Euroregion Nisa jednal ve Štrasburku

27.09.2011 Tisknout

LIBERECKY KRAJ - Ve Štrasburku v budově Evropského parlamentu dnes 27.září 2011 zástupci české, polské i německé části Euroregionu Nisa uzavřeli dohodu o založení společného právního subjektu podle evropského práva. V České republice tak česká část Euroregionu Nisa udělala podobný krok jako nedávno Moravskoslezský kraj se sousedním vojvodstvím Opole. Představy o fungování, financování a cílech tohoto subjektu presentoval před členy Evropského parlamentu a zástupci Evropské komise předseda Euroregionu Nisa Martin Půta.
Česká strana Euroregionu Nisa již v květnu 2010 založení společného subjektu navrhovala, ale nezískala tehdy souhlas polské a německé části Euroregionu.
Společný přeshraniční Euroregion je totiž již 20 let tvořen 3 samostatnými národními částmi a každá část má svoji vlastní strukturu a hospodaření. V roce 2006 Evropská komise vydala nařízení, podle kterého mohou vznikat společné subjekty pro přeshraniční spolupráci a do budoucna přijímat finanční podpory přímo z Bruselu.
Teď máme s Němci a Poláky pomyslný společný provaz a budeme za něj společně táhnout", řekl po podpisu smlouvy Martin Půta. „Do konce tohoto roku musí ještě dohodnout společné stanovy, teprve potom budeme společný subjekt právně registrovat". Prostřednictvím společného subjektu chce Euroregion Nisa žádat v Bruselu o finanční prostředky pro podporu třístranných česko-polsko-německých projektů. Sídlo nového společného subjektu by mělo být v Liberci.
Euroregion Nisa má na české straně 135 členů, z toho je 132 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj. Jeho předsedou byl 15. dubna 2011 zvolen Martin Půta, starosta města Hrádek nad Nisou. Celý Euroregion se saskou i polskou částí se rozléhá na ploše 13 tisíc km2 a má 1,6 mil.obyvatel.

Další informace na tel. čísle:
602 490 016 - Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa
724030306 - Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa

Zpět na seznam zpráv