dále pak náležité ověřování, které je prováděno četnými institucemi včetně naší správy, pak váže mnoho našich administrativních pracovníků a materiální zdroje. To by mělo být v rámci nového financování (I) odstraněno tak, aby byl skutečný účel podpory, tj. posílení konkurenceschopnosti regionů, ještě lépe dosažen".

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv